Snímek Kuky se vrací si na pracovní projekci vysloužil potlesk

12. 5. 2010 - 8:00 | Téma | red

Snímek Kuky se vrací si na pracovní projekci vysloužil potlesk zdroj: tisková zpráva

Takřka proti proudu času se vydal scenárista, producent a režisér Jan Svěrák ve filmu Kuky se vrací. V době, kdy moderní počítačová technika umožňuje dokonale napodobit přírodu, natočil příběh plyšového medvídka v přírodě skutečné, kde mu ptáci, veverky, motýli, liška a dokonce i hmyz byli přirozeným komparzem. Snímku, který se v kinech objeví od 20. května, novináři na dnešní projekci zatleskali.

"Je to film pro všechny, kteří se nebojí být chvíli znovu dětmi," řekl o dobrodružně laděném i poetickém snímku jeho tvůrce. Na počátku byl nápad natočit film v přírodě "nízko u země" z pohledu psa, který přežije záplavy. Jak tento příběh před spaním vyprávěl svému synovi Ondrovi, rodily se další postavy. Vznikl medvídek Kuky a pes se dostal na vedlejší kolej. Při natáčení prý byly nejhodnější včely a pejsek Cipísek, naopak nejsložitější to bylo s veverkami a ježkem.

"Jednou z inspirací bylo výtvarné dílo Františka Skály, který s přírodninami pracuje a natočil i loutky v lese jako komiks. Film ale dělat nechtěl - a tak jsem našel výtvarníka Jakuba Dvorského, který tvoří počítačové hry," řekl Jan Svěrák po projekci. Pro Dvorského byla účast na tomto projektu zajímavým "vedlejšákem", i když dost intenzivním.

Kuky se vrací

"Navrhovat loutky bylo pro mě osvěžující a příjemné, protože po výtvarné stránce jde o stejnou práci jako počítačové adventury," uvedl výtvarník. Pořídil kresby i do stejnojmenné knížky, která vyjde v den premiéry 19. května. I Kuky se pak objeví v obchodech.

Na plátně se vypráví o tom, proč se plyšák Kuky ocitne v popelnici, pak na skládce a nakonec v lese. Sype se z něj totiž dřevitá vlna, která není pro Ondrovo astma dobrá. A malý kluk si večer před spaním představuje, jak se jeho medvídek touží vrátit domů a co všechno musí v lese podniknout.
"Hledal jsem loutkáře, kteří budou mít čas a nebojí se experimentovat. A členové pražského souboru Buchty a loutky jsou tak divocí, že i na mě to bylo moc. A tak jsem je musel usměrňovat, protože kamera, která byla vždy velice blízko, to jejich mrskání nestačila sledovat," řekl režisér ČTK. Na počítači pak vodicí dráty i nitě odstranil, ale loutkoherce musel v lese maskovat - umisťoval je do rigolů, zasypával jehličím a navlékal jim armádní oblek "hejkal", který vojáka v lese učiní takřka neviditelným.

Kuky se vrací

"Občas je z nich na plátně kousek vidět, ale běžný divák to nepozná," dodal režisér a upozornil, že jeho syn Ondra nejprve ve filmu hrát nechtěl, ale nakonec svolil. "Hraje lépe na piano," vysvětlil.
"Pracovní nahrávka dialogů, která sloužila jako podklad pro loutkoherce, vznikla na půdě naší chalupy v provizorním studiu, které jsme nazvali Tři deky. Malému Ondrovi se už tehdy nelíbilo, když nebyl chválen - to má po mně," podotkl Zdeněk Svěrák. Jeho hlas rovněž ve filmu zazní, i když ho syn musel tlačit do pozice většího morouse.

Film Kuky se vrací vznikl v produkci Jana Svěráka a Brita Erika Abrahama, s nímž už spolupracoval na oscarovém Koljovi a filmech Tmavomodrý svět a Vratné lahve. Koproducentem byla Česká televize a společnost RWE. Vedle malého Ondry se na plátně objeví Kristýna Fuitová Nováková, krátce i Oldřich Kaiser a Filip Čapka. Snímek bude mít mezinárodní premiéru začátkem července v soutěži karlovarského festivalu.

