Robert Carlyle

13. 12. 2006 - 1:04 | Téma | red

Robert Carlyle zdroj: tisková zpráva

Herec břídilů a zuřících grázlů. Ještě jako bezejmenného herce jsme Roberta Carlyla zaznamenali v psychologickém krimiseriálu Bedna (1994)

Robert Carlyle Ještě jako bezejmenného herce jsme Roberta Carlyla zaznamenali v psychologickém krimiseriálu Bedna (1994). Ztělesnil tu nenávistného sériového vraha Albieho Kinsellu, proměňujícího se z latentního rasisty ve vraždícího zuřivce, jenž ztracenou sebeúctu dobíjí útočením na „neuctivé cizáky“. Vzteklá tvář se od té doby měla stát standardní součástí jeho hereckého projevu – solidního gentlemana bychom mezi jeho úlohami hledali marně. Hraje prapodivné existence, od budižkničemů až po kriminálníčky a feťáky. A jestliže se rozzlobí, je skutečně zlý. Nebo by si někdo chtěl zahrávat s Carlylovým hrdinou, když mu zrudne obličej a na čele mu zuřivostí vystoupí žíly? Jeho živočišného projevu si povšimli také producenti bondovek – a obsadili jej jako jedno z těch vyšinutějších protivníků tajného agenta ve službách Jejího Veličenstva, teroristu Renarda v Jeden svět nestačí (1999).

Robert Carlyle se narodil 14. dubna 1961 v Glasgow. Vychován byl otcem a dalšími členy hippie komunity největšího skotského města – matka Roberta opustila už v jeho čtyřech letech. V mládí se Carlyle živil jako malíř pokojů, levicové smýšlení jej přimělo zapojit se také do odborového hnutí. K divadlu se dostal až v jedenadvaceti, když se začetl do hry Arthura Millera Čarodějky ze Salemu. Pokoušel se vystudovat Royal Scottish Academy of Music and Drama, zklamán výukou však školu po jednom semestru opouští. Hrál v oblastních divadlech a v roce 1991 založil vlastní divadelní společnost Raindog Theatre.

Robert Carlyle v bondovce Jeden svět nestačí Před kamerami se Robert Carlyle objevuje od počátku devadesátých let, shodně v televizi i ve filmu. Malá obrazovka jej využila především v krimisériích; nejprve v drobných roličkách (Taggart, The Bill), poté jako vraha (výše zmíněná Bedna) i detektiva (šéf policie na skotském maloměstě, který má svérázný přístup k předpisům, v sérii Hamish Macbeth, 1995-97). Carlylova první dekáda u filmu je lemována spoluprací s výraznými osobnostmi britské kinematografie: Kenem Loachem, Antonií Birdovou, Michaelem Winterbottomem nebo Dannym Boylem. Debut si Carlyle odbyl v Loachově sociálním dramatu Lůza (1990) – a hned se jednalo o roli ústřední. Hraje stavebního dělníka s kriminální minulostí Steva, tak tak se protloukajícího životem. Další spoluprací Carlyla s Loachem bylo milostné drama Carla's Song (1996), které hrdiny zavedlo z Glasgowa až do válečné Nicaraguy.

Robert Carlyle ve filmu Tenkrát v Midlands Nonkonformní režisérka Antonie Birdová obsadila Carlyla během devadesátých let hned čtyřikrát. Objevil se v jejích snímcích jako sebedestruktivní bezdomovec Nosty (Safe, 1993), homosexuál Graham, udržující poměr s mladým farářem, (Kněz, 1994), vůdce bankovních lupičů Ray (Parta, 1997) i pološílený lidojed Ives (Dravci, 1999). Zejména psychologické drama Kněz, které v katolických kruzích vyvolalo vlnu nevole, dodnes patří ke klíčovým rolím jeho kariéry. Právě zde poprvé zazářil. Ukázal, že má na víc než na úlohy násilníků a omezenců. Další takovou příležitostí bylo drama Michaela Winterbottoma Go Now (1995) a Carlylova úloha fotbalisty Nicka, kterého „pojídá“ roztroušená skleróza. Od podobně komplikovaných rolí ale Carlylovi mimoděk odpomohl režisér Danny Boyle, v jehož kultovním drogovém dramatu Trainspotting (1996) ztělesnil vznětlivého rváče Begbieho. Nevídaná obliba Boylova snímku totiž Carlylovu kariéru přímo zacementovala. Z primitivů si sice mohl učinit solidní živnost (a také to udělal), na druhou stranu ale musel dát vale vyzrálejším charakterům.

Robert Carlyle Záplavu dobráckých břídilů zase Carlylovi přinesla druhá z jeho proslulých rolí, nezaměstnaný slévač Gaz, jenž pokouší štěstí jako striptér, v hořké komedii Do naha! (1997). Sympatický film s nečekaným komerčním ohlasem alespoň pomohl Carlyla etablovat do britské herecké špičky a představit jej rovněž v úloze citlivého (i když ne zrovna oduševnělého) hrdiny. Na vrcholu popularity stojící Robert Carlyle využil situace a putoval z role do role. Zahrál si lupiče „bezmála gentlemana“ Maclainea v historickém krimi Plunkett & Macleane (1999), opileckého otce v sociálním retru Andělin popel (1999) nebo roličku podivínského Daffyho v Boyleově dramatu Pláž (2000). Objevil se v gangsterce (mafiánský přisluhovač s vášní pro fotbal a nenávistí k Američanům Felix v The 51st State, 2001) i v maloměstské komedii (osamělý smolař Jimmy, odhodlaný získat zpět svou někdejší lásku, v Tenkrát v Midlands, 2002). Vyzkoušel si dva padouchy hollywoodského střihu. Postavil se Jamesi Bondovi ve snímku Jeden svět nestačí (1999), pohříchu je ale jako necitelný terorista Renard jedním z těch slabších protivníků agenta s povolením zabíjet. A ve fantasy Eragon (2006) hraje temného čaroděje Durzu.

V letech nedávných stihl Carlyle také dva výrazné výkony v životopisných titulech, kterými se opět přihlásil o pozornost publika i udílečů filmových ocenění. Ve Spiknutí střelného prachu (2004) ztělesnil anglického krále Karla I. Ale hlavně se představil v historické studii Hitler: Vzestup zla (2003), jež mapovala první polovinu Hitlerova života. Carlyle dostává v titulní úloze prostor poodhalit kořeny velkého manipulátora, neodpustí si však obdařit jej až příliš častými záblesky krutosti a nelidskosti. Přesto v obou rolích naznačil, že by se snad mohl uvolnit z krunýře své pověsti, která ho nadlouho uzamkla do jediné herecké kategorie.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.