Star Wars - Epizoda VII: Síla se probouzí - recenze

17. 12. 2015 - 12:00 | Recenze | František Fuka

Star Wars - Epizoda VII: Síla se probouzí - recenze zdroj: tisková zpráva

Před dávnými časy, v předaleké galaxii...Nejlepší pilot ODBOJE se vydává na planetu Jakku, kde starý spojenec skrývá klíč k Lukeově úkrytu... nebo něco v tom smyslu.

Prostě se všichni snaží získat jistého MacGuffina (data v kulatém droidovi), ale především se nám představit a rozdat karty pro spoustu dalších pokračování. A přitom bude samozřejmě něco z minulosti odhaleno, mnohem více neodhaleno, a dojde i k nějaké té hvězdné válce. (Budu se snažit nespoilerovat více, než co bylo vidět v trailerech.)

Důležité je uvědomit si zásadní rozdíl, tkvící v tom, co režisér J. J. Abrams udělal pro Star Trek a co pro Star Wars. Star Trek byl pod jeho dohledem rebootován pro novou generaci a stará posádka z 60. let zůstala jen nostalgickou vzpomínkou na jiný svět.

Star wars zdroj: tisková zpráva

V kontrastu s tím nové Star Wars nejsou rebootem, nýbrž "normálním" pokračováním, který má hladce navázat na staré epizody IV až VI, jako kdyby od nich neuplynulo přes 30 let a jako kdyby nikdy neexistovaly epizody I až III (které tvůrcům tohoto filmu zjevně k srdci nepřirostly).

Samozřejmě, když uvidíme Hana Sola, kterému dělá potíže pomalu i chůze, je nám jasné, kolik let uplynulo. Ale veškerá výprava, kostýmy, prostě design celého světa, vypadá velmi, velmi podobně, jako ve starých epizodách.

To znamená, že přístoje vypadají trochu jako sestavené ze zbytků starých rádií a praček, i když by samozřejmě bylo jednodušší udělat je zbrusu nové, nebo vyrenderovat v CGI. Scény, odehrávající se v poušti, jsou skutečně natáčeny převážně v poušti (nikoliv v pískovišti 3 x 3 metry jako v prequelech) a většina mimozemšťanů jsou lidé v maskách, bez CGI, nebo případně s dodělanými CGI drobnostmi.

A i když nejste experti na triky, na výsledku je znát, že je "reálný" a "méně virtuální", než prequely. A samozřejmě je to také tím, že CGI technologie od prequelů hodně pokročily, takže není takový problém vytvořit CGI, které nevypadá jako CGI. Pokud na to máte dost peněz.

A Abrams na to dost peněz měl, takže vizuálně film opravdu stojí za to a dokazuje, že pořád jsou jisté věci, na které samotné CGI nestačí. Super.

Star wars zdroj: tisková zpráva

Stejně tak super je slyšet znovu tu nejepičtější hudbu Johna Williamse. Tu starou, i tu novou.

Stejně tak je super sledovat, jak J.J. Abrams režíruje o něco dravěji, než George Lucas, takže většina scén má patřičně hbité tempo, kamera občas provede něco originálního (dojde i na lens-flare, ehm), a všechno to prostě šlape a má to lehkost, která tolik chyběla prequelům.

Z řemeslného hlediska opravdu filmu není co vytknout a nikdo si nemůže stěžovat, že by filmu chyběl nějaký "Star Wars look" nebo "Star Wars atmosféra".

zdroj: Falcon

Už jen to, co jsem zatím napsal, stačí k tomu, abyste měli dostatečnou motivaci film vidět. Stojí za to ho vidět, ať jste fanoušci Star Wars nebo ne, protože je to prostě úžasný vypilovaný hollywoodský blockbuster - ten typ velkofilmu, který se Hollywood snaží napodobit každé léto, už od původních Star Wars, a zdaleka ne vždycky se mu to daří. Tentokrát se to podařilo tak dobře, že nebudete mít moc času přemýšlet o tom, co na plátně dává jaký smysl, jestli jsou všechny postavy dostatečně prokresleny, a podobné "podružnosti".

