Riddick - recenze

6. 9. 2013 - 9:17 | Recenze | Karel Drda

Riddick - recenze zdroj: Foto: Universal

Samotářský, drsný a nepříliš sociálně cítící Riddick měl být pro režiséra Davida Twohyho asi jeho vysněným vrcholem. Filmy s holohlavým hrdinou však mnohem více charakterizuje urputná snaha nabídnout divákovi fungující sci-fi univerzum. Třetí díl se této nálepky nedokázal zbavit, navíc Riddickův stvořitel nevěděl, co chce vlastně natočit.

Dámy a pánové, třetí Riddick je zde a opět bude rozdělovat filmové diváky na dvě skupiny. Ti věrní budou tvrdit, že v postavě tohoto svalovce dostalo sci-fi už před lety neuvěřitelný náboj, který z nadprůměrného hororu dokázal vystavět bizarní univerzum ne nepodobné světu Hvězdných válek. Druhá skupina na takové argumenty jen vyhekla, že je to samozřejmě nesmysl, protože středobodem nového univerza není svět, ale špatně hrající herec, který má barevné kontaktní čočky a skáče na kamenech a vidí, co ostatní vidět nemohou. Navíc jistojistě dodají, že ten slavný horor (Pitch Black) není ničím jiným, než podprůměrnou variací na Vetřelce. Já v této bitce stojím na vrcholku skály a s úsměvem sleduji debaty a vlastně nevím, kam se zařadit.

zdroj: Archiv

Twohy točil akci a vyšla mu hnědá nuda

Smutné je, že třetí filmový Riddick dává více za pravdu skeptikům. Riddick opět bojuje proti lovcům a je opět v plné formě všechny, co po něm jdou velmi rychle zlikvidovat. Na rodné planetě Furya bojuje proti její likvidaci a svůj um používá na likvidaci nepřátel. Twohy natočil rudohnědný film, pravděpodobně se mu takový filtr zalíbil a nehodlá z něj za žádnou cenu ustoupit. Ocenil jsem i fakt, že režisér patří ke staré gardě filmařů, kteří nehodlají své filmy svěřit do rukou kameramanům s Parkinsonem. To je přeci velmi příjemné zjištění.

Problémem je samotný příběh, které poskakuje mezi atmosférou prvního dílu a rozevlátostí toho druhého. Twohy zjevně sám vnitřně bojoval s kritiky, kteří Pitch Black milovali, ale dvojku přijali spíš vlažně. Takže pro všechny, kteří se těší na nějaké větší rozvinutí dvojky, máme vzkaz, nebojte se toho. Nic se sice nedozvíte, ale sjedete si jen takové menší dobrodružství slavného vyhnance, kterému jdou po krku bounty hunteři z celého vesmíru. Vin Diesel se tímto filmem stal nejméně sympatickou postavou všech dob. Ta jeho schopnost všem nakopat zadek je zde už natolik nesnesitelná, že zhruba od poloviny filmu si budete přát, aby ho opravdu někdo dostal. Nový Riddick by měl být takovou vesmírnou nahnědlou naháněčkou, která však postrádá správnou akci. Ona tam je, ale tak nějk skřípe hned od samotného začátku. Prvních 20 minut filmu se rozjíždí úplně stejně jako naložená tramvaj do kopce. Když už tedy akce nabere tempo a začne se něco dít, má Twohy potřebu vysvětlovat, nebo do děje případně vsunout nějakou myšlenku.

Vin Diesel na odchodu?

Hnědé prostředí lehce zežloutne (někdo říká, že zčervená) a postavy si začnou povídat. A jistě víte, že idiotští herci nesmí za žádnou cenu otevírat ústa, protože pak se začnou dít věci téměř nestravitelné. Riddick je pravděpodobně sebevražednou misí Vina Diesela na jeho cestě hollywoodskými studii. Kdyby se po tomto filmu provalilo, že neplatil daně podobně jako Wesley Snipes, tak by mu asi nic nepomohlo. Zavřeli by prostě jen dalšího béčkaře, na kterého se zapomene. Riddick 3 je trikově průměrnou podívanou na další verzi filmového vesmíru. Nepochopitelně se snaží rozvíjet atmosféru obou předchozích dílů a tváří jako pokračování něčeho, co všichni bezmezně milují. Vin Diesel by měl urychleně natočit ten svůj vysněný projekt o Hannibalovi, sednout na slona odtáhnout hodně daleko, někam, kde se netočí vůbec žádné filmy a dát si dobrých deset let pauzu. V Rychle a zběsile bavil, v Pitch Black nás přikoval k sedadlům a ve Find Me Guilty projevil i kus hereckého talentu. Tím bych to považoval za uzavřené a už bych jej prosím rád nikde neviděl.

Hodnocení: 40 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.