Star Wars slaví - podívejte se, co víme o Síle se probouzí

4. 5. 2015 - 16:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Star Wars slaví - podívejte se, co víme o Síle se probouzí zdroj: tisková zpráva

V roce 2005 to vypadalo, že Star Wars jsou definitivně v koncích. S Anakina Skywalkera se konečně stal v nejtemnějším díle ságy Darth Vader a George Lucas se netajil s tím, že s Hvězdnými válkami končí. Úvodní trilogie skončila. O deset let později se celý svět těší na sedmý díl a další filmy z vesmírného univerza, které se poprvé objevilo na plátnech už v roce 1977.

Momentálně se většina fanoušků Hvězdných válek netají s tím, že s dalšími díly tak nějak počítali. Cítili to v kostech. Už Lucas kdysi v devadesátých letech nadhodil, že má v hlavě další osudy svých hrdinů a někdy v druhé polovině let osmdesátých začal uvažovat o devíti dílech. Nakonec sám natočil další tři. I to však lze považovat za velký úspěch.

zdroj: YouTube

George Lucas je vizionář, chlápek, co uměl přetavit úžasný nápad v jeden nejúspěšnějších filmových fenoménů, ale rozhodně není člověk, co rád režíruje. Někteří jeho kolegové a přátelé o něm v dobrém mluví jako o hodně pohodlném člověku. Indiana Jonese režíroval prý Spielberg, protože Lucasovi se do toho nechtělo, navíc to bylo daleko od domova.

Pokud jsou tyto historky pravdivé, pak vlastně můžeme být velmi rádi, že se Lucas rozhodl svoje studio i s právy k filmům prodat Disneymu. Star Wars táhnou i po letech. Pořád baví a neustále dorůstají noví diváci, z nichž se stávají zapálení fanoušci. Lucas si kromě balíku peněz (mluví se 4,05 miliardy dolarů) odnesl i post jakéhosi externího konzultanta. Nemá fakticky vliv na celý scénář, ale může radit a trochu ovlivňovat celkové směřování příběhu. Je tedy docela možné, že hrubé rysy sedmého dílu už nosil George Lucas v hlavě v osmdesátých letech.

boyega zdroj: tisková zpráva

John Boyega kouká v traileru dost vyjeveně. je to pěšák, ale pro příběh prý dost zásadní.

Co tedy víme o Star Wars Force Awakens (Síla se probouzí), který dorazí do kin 17. prosince? Posbírali jsme "sváteční detaily" a hezky pěkně si je nyní rozebereme.

Název

Upřímně, název fakt je velké Star Wars klišé. Síla se probouzí? Cože? To má být něco originálního? Vážení a milí, je! Historie, kterou nyní budou především tvořit noví fanoušci, si bude pamatovat především nový název. Režisér Abrams, který se podílel i na příběhu, zvolil s producenty chytře. Síla se probouzí odkazuje na dlouhý spánek série, která byla dlouhých deset let u ledu. takže za nás je to OK.

Čas

Už se ví, že příběh nového filmu je zasazen do období třiceti let po bitvě na Endoru, což je celkem logické. I Lucas chtěl vytvořit tři filmy před původní trilogii a další tři pak za ní. A to se nyní děje. Věk vracejících se herců navíc odpovídá třicítce ve filmové řadě. 

jj_abrams zdroj: tisková zpráva

Režisér Abrams. Tedy podle toho, jak se film povede, buď budeme říkat PAN REŽISÉR, nebo jen ten chlapík, co zničil legendu. 

Režie

J.J. Abrams udělá z Hvězdných válek cirkus. To a ještě horší se objevovaly na internetu v době, kdy bylo jméno režiséra potvrzeno. Postupně však negativní hlasy utichaly. Logicky! Abrams je mistr svého řemesla, baví jej žánr a je navíc velkým fanouškem původních Star Wars. Navíc se podílí i na scénáři. 

Scénář

Na scénáři pracovali režisér Abrams společně s Lawrence Kasdanem, který pracoval i na původních filmech. Lucas přispechal s tvorbou jednotlivých postav. To je celkem dost solidní výkon, pokud vezmeme v potaz jeho pracovní nasazení. Tvůrci slibují nejen původní hlavní postavy, ale také novou hlavní ženskou protagonistku. 

Finn

Postavu Finna si zahraje u nás nepříliš známý americký herec John Boyega. Podle traileru víme, že jeho postava je stormtrooper, který se dostane do úzkých. O jeho úloze ve filmu se však hodně spekuluje, protože samotný herec je na slovo skoupý a své roli prostě a jednoduše mlčí. 

