Sam Peckinpah

10. 1. 2007 - 14:06 | Téma | red

Sam Peckinpah zdroj: tisková zpráva

Sam Peckinpah kdysi pronesl: „Chci točit westerny, jako je točí Akira Kurosawa.“ Sam Peckinpah se narodil 21

Sam Peckinpah kdysi pronesl: „Chci točit westerny, jako je točí Akira Kurosawa.“

Sam Peckinpah Sam Peckinpah se narodil 21. února 1925 v Kalifornii ve Fresnu, jež bylo tenkrát ještě menší a klidnější než dnes. Matka byla abstinentka, otec soudce. Přihlásil se v roce 1943 k mariňákům a byl poslán do Činy, ale nikdy se nezúčastnil boje, čehož velmi litoval. Vrátil se v roce 1946 a rodina předpokládala, že vystuduje práva a vstoupí do rodinné firmy. Náhodné setkání se studentkou herectví Marií Sellandovou se zasloužilo o to, že v roce 1950 získal doktorát z divadelních věd na USC a Marii si vzal. Zkusil to v divadle, ale brzo se obrátil k televizi. Dva roky dělal asistenta střihu v CBS a pak asistoval Donu Siegelovi. Díky kontaktům se Siegelem mu zadali napsání několik epizod seriálu Gunsmoke (podle něhož se dodnes učí střih). Následovaly díly v seriálech Broken Arrow, Tales of Wells Fargo, Pony Express a Zane Grey Theater. The Knife Fighter v seriálu Broken Arrow byl jeho prvním režisérským pokusem. V televizi zůstal. Nejdřív režíroval The Rifleman a pak v letech 1959–1960 The Westerners.

Jízda vysočinou Prvním Peckinpahovým celovečerním filmem byl The Deadly Companions (1961), příběh hostesky z tanečního baru, která se pokouší dokázat, že její syn je legitimní. Druhý film Jízda vysočinou (Ride the High Country) vyhrál Grand Prix v Belgii, nicméně vedení studia MGM nevidělo důvod propagovat revizionistický film o zanikajícím Západu. Avšak film se stal hitem.

Major Dundee (1965) začal Peckinpah točit s problémy mezi ním a producenty. Hlavní hrdina (Charles Heston) je ve filmu velitelem vězení pro vojáky Konfederace a přestože má malou posádku, rozhodne se pronásledovat nepřátelské Apače do Mexika. Vztahy mezi Peckinpahem a Hestonem byly vyhrocené a Peckinpah se zamiloval do své další ženy, mexické herečky a tanečnice Begoñi Palacios. Columbia hotový film zkrátila o 55 minut (ze 2 hodin 41 minut), na což si Peckinpah veřejně stěžoval. Z dalšího filmu The Cincinnati Kid ho vyhodili po čtyřech dnech a na tři roky se ocitl na černé listině. Ale po natočení televizního filmu The Noon Wine pro ABC ziskal ocenění kritiků i divácký úspěch.

S. Peckinpah a W. Holden A pak přišla Divoká banda (1969). Skupina psanců vyloupí banku v městečku Starbuck a během loupeže město vyhladí. Ale byl to nastražený podvod, místo peněz ukradli bezcenné železo. Policie a dráhy pošlou za psanci nájemné vrahy. Banda uteče do Mexika, kde se nechá najmout pro diktátora Mapache. Film se objevil v době, kdy „hlídací pes filmové mravnosti“ Code and Rating Admistration poněkud uvolnil otěže. Peckinpah ve spolupráci s kameramanem Lucienem Ballardem a střihačem Loisem Lombardem použil snímání více kamerami současně, zpomalený obraz, střihem zdůraznil násilí a krveprolévání, takže Divoká banda byla označována za nejnásilnější film své doby. A také za nejlepší western, který se okamžitě stal klasikou. Lidé zvraceli v uličkách kin, v Nigerii žoldáci na projekci stříleli a řvali, že chtějí umřít jako William Holden. Film byl nominován na Oskara.

J. Robards v Baladě o Cablu Hogueovi Balada o Cablu Hogueovi (1970, s Jasonem Robardsem) vyděsila produkující Warner Brothers. Příběh stárnoucího muže, který je okraden a zanechán v poušti, kde ale najde vodu a otevře si úspěšnou stanici pro dostavníky, se v ničem nepodobal krvavé lázni, kterou čekali. Komický film s láskyplnou zápletkou se tak stal stejně kontroverzní, jako následní Strašáci (1971), v nichž se Dustin Hoffman, obklopen v Anglii záletnou manželkou a posměvačnými vesničany, změní v napůl šíleného vraha. Peckinpah o knižní předloze filmu řekl, že při čtení se lze utopit ve vlastních zvratcích. Film rozehřál stránky světových filmových časopisů a Peckinpah prohlásil, že všichni lidé jsou násilníci, násilí je všudypřítomné a on je jenom ukazuje. Jeho filmy jsou prý diskriminovány. A pak natočil propadák Junior Bonner se Stevem McQuinnem jako stárnoucí hvězdou rodea, opět film bez násilí.

Sam Peckinpah Za vyslověně kultovní je považován western Pat Garrett a Billy the Kid (1973). Když Peckinpah dokončil film Přineste mi hlavu Alfréda Garcii (1974), studio snímek nechtělo pustit do kin, protože se domnívalo, že je tak přeplněn násilím, že to nestojí ani za zkoušku. Warren Oates tu – jako pianista a občasný gangster – hledá muže, který přivedl do jiného stavu dceru mexického magnáta. Železný kříž (1977) je ukrutné válečné drama natočené v Jugoslávii. Orson Welles tento film nazval nejlepším protiválečným filmem, jaký kdy viděl. Ironicky film výborně uspěl a vydělal v Německu.

V roce 1978 se Peckinpah v Konvoji (s Krisem Kristoffersonem a Ali MacGrawovou) vrátil k mýtu Západu v modernizované podobě, v níž kovboje nahradili řidiči kamionů. Byl už hodně nemocný a profesionálně dost poničený. O pět let později natočil svůj poslední film Vražedný víkend (The Osterman Weekend), thriller o korupci v CIA. Zemřel 28. prosince 1984 v Los Angeles ve věku 59 let. Krátký nekrolog v New York Times připomněl, že se mu říkalo Bloody Sam (Krvavý Sam).

Sam Peckinpah Hubený, v džínách a posedlý Západem a násilím. Pil, vztekal se, kouřil marihuanu a bral drogy. Ida Lupino ho našla ve svém dřevníku, žil tam. Později se jí za to odvděčil rolí ve filmu. Zůstaly po něm čtyři děti. Byl fenoménem vlastního stylu a monumentem času, který zmizel. Zahrál si v deseti filmech. Byl odlišný, stejně jako jeho filmy. Asi by ho to potěšilo…

Filmy o Samu Peckinpahovi: Edge of Outside (2006), Passion and Poetry: The Ballad of Sam Peckinpah (2005), Sam Peckinpah’s West: Legacy of Hollywood’s Renegade (2004), Sam Peckinpah: Man of Iron (1992), Hollywood Mavericks (1990).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.