Revenant - Zmrtvýchvstání - recenze nového filmu s Leonardo DiCapriem

15. 1. 2016 - 21:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Revenant - Zmrtvýchvstání - recenze nového filmu s Leonardo DiCapriem zdroj: tisková zpráva

Americký herec Leonardo DiCaprio ještě nedostal Oscara. Je to s podivem, že někdo takových kvalit a po tolika výborných filmech ještě tuto sošku nemá. Nyní však má šanci, protože získal letošní nominaci a současně ve filmu Revenant - Zmrtvýchvstání exceluje. Opět.

Ten film paradoxně není nic moc. Nafouknutá marketingová kampaň slibuje úžasné dobrodružství chlápka, kterého za živa zahrabali pod zem. On však přežil a vyrazil se mstít. Příběh je jednoduchý jako facka, žádná velká překvapení se nekonají. Uhrančivá je však kamera, přesně dirigovaný střih jednotlivých záběrů a především samotná režie. Alejandro González Iñárritu od Amores perros  patří mezi filmaře, které se vyplatí sledovat. Točí filmy, které mají komerční potenciál, ale nejsou určený úplně masovému divákovi a v tomto ohledu Revenant zachovává tvůrcův status.

zdroj: Cinemart

Revenant je především o hereckých výkonech hlavních představitelů. Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) je se svým synem na výpravě s lovci kožešin. Výprvu provází děsicé útrapy a nakonec se skupinka rozdělí. Zraněný Glass však na nepřítele paradoxně narazí ve vlastní skupině. John Fitzgerald (Tom Hardy) čeká, až jeho nechtěný pararťák zemře. Jenže Hugh má tuhý kořínek, takže se jej rozhodne pohřbít zaživa.Tuhý kořínek chlapa zachrání, vyleze z hrobu a rozhodne se pomstít. Sebe i svého syna, kterého mezitím Hardy zavraždil.

Alejandro González Iñárritu natočil velmi syrový film z divokého západu, kdy boj mezi původním obytelestvem a bílými uzurpátory ještě nebyl zdaleka rozhodnut. Režisér neukazuje osudy indiánských domorodců, ale vlastně velmi naturalisticky a syrově vypráví příběh o lidech, kteří v té době Ameriku tvořili, kteří se jí snažili podmanit. Je to svět plný zvrácených lidských ztroskotanců a prevítů, kteří si nezasluhují žít. DiCaprio je hnán touhou zabíjet a mstít se. A stává se postupně mysticky vyhlížející postavou.

První věc, která člověka zarazí je samotný příběh. Synmopse slibuje napětí, ale vlastně je to především one man show DiCapria, který se motá v divočině a společnost mu dělá vynikající kameraman. Bez něj by film byl jen hodně zoufalou podívanou, která by klidně mohla skončit rovnou někde v televizi.

therevenant zdroj: tisková zpráva

Budete se bavit, budete žasnout, ale znovu ten film asi nedáte. Oba pánové hrají parádně, ale ani to dle mého není na Oscara (ve srovnání s konkurencí). Alejandro González Iñárritu však natočil film, který musíte vidět.

Hodnocení: 70 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.