ČLÁNKY O FILMU

Postavičky ze Svěrákova filmu Kuky se vrací jsou v prodeji

Postavičky ze Svěrákova filmu Kuky se vrací jsou v prodeji

4. 8. 2010 | Téma | red

Postavičky z filmu Jana Svěráka Kuky se vrací se objevily v prodeji. V obchodech s hračkami i v knihkupectvích si zájemci mohou zakoupit plyšového medvídka, který si získal mnoho fanoušků mezi dětmi i dospělými. O figurku, jež se krátce po červencové premiéře stala jednou z nejoblíbenějších filmových postav, je podle prodejců velký zájem.
Tvůrci filmu Kuky se vrací připravují anglický dabing

Tvůrci filmu Kuky se vrací připravují anglický dabing

4. 7. 2010 | Téma | red

Film Kuky se vrací nabízejí tvůrci na festival v Torontu a připravují jeho anglický dabing. "Máme předjednány prodeje do Anglie, Francie a Německa," řekl novinářům před soutěžním uvedením svého snímku na MFF v Karlových Varech režisér, scenárista a producent Jan Svěrák.
Toy Story, Sex ve městě a Kuky se vrací vedou v českých kinech

Toy Story, Sex ve městě a Kuky se vrací vedou v českých kinech

23. 6. 2010 | Téma | red

Animovaný americký snímek Toy Story 3: Příběh hraček 3D se hned po premiéře umístil v čele tabulky návštěvnosti českých kin. Za uplynulý víkend ho zhlédlo 33.184 diváků, kteří v pokladnách kin nechali 5,1 milionu korun. Film ve světě o prvním víkendu vydělal 153,8 milionu dolarů (3,2 miliardy korun), a vytvořil tak nový rekord mezi animovanými snímky.
Prince z Persie a Kuky se vrací jsou v čele návštěvnosti českých kin

Prince z Persie a Kuky se vrací jsou v čele návštěvnosti českých kin

1. 6. 2010 | Téma | red

Americká novinka Princ z Persie s podtitulem Písky času a Svěrákův rodinný snímek Kuky se vrací obsadily čelo aktuálního žebříčku návštěvnosti českých kin. Prvnímu k tomu stačilo 30.343 víkendových diváků, zatímco příběh plyšového panáčka, který se vyrovnal s nástrahami lesa, ač měl v hlavě piliny, přilákal před filmová plátna 26.905 malých i velkých. Dosud jich má na kontě na 75 tisíc.
Svěrákova Kukyho vidělo při prvním víkendu téměř 30.000 diváků

Svěrákova Kukyho vidělo při prvním víkendu téměř 30.000 diváků

26. 5. 2010 | Téma | red

Novinka scenáristy, producenta a režiséra Jana Svěráka Kuky se vrací skončila při prvním víkendu po premiéře podle očekávání v čele žebříčku návštěvnosti českých kin. Podle informací Unie filmových distributorů jí k tomu stačilo necelých třicet tisíc diváků.
Pražská premiéra Svěrákova snímku Kuky se vrací měla úspěch

Pražská premiéra Svěrákova snímku Kuky se vrací měla úspěch

20. 5. 2010 | Téma | red

Projekce filmu Jana Svěráka Kuky se vrací měla dnes večer podle reakcí premiérového publika úspěch. Ve všech osmi sálech pražského multikina Cinestar Anděl se převážně dospělí diváci dobře bavili a dokazovali tak, že ještě nezapomněli být dětmi.
Svěrákův snímek Kuky se vrací má dnes premiéru v Praze

Svěrákův snímek Kuky se vrací má dnes premiéru v Praze

19. 5. 2010 | Téma | red

V sedmi sálech pražského multikina Cinestar Anděl má dnes večer premiéru dobrodružně laděný film režiséra, scenáristy a producenta Jana Svěráka Kuky se vrací. Distribuční společnost Falcon ho do kin nasadí od čtvrtka v jedenačtyřiceti kopiích.
Kuky se vrací

Kuky se vrací

15. 5. 2010 | Téma | red

Kuky se vrací je dobrodružný i poetický, rodinný příběh v němž ovšem hlavní role přebírají hrdinové ze světa dětské fantazie.
Jan Svěrák už dokončil svůj film Kuky se vrací

Jan Svěrák už dokončil svůj film Kuky se vrací

1. 5. 2010 | Téma | red

Dobrodružný film režiséra Jana Svěráka Kuky se vrací dostal už konečnou podobu a 20. května bude mít premiéru v Praze. Triková postprodukce byla kvůli náročnému způsobu vyprávění, který režisér zvolil, zásadní částí procesu. Film totiž kombinuje animovaný loutkový příběh a hrané sekvence, oznámila dnes ČTK mluvčí projektu Uljana Donátová. Režisér chce tímto snímkem oslovit všechny, kteří v jakémkoliv věku nezapomněli být dětmi.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.