Snímek Největší z Čechů Roberta Sedláčka bude v předpremiéře představen na LFŠ

17. 7. 2010 - 13:50 | Téma | red

Snímek Největší z Čechů Roberta Sedláčka bude v předpremiéře představen na LFŠ zdroj: tisková zpráva

Svůj nový snímek Největší z Čechů představí v předpremiéře na Letní filmové škole v Uherském Hradišti (LFŠ) režisér Robert Sedláček. Autor filmů Muži v říji a Pravidla lži se vydal se štábem do Pelhřimova, města kuriozit a rekordmanů. Diváci se mohou těšit i na film polského režiséra Andrzeje Wajdy Puškvorec nebo snímek Iluzionista natočený podle nerealizovaného scénáře Jacquese Tatiho. LFŠ zároveň na světlo vynese pár pozapomenutých českých snímků z 90. let.

Novinářům dnes program LFŠ představil její ředitel Pavel Bednařík. Festival začne 23. července a potrvá do 1. srpna.

Zážitek podle Bednaříka čeká na diváky, kteří vyhledají islandský film Reykjavík. Navzdory názvu nelze čekat cestopisný snímek, více prozradí jeho zařazení do programové sekce Půlnoční delikatesy. "Je to béčkový horor o velrybářských kanibalech, který se v originále jmenuje Reykjavický masakr při pozorování velryb," řekl Bednařík.

Filmová škola si klade za cíl nejen představit nejnovější kinematografii, ale především vzdělávat. Nabídne proto mnoho starších nebo pozapomenutých filmů, které by měl každý filmový fanoušek znát. Letos tak budou moct lidé znovu objevit třeba český film 90. let.

Největší z čechů zdroj: tisková zpráva

Přestože mají mnozí 90. léta ještě v živé paměti, některé filmy překvapivě nejsou dnes k nalezení a není je možné vidět v televizi ani v kině. Organizátoři Letní filmové školy podnikli dobrodružnou cestu za hledáním dochovaných kopií, některé z nich se ukrývaly třeba pod postelí střihače a na podobných neuvěřitelných místech, řekl Bednařík. Některé produkční společnosti totiž zanikly. Stává se také, že filmaři na své tehdejší filmy zanevřeli a nechtějí, aby se znovu promítaly.

"Jsou filmy, které jsou skutečně raritami a které nebylo možné sehnat ani po urgencích," prozradil Bednařík. Některé se nakonec nepodařilo zajistit. "Ukazuje to, jak byla ta 90. léta divoká, jak fungovaly produkční vazby, kdy měl být film jen produktem, který měl jen proběhnout kiny a dál se neukládal," dodal Bednařík.

Několik zajímavých filmů 90. let se ale naopak podařilo získat. Diváci se tak mohou těšit na Akumulátor Jana Svěráka, Panství v produkci Martina Dejdara nebo snímek Mladí muži poznávají svět od Radima Špačka.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.