San Andreas - recenze katastrofického filmu s Dwayne Johnsonem

27. 5. 2015 - 22:00 | Recenze | František Fuka

San Andreas - recenze katastrofického filmu s Dwayne Johnsonem zdroj: tisková zpráva

Dwayne Johnson je elitní vrtulníkový záchranář (předtím bojoval na Blízkém východě proti Alláhovi) se sexy dcerou a sexy manželkou, která se s ním právě rozvádí.Když tu najednou přijde megazemětřesení (které odhalí vědec Paul Giamatti) a Johnson musí zachraňovat obě krásné ženy (jednu v Los Angeles, druhou v San Francisku).

Skoro se stydím to psát, ale nenulový počet lidí je z toho zmaten, takže pro jistotu: Tento film nemá nic společného s videohrami "Grand Theft Auto". Film pojednává o tektonickém zlomu San Andreas, podle kterého se jmenuje i to město ve videohře! Asi jako kdyby se gangsterské město v moravské videohře jmenovalo "Macocha".

zdroj: Foto: Warner Bros

Asi takhle: The Rock je frajer a od režiséra Brada Peytona mě dost bavil jeho předchozí film (také s Rockem), takže jsem doufal, že San Andreas bude o něco víc, než se zdá z trailerů.

Bohužel, San Andreas není o nic víc, než se zdá z trailerů.

Na druhou stranu, San Andreas není o nic méně, než se zdá z trailerů.

To znamená, že ve filmu San Andreas jsou rozsáhlé katastrofické scény, které byly drahé, vypadají draze a je jich docela dost (tzn. nemusíme mezi dvěma akcemi vždy čekat 20 minut, než si někdo s někým popovídá o smyslu lásky a života). A také v něm je Rockova filmová dcera s hezky se rýsujícími prsy v těsném tričku.

San Andreas zdroj: tisková zpráva

Na druhou stranu ve filmu zcela chybí následující věci:

Humor
Nadhled

Starost o kohokoliv než čtyři - pět hlavních postav. Všichni kolem umírají po milionech, diváka to nemá zajímat. Rocka ani nenapadne, že by ten krásný velký záchranný vrtulník mohl použít k záchraně někoho jiného, než své manželky a dcery (každé v jiném městě!).
Dodržování přírodních zákonů (například cunami se projevuje tak, že voda trochu klesne, pak se zvedne o několik desítek metrů a zůstane klidně stát v této nové výšce až do konce filmu).
Dodržování zákonů pravděpodobnosti (vědec objeví systém předpovědi zemětřesení asi 7 sekund před tím, než přijde největší zemětřesení v dějinách).
Dodržování dopravních předpisů.
Výsledek je o trochu lepší, než třeba V oku tornáda (především proto, že je výpravnější a trochu lépe řemeslně zvládnutý), ale o žádné příjemné překvapení rozhodně nejde.

San Andreas zdroj: tisková zpráva

Závěrem se musím zmínit ještě o jedné důležité věci: Tento film pro mě znamenal mé první setkání s filmovým zážitkem 4DX a chtěl bych před touto zrůdností všechny filmové fanoušky důrazně varovat!

 Pokud jste někdy byli v Disneylandu, pravděpodobně jste si tam projeli atrakci Star Wars, Honey I Shrunk the Audience nebo StormRiders. Při nich se díváte na 3D film, zatímco se vaše sedadlo různě natřásá, občas na vás stříkne voda, abčas na vás něco foukne, kolem se blýská atd...

Tyto atrakce mám velmi rád a fungují skvěle, protože jejich filmy mají pár minut a jsou natočeny speciálně pro tyto atrakce. Ale 4DX projekce normálního celovečerního filmu je strašný zážitek.

Především: Díváte se na normální film, který většinou není zabírán z "first person" pohledu. Pokud na plátně vidím, jak auto, zabírané nehybnou kamerou, jede po hrbolaté cestě, proč by se proboha mělo vnímání této scény prohloubit, tím, že se přitom třese moje křeslo? Úplně absurdně to působilo při scénách, kdy si Rock z vrtulníku telefonoval s někým na zemi, kamera mezi nimi stříhala, a vždy, když na tři sekundy střihla na Rocka, sedadlo se mi na tři sekundy rozvibrovalo. Moje křeslo se mírně otřáslo dokonce pokaždé, když někdo na plátně bouchl dveřmi, nebo (nekecám) prudce zavřel svůj laptop!

San Andreas zdroj: tisková zpráva

Ještě horší je, že pokud ve filmu je scéna, natočená roztřesenou kamerou, a k tomu se současně třese vaše křeslo, tak nejenže nestíháte číst titulky, ale ani pořádně sledovat, co se děje na plátně!

K vyloženě otravným pak patřily občasné záblesky (jako kdyby v sále někdo fotil s bleskem), stříkání vody do obličeje (resp. do brýlí) a pachové vjemy, respektive pořád stejný zápach, ať se na plátně dělo cokoliv. A ne, nebylo to tím, že jsem se při projekci pokakal.

Považuji to za prznění filmu (i tohoto filmu) a už nikdy v životě na 4DX projekci nepůjdu, pokud to bude aspoň trochu možné. V hodnocení tohoto filmu jeho 4DX projekci ignoruji (jinak bych mu musel dát mnohem méně procent).

Hodnocení: 60 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.