Sean Bean

6. 6. 2006 - 19:49 | Téma | red

Sean Bean zdroj: tisková zpráva

Boromir mu získal přízeň fanynek po celém světě. Anglický herec si dokázal rolí Boromira v trilogii Pán prstenů získat přízeň tisíců fanynek po celém světě

Sean Bean Anglický herec si dokázal rolí Boromira v trilogii Pán prstenů získat přízeň tisíců fanynek po celém světě. V Hollywoodu se však prosadil již téměř před deseti lety jako ústřední padouch v bondovce Zlaté oko.

Shaun Mark Bean se narodil v roce 1959 v anglickém Sheffieldu. Milovaný fotbal a vlastní parta se mu v letech dospívání staly hlavními aktivitami. Již v šestnácti letech opustil střední školu a vzápětí vystřídal řadu profesí, od prodavače v supermarketu po svářeče. V roce 1979, kdy na kariéru profesionálního fotbalisty dávno zanevřel, se zhlédl v dráze umělce. Po několika lekcích v kurzech herectví a prvních divadelních vystoupeních (například Kabaret či Jezinky a bezinky) získal možnost studia na Royal Academy of Dramatic Art. Tu také začal v roce 1981 oficiálně navštěvovat. Vedle několika shakespearovských her (Král Lear, Večer tříkrálový) se během studií blýskl v Přeletu nad kukaččím hnízdem či ziskem školního ocenění za roli v Beckettově Čekání na Godota.

Sean Bean ve filmu Clarissa Vedle prvního divadelního angažmá v Newbury's Watermill Theatre se v roce 1983 objevil Sean také poprvé před kamerou. Zásluhu na tom měli tvůrci televizní reklamy na nealkoholické pivo. O rok později absolvoval seriózní televizní debut díky roličce v dramatu Punters. Ještě téhož roku v leteckém dramatu Winter Flight. Na živobytí si však i nadále vydělával divadelním herectvím. V roce 1986 spojil svůj osud na dva roky se slavnou hereckou společností Royal Shakespeare Company. Výrazněji se Sean Bean prosadil na filmovém plátně díky snímku Dereka Jarmana Caravaggio (1986), svérázném životopisu raně barokního malíře. Další výraznější úlohy pak ztvárnil v thrilleru Bouřlivé pondělí (1988) po boku Melanie Griffithové a v dalším Jarmanově projektu, poetickém filmu War Requiem. V roce 1989 zazářil v satiře z prostředí reklamní agentury How To Get Ahead in Advertising.

Sean Bean v seriálu Sharpe Na počátku devadesátých let se Sean Bean prosadil coby představitel tvrdohlavých Irů jdoucích si za svým cílem přes mrtvoly, někdy obrazně, jindy doslova. V Sheridanově snímku Pastvina (1990) si zahrál právě takového syna farmáře (kterého ztělesnil Richard Harris). Úhlavním sokem amerického agenta Jacka Ryana (Harrison Ford) se stal v roli teroristy IRA ve Vysoké hře patriotů (1992). Poté dostával často příležitost v televizních dobových dramatech. Charisma a vizáž neústupného muže, stojícího si za svými ideály, mu přineslo úlohu v Clarisse (1991) i roli hajného Mellorse v Lady Chatterleyové (1993), což byla adaptace skandálních románů D. H. Lawrence. V seriálovém pokračování Jihu proti Severu Scarlett (1994) se Bean představil jako proradný Lord Fenton. Ani dosavadní příležitosti, ani hlavní role v dobrodružném Krasavci Beautym mu však slávu nezajistily. O průlomu lze mluvit až ve spojitosti s televizní sérií Sharpe (1993–1997). Příběhy charakterního poručíka z armády Jeho Veličenstva v době napoleonských válek mu získaly slávu ve Velké Británii a díky nim si ho všimli také producenti bondovek.

Sean Bean - Boromir Role bývalého přítele Jamese Bonda (agenta 006 Aleca Trevelyana, který se přikloní na stranu zločinu) patří k tomu lepšímu z bondovské série. Po Zlatém oku (1995) získal celou řadu nabídek z USA. Nepříliš vydařená Anna Karenina (1997) se Sophií Marceauovou však vstupenkou mezi hollywoodské hvězdy nebyla. Větší úspěch zaznamenal špionážní thriller Ronin (1998), kde se Bean sešel s osobnostmi jako Robert De Niro či Jean Reno. Řádka akčních thrillerů (Akce Airborne, válečná Nebezpečná mise, Extremely Dangerous či gangsterka Essex Boys) také příliš neuspěla. Zato průměrný thriller Neříkej ani slovo (2001), v němž hrál Bean protivníka Michaelu Douglasovi, si našel až překvapivě velké množství diváků.

Sean Bean - Boromir Patrně životní roli Sean Bean získal až v tolkienovské trilogii Pán prstenů. Jako Boromir se stal miláčkem ženské části publika. Dvouleté natáčení na Novém Zélandu se tak Beanovi více než vyplatilo, ač se v dalších dílech – Dvou věžích a Návratu krále – objevuje jeho hrdina pouze okrajově. Ještě v době vzniku slavné filmové trilogie se Sean Bean představil také ve sci-fi Equilibrium ze světa totalitní společnosti, odmítající jakékoli emoce. Nově nabytou slávu využil v sérii dalších velkorozpočtových filmů: historickém eposu Trója, v němž hrál Odyssea, v dobrodružném snímku Lovci pokladů, v science fiction Michaela Baye Ostrov či v thrilleru s Jodie Fosterovou Tajemný let. K těmto rolím, které nenabízejí hereckou výzvu, poskytují však protagonistovi sdostatek slávy, lze přiřadit i ústřední hrdinskou úlohu v hororovém Silent Hill. Výraznější dramatickou úlohu tak Beanovi nabízí snad jedině životopisný snímek Barry.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.