Šest sci-fi a fantasy filmů, které vám v létě nesmí uniknout

4. 7. 2014 - 7:00 | Téma | Ladislav Loukota

Šest sci-fi a fantasy filmů, které vám v létě nesmí uniknout zdroj: tisková zpráva

Letošní rok je výjimečně bohatý na všelijaké sci-fi a fantasy trháky. Stoupající trend z posledních let zjevně vyvrcholí o letních prázdninách. My vám nabízíme letní souhrn všech zajímavých sci-fi a fantasy snímků.

Úsvit planety opic

Premiéra: 17. července

Žánr: Post-apokalyptické válečné drama

zdroj: Cinemart

Zrození planety opic před třemi lety všem příjemně vyrazilo dech ukázkou toho, jak udělat remake starého námětu novou, svěží cestou. Oči fanoušků jsou proti upředeny k jeho pokračování, trochu zamotaně pojmenovanému Úsvit planety opic.

Na jeho počátku je lidstvo sraženo na kolena virovou epidemií, jíž si trpěliví diváci pamatují z potitulkové sekvence Zrození planety opic. Opice pod vedením Caesara a přeživší řízení Garym Oldmanem se zde tak střetnou v ušpiněné vizi světa po jeho konci. Režíruje Matt Reeves, který příjemně překvapil svým levným leč výživným katastrofákem Monstrum.

Hercules

Premiéra: 24. července

Žánr: Epicky testosteronová fantasy

zdroj: Archiv

Nemýlíte se – letos jsme už skutečně měli tu pochybnou čest s jedním Herkulesem. V lednu premiérovaný Herkules: Zrození legendy však nesl obličej twilightového Keelana Lutze a režii průměrného řemeslníka Rennyho Harlina, jenž byl na zenitu cirka v první půlce 90. let. 

Letní inkarnace antického reka Herkula ovšem slibuje být jinou kávou. Ttitulního geroje si zde totiž zahraje Dwayne "The Rock" Johnson! Tím sice úspěch ještě není úplně zaručen, na režijní stoličce si totiž posedí rovněž průměrnější Brett Ratner (X-Men: Poslední vzdor), fazónu asi sympatického vazouna však snad nedovede zeslonit ani on.

Strážci galaxie

Premiéra: 31. července

Žánr: Vesmírná opera á la Marvel

zdroj: bontonfilm.cz

Zřejmě nejvíce vyhlížený vrchol letních žánrových filmů nese jméno Strážci galaxie a přímo vyzývá na souboj právě natáčené nové Hvězdné války. Za Strážci galaxie stojí studio Marvel, a jedná se tak jenom o další součást světa jeho "superhrdinovského seriálu filmů", do něhož patří i Iron Man nebo Avengers.

Už jen proto každého zajímá, jak daleko kosmičtí Strážci galaxie dopadnou. Snímek se nepokrytě stylizuje do vesmírné opery, tedy žánru, kam patří i původní Hvězdné války. Také zde půjde o kosmické hrdiny z jiných koutů než Země, kteří bojují proti zlému galaktickému teroristovi. Strážci by však celou formulku rádi okořenili vydatnou špetkou humoru – a jinak to asi ani nepůjde, vzhledem k tomu, že jedním z titulních hrdinů je mluvící mýval vyzbrojený kulometem.

Lucy

Premiéra: 7. srpna

Žánr: Brutální Nikita + Transcendence

zdroj: Cinemart

Luc Besson nám sice dal Leona, Brutální Nikotu i Pátý element, v poslední dekádě však volil spíše roli producenta než režiséra. Slibuje to napravit s akčním "superhrdinským" filmem Lucy, v níž se hlavní roli představí Scarlett Johansson a Morgan Freeman. Právě Brutální Nikitě se celý snímek má blížit, byť vyvolává asociace i s nepovedenou letoční sci-fi Transcendence.

Scarlett se zde představí jako titulní Lucy, žena nucená pašovat drogy vpravené do jejího těla. Syrová story se promění na netradiční superhdinský flák poté, co ji jedna z drog otráví… a dodá ji tak schopnost využívat svůj mozek na plnou kapacitu (což je sice staré filmové klišé a nesprávný mýtus, z něhož neurovědci pláčou, ale Scarlett ho promineme). Namísto knihomolectví se vydá naučit se bojovým uměním a pomstít se svým předešlým otrokářům.

Expendables 3

Premiéra: 14. srpna

Žánr: Akční nářez

zdroj: YouTube.com

Ačkoliv Expendables nejsou tak úplně klasické sci-fi (či fantasy), akčním filmům beztak holduje podobná sorta diváků jako vědeckofantastické fikci. Navíc skutečnost, že parta důchodců vévodící téhle série stále rozdává kopance, je navíc sama o sobě magickým zázrakem k neuvěření...

Zápletku asi nemá smysl popisovat, v Expendables ostatně stačí vyjmenovat hereckou sestavu dalšího dílu. Ve třetím a prý snad posledním filmu se dočkáme opět starých vlků Sylvestera Stalloneho a jeho týmu (Statham, Li, Lundgren), které doplní Arnold schwarzenegger, Mel Gibson, Wesley Snipes, Antonio Banderas a Harrison Ford (a taky opět Kellan Lutz; doufáme, že umře jako první).

Dárce

Premiéra: 4. září

Žánr: Dystopická výchovná agitka

zdroj: YouTube.com

Netradičně pojatá sci-fi Dárce připomíná populární varovné příběhy jako Hunger Games či Divergence. Najdeme zde dystopickou budoucnost, v níž svět opanuje na první pohled ideální forma státu, mladé hrdiny i naivní myšlenkovou paletu. Dárce, v němž budou první housle hrát starý vlk Jeff Bridges a mladé ucho Brenton Thwaites, však přichází se snahou trochu to celé opepřit hrátkami s barvou.

V "dokonalém" světě Dárce absentuje chudoba i rasismus, uniformní pojetí světu tu ale představuje i natáčení na černobílý formát filmového obrazu. Teprve až když titulní hrdinové "prozřou", začne se na plátno dostávat více barviček. Nebude to možná trhák pro kohokoliv nad 15 let, minimálně v zájmu kvality života Jeffa Bridgese však doufáme, že mu úspěch filmu prodlouží bezstarostné poflakování!

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.