Režisér Polanski ve vazbě v Curychu

30. 9. 2009 - 12:56 | Téma | red

Režisér Polanski ve vazbě v Curychu zdroj: tisková zpráva

Hrozí mu vydání do USA pro trestná čin z roku 1977. Curych 29. září (ČTK/Tiscali) – Švýcarské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že slavný režisér Roman Polanski může být propuštěn na kauci, a to za velmi přísné podmínky, že neopustí Švýcarsko a nechá se případně vydat do Spojených států

Curych 29. září (ČTK/Tiscali) – Švýcarské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že slavný režisér Roman Polanski může být propuštěn na kauci, a to za velmi přísné podmínky, že neopustí Švýcarsko a nechá se případně vydat do Spojených států. Podle agentury AP ovšem není jasné, zda na to přistoupí. Politické i umělecké kruhy z celého světa naléhají na alpskou republiku, aby Polanského propustila. Varšava také požádala Washington o milost pro režiséra a hodně se v záležitosti angažuje Francie, jejíž občanství má Polanski od roku 1976.

Mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Guido Balmer uvedl, že takové řešení není podle švýcarského zákona zcela vyloučeno a že Polanski může podat písemnou žádost o propuštění proti složení kauce. Takový scénář se ale zdá podle pozorovatelů nepravděpodobný, protože Polanski by se musel vzdát jakýchkoli námitek proti svému vydání do Spojených států. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner dnes v rozhovoru pro rozhlas Francie-Inter vyjádřil naději, že filmař bude propuštěn úplně. Také řekl, že jeho polský kolega Radoslaw Sikorski již v této věci napsal dopis americké ministryni zahraničí Hillary Clintonové.

Polanského ve Švýcarsku zastupuje advokát Lorenz Erni, jehož si režisér najal. Ve vazbě přitom, pokud se nedostane na svobodu na kauci, může strávit několik měsíců. Podle dohody z roku 1990 mezi Švýcarskem a USA má Washington 60 dní, aby předložil formální žádost o jeho převoz. Tu pak prověří švýcarské ministerstvo spravedlnosti. V případě souhlasu s vydáním se Polanski může odvolat k řadě soudů, poznamenala AP. Polanski chce své vydání do USA napadnout u soudu ve městě Bellinzona, řekl dnes v Paříži podle agentury SDA jeho francouzský právník Hervé Themime.

Šestasedmdesátiletý Polanski byl zatčen v sobotu, když přijel do Curychu, aby zde na filmovém festivalu přijal ocenění za své celoživotní dílo, na základě amerického zatykače z roku 1978. Zatčení souvisí s údajným znásilněním nezletilé v roce 1977. Polanski prozatím obývá celu v Curychu, kterou má nárok kvůli cvičení opustit na jednu hodinu denně. Najíst dostává třikrát za den. Není také vyloučené, že celu sdílí s jiným zadrženým. Jedno či dvoulůžkové místnosti jsou vybaveny stolem, skříňkou, umyvadlem, toaletou a televizí. Rodina ho může navštívit jen jednou za týden na hodinu, což ale neplatí pro právníky a konzulární pracovníky.

Mluvčí curyšského vězeňského úřadu Rebecca de Silvaová odmítla z bezpečnostních důvodů sdělit, kde přesně režiséra zadržují. Švýcarské ministerstvo spravedlnosti v neděli popřelo podezření, že by za zatčením stál politický zájem. Spekulace rozšířili Polanského přátelé, podle nichž režisér strávil v minulosti řadu měsíců na horské chatě ve švýcarském středisku Gstaad, zatčen však tehdy nebyl. Vyšetřovatelé v USA se o Polanského cestě do této alpské republiky dozvěděli s předstihem, což jim poskytlo dostatek času připravit podklady k zatčení.

Zatčení zvedlo vlnu kritiky nejen v politických, ale také v uměleckých kruzích. Podle francouzského ministra kultury Frédérika Mitterranda byl slavný režisér „předhozen lvům“. Pod francouzskou petici, která zákrok policie odsoudila, se podepsali například jeho kolegové Costa Gavras či Stefen Frears nebo italská modelka a herečka Monica Bellucciová. Okamžité propuštění Polanského požaduje i polský režisér Andrzej Wajda s dalšími polskými umělci. Chtějí, aby USA poctivě přezkoumaly obžalobu. Jeho účast na událostech, za které je již přes 30 let stíhán, podle umělců zasluhuje „negativní morální vyhodnocení“, ale Ameriku prý opustil ze strachu, že se mu nedostane spravedlivého procesu.

Polanski před více než 30 lety přiznal, že měl pohlavní styk s třináctiletou dívkou. Sex s nezletilou se podle amerických zákonů považuje za znásilnění. Soud v Los Angeles ho v roce 1977 uznal vinným, ve vězení režisér strávil měsíc a půl. O rok později, když dal soudce na srozuměnou, že ho pošle za mříže znovu, odletěl Polanski do Evropy. Od té doby v USA z obav ze zatčení nikdy nebyl.

Filmový režisér Roman Polanski podal 29. 10. žádost o propuštění ze švýcarského vězení. Švýcarský trestní soud ve svém prohlášení uvádí, že o žádosti rozhodne v příštích týdnech.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.