Režisér Pirátů z Karibiku nemohl natočit BioShock kvůli ceně a nepřístupnosti

21. 2. 2017 - 8:00 | Novinky | Adam Homola

Režisér Pirátů z Karibiku nemohl natočit BioShock kvůli ceně a nepřístupnosti zdroj: tisková zpráva

Film podle hry BioShock. Lákavá představa, která ale nejspíš ještě dlouho představou zůstane. Do reality ji měl před nějakými šesti sedmi lety přetvořit režisér Gore Verbinski (Piráti z Karibiku, Kruh, Rango, Osamělý jezdec, Lék na život), ale bohužel to nedopadlo. Ne snad že by byly důvody zrušení zahaleny od roku 2011 pod rouškou tajemství, ale teď se o nich s odstupem času rozpovídal i sám Verbinski.

A jakkoliv komplexní to může celé na pozadí být, režisér uvedl dva prosté a logické důvody, proč nakonec studio Universal řeklo jasné „ne“. Cena a rating. BioShock měl být drahý. Tak drahý, že se mluvilo o rozpočtu kolem 200 milionů dolarů. Což je cifra, kterou si může dovolit málokterý film i z ranku PG13, natož R.

Největší problém BioShocku tak ležel v ratingu. Verbinski trval na eRku, což dává smysl i v kontextu zdrojového materiálu – BioShock (hra) je 18+. Prodat velice drahý eRkový film masovému publiku je něco, co bylo před šesti lety prakticky tabu a byť se trh přeci jen trochu změnil, ty největší filmy pořád nechodí do kin jen jako eRka. Deadpool byl ukrutně levný, stejně jako Americký sniper a třeba takový Revenant je výjimka potvrzující pravidlo.

Na BioShocku také neušetříte tím, že namísto v New Yorku budete natáčet v kulisách ve studiu, nebo pojedete do Bulharska. Rapture neexistuje nikde a muselo by se celé stavět, což by spolykalo příliš peněz.

Verbinski na Redditu také prozradil, že studio zařízlo BioShock pouhé dva měsíce před natáčením. Chudák režisér měl prý už celý film v hlavě, skoro všechno bylo vymyšlené, navržené, nadesignované a ladily se jen poslední detaily. I proto nejde zrovna jednoduše říct, jestli by se zrovna k BioShocku znova vrátil.

„Takže si myslím, že nakonec to byla kombinace ceny a ratingu. Studio Universal se kvůli těmto dvěma věcem prostě necítilo pevné v kramflecích. Tou dobou bylo také v kinech opravdu málo eRových filmů a drahé eRka prostě nefungovaly,“ napsal Verbinski na Redditu.

Deadpool hodně pomohl, komerčně by mohl uspět i Logan, ale že by byl za rohem nějaký opravdu drahý a opravdu velký eRkový spektákl, to se říct nedá. Těžko říct, jestli bude Universal pořád čekat na nějakého jiného průkopníka. Takové čekání může trvat klidně dalších šest let a mezitím bude BioShock chřadnout i na herním poli.

Zdroje: Reddit

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.