Ale pokud se o tyto "podružnosti" začnete zajímat, zjistíte následující:

Tři-čtyři mladí, relativně neokoukaní herci, na jejichž bedrech budou spočívat osudy galaxie v příštích letech, nám své postavy plus-mínus představí, ale nedají nám moc příležitostí k tomu, abychom nějak hlouběji pochopili, co jsou zač. Mnohem lépe bude v divákovi rezonovat "stará garda" herců z původní trilogie. Asi nejdojemnější jsou společné momenty Hana Sola a princezny generálky Leiy - že by proto, že ty postavy už dobře známe?

Star wars zdroj: tisková zpráva

Film je zjevně, a zcela záměrně, natočen tak, aby mnohé bylo tajuplně naznačeno a zůstalo nevysvětleno. Abychom se museli těšit na další filmy, videohry, comicsy, knížky, a to všechno. Pokud patříte k fanatičtějším Star Wars fanouškům (a v tuto chvíli například už znáte jména "Snoke" nebo "Phasma"), budete pravděpodobně zklamáni z toho, že valná většina z vašich divokých teorií/představ se nenaplní a film se jimi vůbec nezabývá.

Film kopíruje strukturu původní trilogie takovým způsobem, že by se podle toho dala hrát nějaká společenská hra: Je až zvláštní, jak nedůležitým se ukázalo být ono "finální vítězství" na konci Návratu Jediů (Ano, tak se Epizoda VI teď oficiálně jmenuje) - protože Impérium je znovu u moci (i když se jmenuje jinak) a většina galaxie pořád nevěří, že Jediové někdy existovali. Opět tu máme moudrého praštěného mimozemšťana, vyjadřujícího se v hádánkách. Opět tu máme kosmickou základnu, která dokáže ničit planety, ale má závažný problém s bezpečností. Opět tu máme důležitou mapu, ukrytou v droidovi. Opět tu máme padoucha v masce, ovládaného ze zákulisí ještě větším padouchem.

Je toho mnohem víc a jsem si naprosto jist, že je to zcela záměrné a že to není způsobeno nedostatkem tvůrčí invence. Skoro všechno, co jsem napsal jako "kritiku" v několika posledních odstavcích, platilo i pro původní Star Wars trilogii, a Disney se zjevně snaží hrát znovu na přesně stejnou notu. (V této souvislosti vás musím uklidnit, že obavy z nějaké "disneyfikace" této ságy byly zbytečné.) Nesnaží se nic zásadně předělávat nebo experimentovat.

Ovšem, zcela subjektivně, jako člověk, který viděl stovky, ne-li tisíce filmů, jsem doufal, že se po námětové stránce dočkám něčeho víc, než přesné kopie ságy, ze které byl celý svět (včetně mě) nadšený před 30 - 40 lety.

Mnoha divákům budou Star Wars v této podobě naprosto stačit. Ale já bych ideálně chtěl něco nápaditějšího a trochu riskantnějšího. Možná proto, že už je mi přes 20.

Hodnocení: 80 %

Zdroje: FFFILM

ČLÁNKY O FILMU

Budoucnost Star Wars je v rukách Michelle Rejwan

Budoucnost Star Wars je v rukách Michelle Rejwan

20. 6. 2019 | Novinky | Adam Homola

Marvel má svého Kevina Feigeho, zatímco Lucasfilm má Michelle Rejwan. Ta byla jmenována na nově vytvořenou pozici jménem Senior Vice President of Live Action Development & Production a má tak mít na starosti všechno co se týká Star Wars a není to animované. Tedy všechny budou hrané filmy i hrané seriály.
7 filmů, které jsou lepší díky přetáčkám na poslední chvíli

7 filmů, které jsou lepší díky přetáčkám na poslední chvíli

12. 6. 2019 | Téma | Václav Rybář

Do kin vstoupili poslední X-Meni pod hlavičkou studia 20th Century Fox. Problematickou produkci se přetáčkami povedlo jakž takž zachránit. Je to spíše náhoda nebo pravidlo?
Příští Star Wars natočí tvůrci Hry o trůny

