Roboti (Robots)

29. 12. 2004 - 6:40 | Téma | red

Roboti (Robots) zdroj: tisková zpráva

Venkovský robot Rodney cestuje za oblíbeným vynálezcem do velkého města, aby nakonec musel bojovat za záchranu robotího světa. Ewan McGregor, Halle Berry, Mel Brooks, Robin Williams a Paul Giamatti dabují plechové figurky CGI animovaného filmu Chrise Wedge (DOBA LEDOVÁ). S CGI animovaným filmem Roboti (Robots) se na scénu vrací Chris Wedge, jeho spolurežisér Carlos Saldanha a také kumpánie Blue Sky Studios, animátorská divize filmového studia Fox

S CGI animovaným filmem Roboti (Robots) se na scénu vrací Chris Wedge, jeho spolurežisér Carlos Saldanha a také kumpánie Blue Sky Studios, animátorská divize filmového studia Fox. Všichni společně stojí za snímkem Doba ledová (Ice Age) z roku 2002. Na jeho nebývalý úspěch by měli Roboti navázat, a také proto budou do kin nasazeni přesně tři roky poté – v březnu 2005.

Roboti Roboti zavádějí (především dětské) obecenstvo do světa oceli, oleje, šroubků, pružinek, baterek a čipů – tedy do výsostného světa robotů. Malý Rodney Copperbottom (Ewan McGregor) je robůtek z plecháčkova. Od raného dětství mu učaroval slavný vynálezce Bigweld (Mel Brooks) a Rodney, který také rád vynalézá, sní o tom, jak se jednou se svým idolem setká. Když konečně dosáhne 18 let, nelení a vypraví se z plecháčkova do megaplechákova Robot City. Zde doufá pracovat po boku slavného mistra. V Robot City je ale všechno trošku jinak, než jak si to Rodney maloval. V syrově plechových ulicích se náš plechový hrdina z vidlákova alespoň skamarádí s partou městských plechových outsiderů, kteří si říkají „Rusties“ (Zrezlíci). Mezi nimi najdeme Fendera (Robin Williams) a jeho malou sestřičku Piper (Amanda Bynes).
Rodneymu se následně podaří objevit ďábelský plán zlosynského tyrana Ratcheta (Greg Kinnear) a rozhodne se zachránit jak milovaného Bigwelda, tak i světlou budoucnost všech robotů. Kromě Fendera a jeho party mu v odvážné akci pomáhá hlavně Cappy (Halle Berry).

Roboti Historka sama sice dětského diváka nenaláká na žádný světoborný nápad, v daném žánru se ale obecně inovace čeká spíše od samotných kulis a technického provedení. A plechový svět vypadá zatím velmi povedeně. Pohyby i povrchy se z upoutávky zdají být na vysoké úrovni. Roboti v mnohém připomínají výtvory umělců svařujících sochy a předměty ze šrotu.
Mezi trojicí hlavních CGI animovaných filmů příštího roku pak tyto figurky působí zdaleka nejoriginálněji. Zvířátka v Madagaskaru (Madagascar) od Dreamworks mohou vycházet z malířského odkazu Henriho Rousseaua, ale pořád jsou to zvířátka. Auta v pixarovských Cars mají k robotům sice blízko a lidské emoce karikují neméně solidně, zdaleka však neoplývají tak filigránskými a vynalézavými konstrukcemi.

Roboti Ačkoli dabing velkých animovaných produkcí zdobí herecké hvězdy vcelku běžně, obsazení Robotů je i tak pozoruhodně velkorysé. Pro Ewana McGregora (Hvězdné války (Star Wars), Velká ryba (Big Fish), Trainspotting) je Rodney v krátkém sledu již třetí figurou k namluvení – těmi dalšími jsou hlavní postavy snímků Valiant a Gnomeo and Juliet. To pro Halle Berry (Catwoman, Gothika, Ples příšer (Monster’s Ball)) je Cappy první rolí v celovečerním animáku. V dalších rolích budou v originální verzi slyšet Mel Brooks, Stanley Tucci, Robin Williams, Paul Giamatti, Dan Hedaya a Greg Kinnear.

Roboti Scénář Robotů napsali Lowell Ganz a Babaloo Mandel (50x a stále poprvé (50 First Dates)).
Režisér Chris Wedge dostal v roce 1999 Oscara za krátkometrážní animovaný biják Bunny, jenž také vznikl v Blue Sky Studios, které Fox Filmed Entertainment koupil jako zbraň proti superúspěšnému, ale již dosluhujícímu dvojbloku Disney/Pixar.
Kromě zmíněné trojice Wedgeových filmů Blue Sky Studios ještě stihli vyprodukovat sci-fi Titan A.E. a po Robotech zřejmě budou pro Foxe vyrábět i Dobu ledovou 2.

Premiéra v USA: 11.03.2005
Česká premiéra: 17.03.2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.