Snímek režiséra Nvoty Konfident ukazuje praktiky bývalé StB

24. 6. 2012 - 20:23 | Téma | red

Snímek režiséra Nvoty Konfident ukazuje praktiky bývalé StB zdroj: tisková zpráva

O přátelích, které spojuje i rozděluje režim po okupaci tehdejšího Československa v roce 1968, vypráví film Konfident slovenského režiséra Juraje Nvoty. Příběh mladého radioamatéra, o něhož se zajímala bývalá Státní bezpečnost (StB), vychází z poznatků archivovaných ve svazcích Ústavu paměti národa v Bratislavě. Distribuční společnost Bontonfilm uvede úsměvný pohled na absurditu totalitních režimů do tuzemských kin 5. července.

V dramatickém snímku místy odlehčeném humorem hrají například Jiří Mádl, Michaela Majerníková, Ondřej Vetchý, Jan Budař a Arnošt Goldflam. Na Slovensku byl již film uveden do kin a podle distributorů se setkává s velkým zájmem.

Hlavní hrdina Adam (Mádl) je radioamatér pracující v tehdejší zájmové organizaci Svazarmu, která je v letech normalizace výnosem ministerstva vnitra sloučena s odborem StB. Aby zachránil svou lásku Evu před represemi StB a umožnil jí vysokoškolské studium, stane se profesionálním agentem.

Jeho prací je odposlouchávat lidi a shromažďovat na ně kompromitující materiály. Jednoho dne zjistí, že odposlouchávají i jeho. Jedním z důvodů je rozkaz vedoucí v době jeho vojenské služby k zastřelení muže, který se pokoušel překročit státní hranice. Tehdejší velitel pohraničníků, který vydal rozkaz ke střelbě, se stal mocným mužem tajné služby a Adamovo svědectví by pro něj bylo velmi nepohodlné.

Kondfident (Jiří Mádl)

"Scenárista Ľubomír Slivka svého Konfidenta modeloval na základě studia autentických archivních materiálů. V každém detailu je cítit, že se v zobrazovaném prostředí vyzná. Na rozdíl od Adama vidí mašinérii strachu pod povrch. Stačí okamžik a ten, kdo pronásledoval, se sám stane pronásledovaným. Ten, kdo ohrožoval, je ohrožený. Nabízí se i téma viny a odpuštění. Nic není jednoduché," uvedl režisér Nvota.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.