Příští Star Wars natočí tvůrci Hry o trůny

15. 5. 2019 | Novinky | Adam Homola

Šéf Disney Bob Iger prozradil, kdo že bude mít na svědomí další filmy z univerza Star Wars. Ve hře byl Rian Johnson a pak pánové David Benioff a D. B. Weiss a krátkou slámku si vytáhli právě druzí jmenovaní.
Další tři filmy ze Star Wars dorazí až v letech 2022 - 2026

Další tři filmy ze Star Wars dorazí až v letech 2022 - 2026

9. 5. 2019 | Novinky | Adam Homola

Disney oznámila novou trilogii Star Wars, respektive data premiér příštích tří filmů. A teď už víme, že šéf Disney Bob Iger nelhal, když řekl, že si Star Wars dají pauzu.
Šéf Disney přiznal chybu a šlape na brzdy, Star Wars už tak často nebudou

Šéf Disney přiznal chybu a šlape na brzdy, Star Wars už tak často nebudou

21. 9. 2018 | Novinky | Adam Homola

Star Wars teď mají, minimálně v očích některých fanoušků, poněkud pocuchanou pověst. Sedmička to všechno docela hezky restartovala a utržila pohádkové peníze. Rogue One nebyl špatný, ale na tu miliardu se sotva vyškrábal a nebýt jedné scény s Vaderem, pokrčil bych nad filmem rameny.
Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

13. 12. 2017 | Novinky | Adam Homola

Jakkoliv tvůrci z LucasFilmu osekali oficiální kánon o hromadu věcí, pořád je v něm mnohem víc, než jen samotné filmy. Těch je v tuto chvíli devět: původní trilogie, prequelová trilogie, dvě nová pokračování a Rogue One.
Disney zveřejnila další animované filmečky doplňující příběh nových Star Wars

Disney zveřejnila další animované filmečky doplňující příběh nových Star Wars

3. 10. 2017 | Trailery | Adam Homola

Pod názvem Star Wars Forces of Destiny nenajdete nový film nebo snad hraný seriál, ale kratičké animované „filmy“ vyplňující prázdná místa kolem událostí Star Wars: Síla se probouzí.
Šéf Disney naznačil dlouholeté plány pro Star Wars – až do roku 2032

Šéf Disney naznačil dlouholeté plány pro Star Wars – až do roku 2032

27. 3. 2017 | Novinky | Adam Homola

Star Wars tady s námi budou hodně dlouho. To jsme mohli tak nějak tušit ve chvíli, kdy celou značku koupila Disney, ale teď to tu máme z úst toho nejpovolanějšího. Šéf Disney Bob Iger totiž prozradil, že kreativní tým Lucasfilmu v současné době přemýšlí nad všemi možnými příběhy ze světa Star Wars pro příští dekádu a půl.
John Boyega tvrdí, že osmé Star Wars jsou mnohem temnější

John Boyega tvrdí, že osmé Star Wars jsou mnohem temnější

13. 1. 2016 | Novinky | Vojtěch Karlík

Představitel jedné z hlavních rolí sedmých Star Wars John Boyega se nechal slyšet, že osmá epizoda je mnohem temnější. nemáme důvod mu nevěřit, ale to už tady také jednou bylo. Pamatujete?
Tajnosti, které nám musí prozradit osmé Star Wars

Tajnosti, které nám musí prozradit osmé Star Wars

4. 1. 2016 | Téma | Vojtěch Karlík

Tak předně musíme zdůraznit, že nečteme Star Wars knihy a neznáme přesně všechny detaily popsané v knihách. Na druhou stranu považujeme toto univerzum především filmové a odpovědi na nejdůležitější otázky by měly padnout ve filmech. Sedmý díl nás bavil a těšíme se na další příběh. Máme však několik otázek, na které chceme slyšet odpovědi v osmém příběhy slavné ságy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.