Rande naslepo - recenze dojemného příběhu téměř slepého číšníka

28. 3. 2017 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Rande naslepo - recenze dojemného příběhu téměř slepého číšníka zdroj: tisková zpráva

Mladý německý srílančan Saliya Kahawatte (Kostja Ullmann, který je hodně podobný Vojtu Kotkovi a Kotek ho také dabuje) je náhle postižen vážnou vadou zraku. Téměř oslepne, ale přesto si chce splnit svůj velký sen - absolvovat stáž v prestižním mnichovském hotelu. Aniž by někomu řekl o svém handicapu!

Film vznikl na motivy skutečného příběhu skutečného Saliyi Kahawatteho (který vypadá mnohem méně jako Vojta Kotek) a jde o komedii, při které bychom se měli jednak bavit a jednak se dojímat tím, jak se handicapovaný dokázal postavit protivenstvím.

Příběh nikterak nevybočuje z dějové linie, která vás jistě napadne po přečtení úvodního odstavce: Saliya (přezdívaný "Sally") je úspěšně přijat do hotelu, úspěšně maskuje své postižení, ale najde se pár kolegů, kteří ho odhalí a rozhodnou se mu pomáhat. Ze Sallyho postižení vyplývají jednak spousty vtípků, jednak mírné drama (ředitel hotelové restaurace si na Sallyho zasedne a nechce mu dopřát úspěch). Se spoustou problémů se Sally vyrovná díky tomu, že má fenomenální paměť a takřka nadpřirozený sluch. Pak má ale krizi, začne brát drogy, všechno se prozradí, ale nakonec ho přijmou zpět do hotelu na stáž, on úspěšně složí zkoušku a stane se barmanem. A během toho všeho si nabrnkne sympatické pohledné děvče. Což je mu stejně jedno, protože všechna děvčata vidí nějak takhle:

vis zdroj: tisková zpráva

Film je natočen velmi řemeslně zručně (včetně kvalitního českého dabingu). Sympatický hrdina, správně zrealizované vizuální i verbální gagy, řízné songy na soundtracku, všechno funguje a čeští tvůrci by se mohli lecčemus přiučit.

Ta řemeslná zručnost a odlehčenost totiž slušně maskuje složitější témata, která by nás mohla napadnout. Například: Je OK švindlovat a podvádět, pokud tím švindlováním a podváděním přispějeme k tomu, aby postižený dosáhl stejného úspěchu, jako nepostižení? Nebo: Jak moc velký zmrd jsem, když někoho miluju, a pracně se snažím, aby nezjistil, že jsem skoro slepý? Tím se film ani náznakem nezabývá a radostně chvátá k nevyhnutelnému happy endu. Ale nevyčítám mu to. Tohle není ten typ filmu, kde by absence nějakého "tnutí do hloubky" musela vadit.

zdroj: Cinemart

Nejzásadnější má výtka spočívá v tom, že film má 110 minut, což je i při jeho svižném tempu a zručné řemeslné stránce na hranici udržitelnosti. Ale pokud vás hřejí u srdíčka věci jako Nedotknutelní, tohle vás zahřeje i jinde.

Hodnocení: 70%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.