Star Wars: Epizoda IV: Hvězdné války (Star Wars: Episode IV- A New Hope)

4. 5. 2005 - 15:39 | Téma | red

Star Wars: Epizoda IV: Hvězdné války (Star Wars: Episode IV- A New Hope) zdroj: tisková zpráva

Hvězdné války jsou přesně tím titulem, na který pasuje dnes tolik nadužívaný termín "kultovní film"

Hvězdné války jsou přesně tím titulem, na který pasuje dnes tolik nadužívaný termín "kultovní film". Nikdy jsem tímhle nepopiratelným kultem zasažen nebyl, což myslím z této recenze činí vítaný pohled z neobvyklého úhlu.
A pro ty tři poslední, kteří nevědí, o čem Hvězdné války jsou - farmářský klučina Luke Skywalker a vesmírný kovboj Han Solo zachraňují princeznu Leiu z temných rukou Říše, které potom v dresech povstalců zasadí drtivý úder.

Prizmatem dneška, kdy tehdy revoluční triky působí mile zastarale a kdy se použité vyprávěcí postupy dávno rozmělnily v desítkách nápodob, je na Hvězdných válkách nejzábavnějším momentem typicky americký způsob, kterak si nedělat hlavu s mícháním čehokoliv s čímkoliv.
Že se tu co do žánrové skladby mísí pohádka, epos, western a sci-fi (v tomto pořadí důležitosti) je sice efektní, ale dnes už se nad tím pochopitelně nikdo nepozastaví; mnohem roztomilejší ovšem zůstává to, jak se v Hvězdných válkách buduje iluze svébytného světa s vlastní historií a kulturou. Najdete tu průřez tisíciletými dějinami lidstva: naivistické citace ze starověkého Říma (stará správná trojka republika, Říše, senát, císař...) se míchají s moderním pojetím demokracie (lid, revoluce), do toho vstupují pohádkově-středověké motivy (princezna, rytíři), nechybí orientální tržiště, hlavní hrdina přichází z farmy á la americký Středozápad a všechno prostupuje esoterická Síla jako vystřižená z východních filosofií. To vše jsou jen vnější nálepky, okamžitě rozpoznatelné odkazy do příslušných staletí a říší: princ je princ proto, že má meč, příslušník Řádu se pozná podle jakési mnišské kutny a že je Darth Vader zlý jasně indikuje jeho nacistická helma, ještě ke všemu černá. Tahle komunikace skrze zástupné znaky je nesmírně ekonomická a pro masového diváka nedocenitelná: umožňuje bleskovou orientaci bez nutnosti věci vysvětlovat a přitom vytváří dojem skutečného obsahu. Řekl tu někdo postmoderna?

Temné síle zdar Všechny tyto vnější znaky jsou tedy blyštivým pouzdérkem pro vlastní obsah, kterým je milá pohádka o tom, jak Hloupý Honza (nebo řekněme Lucky Luke) ukázal, co v něm je, a ke štěstí tak přišel. Pohádková licence dovoluje neptat se po detailech - jako například po tom, že záchranný modul s roboty dopadl v celém vesmíru zrovna jen pár kilometrů od adresáta nebo že stíhačky rebelů používají ve vzduchoprázdnu "nosné plochy" křidýlek. Sice se tu dost střílí, ale jsou to roztomilé barevné neonky s čmoudíky plnými jisker; krev neuvidíte žádnou, což činí z Hvězdných válek ideální film pro děti. Inu, pohádka.

Z tohoto konceptu vyčnívají některé scény, které shodou okolností patří k nejzábavnějším. Jednou z nich je sekvence v přístavním baru, na pohádku nebývale drsná a navíc už odkazující k jiné sérii, která se v době vzniku Hvězdných válek teprve klubala: k Indiana Jonesovi. Doslovné "citace dopředu" jsou pak v honičce ve Hvězdě smrti: například proskoky zavírajícími se dveřmi nebo přelet na laně nad propastí. A právě vtip a hravost honiček jsou nezbytnou protiváhou jisté topornosti scén, kdy se jedná o osud vesmíru. Vidět je to už na dialozích. Nejprve rozhovor ve velíně Hvězdy smrti: "Princezna? Vyhlaste pohotovost." "Obi-Wan je zde. A s ním i Síla." "Jestli máš pravdu, nesmí nám uprchnout." "Předpokládám, že má jiný plán. Musím se mu postavit sám." Nedlouho poté následuje dialog Luka, Hana Sola a princezny, chycených v pasti. Princezna (ironicky): "Díky za svobodu. Neznáte plán zpáteční cesty?" Han Solo: "To vymyslel on, ty huso!" Luke: "Co já?"

Je také zajímavé sledovat, jak se starosvětské vyprávěcí postupy (psaný úvod, neustále vyhrávající "atmosférická" hudba, rozvleklost) mísí s již zmíněnou revolučností triků a žánrové skladby. Jestliže totiž "dějinná koncepce" filmu bere inspiraci napříč téměř celou historií lidstva, po filmové stráce Hvězdné války čerpají z většiny tehdejší historie filmu, tedy amerického. Těžko si například při brilantně natočeném a sestříhaném závěrečném útoku stíhaček nevzpomenout na honičku s Indiány ve Fordově Přepadení, nemluvě o odkazech na Čaroděje ze země Oz.

Shrnuto a podtrženo, Hvězdné války jsou stále přitažlivou pohádkou, která dnes vzbuzuje stejnou nostalgii jako kdysi vzbuzovala ohromení. Jsou dílem filmového fanouška s klukovskou duší, který do nich naládoval všechno to, co měl sám rád, a dokázal v celkovém skóre zvítězit vtipem a fantazií nad přílišným patosem. A to, jak Hvězdné války vydláždily cestu od filmu k podívané, stejně jako průvan, který způsobily ve filmovém průmyslu, už je zase jiná pohádka...

ZPĚT NA SPECIÁL HVĚZDNÉ VÁLKY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.