Rey

Star Wars univerzum nemá mnoho žen, o nichž by stálo mluvit v superlativech. Samozřejmě, až na ty dvě, matku a dceru, že! Abrams prý chtěl ve filmu větší ženský prvek. I proto se ve snímku objevuje postava Rey (Daisy Ridley). same sebe popisuje jako někoho, kdo žije na hřbitově vesmírných lodí na planetě Jakku. 

Kylo Ren

Každé Star Wars potřebují velkého padoucha. A Kylo Ren by jím prý být mohl. I truhlík nepolíbený ságou pozná, že když někdo je černě oblečený, je prostě zlý. Disney samozřejmě nic neřekne, ale my tak nějak tušíme, že Adam Driver bude nový zloduch. A naše předtuchy se dnes vyplnily. Adam je spojen s Temnou silou!

CarrieMarkHarrison zdroj: tisková zpráva

Mark Hamill, Carrie Fisher a Harrison Ford. Tři naprosto zásadní hrdinové jsou sice staří, ale bez nich by Star Wars nešlo natočit. Alespoň si to myslíme.

Luke Skywalker

Samozřejmě víme, že Luke Skywalker bude opět ztvárněný Markem Hammilem, ale o jeho větším zapojení do příběhu toho mnoho netušíme. Někdo někde z týmu řekl, že bude hrát velmi důležitou roli v příběhu. No ještě aby ne!

Princezna Leia

Je tomu několik let, co Carrie Fisher v nějakém svém vystoupení před publikem shazovala svoji roli ve Hvězdných válkách a dělala si sama ze sebe legraci. Dokonce připustila, že jí role dost zašmodrchala s kariérou. Vše je zapomenuto a stárnoucí hvězda se ve snímku také objeví. O její úloze se však neví zhola nic.

Han Solo

Je tam, viděli jsme to všichni! Co chcete víc?

Chewbacca

Jestliže se do filmu vrací Han Solo, pak Chewbacca je naprostou povinností. I když chlapíka neuvidíme, herec se jmenuje Peter Mayhew a v kostýmu oblíbeného chlupáče už byl.

A také oba roboti...

Samozřejmě R2-D2 a CP3O tam budou. Budou! Pro všechny Smolíky, fanoušky a nerdy, křičíme, budou tam tam!

Zdroje: IMDB , Cinema Blend , Movieweb

ČLÁNKY O FILMU

Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

13. 12. 2017 | Novinky | Adam Homola

Jakkoliv tvůrci z LucasFilmu osekali oficiální kánon o hromadu věcí, pořád je v něm mnohem víc, než jen samotné filmy. Těch je v tuto chvíli devět: původní trilogie, prequelová trilogie, dvě nová pokračování a Rogue One.
Hvězdné války, které nebyly: v čem se lišil Lucasův náčrt Nové naděje od filmu

Hvězdné války, které nebyly: v čem se lišil Lucasův náčrt Nové naděje od filmu

28. 11. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Od odhalení Vadera jako Lukova otce po nezvyklé pojmenování prvního filmu v řadě jako “Episoda IV” doprovází sérii Hvězdné války celá řada legend spojených s tím, jak perfektně je tatínek George Lucas naplánoval dopředu. Pohled na to, jak komplikovaně vznikal scénář prvního filmu, však naznačuje zcela jiný obrázek. Seznamte se s příběhy Hvězdných válek, jak mohly skončit na plátně – než je George Lucas překoval do nám známé podoby. 
10 let zpátky - Vzpomeňte si na nejlepší filmy roku 2005

10 let zpátky - Vzpomeňte si na nejlepší filmy roku 2005

16. 1. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Pamatujete si ještě na filmy, na které jste vyrazili do kina před deseti lety? Připravili jsme pro vás takové menší ohlédnutí za nejlepšími filmovými hity roku 2005, které stojí za to vidět i v tom roce letošním. Schválně nám napište, jaké jsou vaše nejoblíbenější snímky. 
Star Wars: The Force Awakens - první trailer je venku

Star Wars: The Force Awakens - první trailer je venku

28. 11. 2014 | Novinky | Vojtěch Karlík

Tak a je to venku! Dlouho očekávaný a slibovaný trailer nového pokračování Hvězdných válek je venku. Podívejte se na náznaky toho, jak bude vypadat asi nejdůležitější filmová premiéra roku 2015.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.