Protiproud

1. 6. 2005 - 10:52 | Téma | red

Protiproud zdroj: tisková zpráva

Jamie Bell, Demot Mulroney a Josh Lucas v magicky syrovém dramatu z chudého Jihu od Davida Gordona Greena. "Jméno vyryté polibkem do tváře." Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Obdivuji ty, které někdy někdo políbil se slovy: „Můžu ti do tváře vyrejt svý jméno?“ aniž by to znělo blbě

Obdivuji ty, které někdy někdo políbil se slovy: „Můžu ti do tváře vyrejt svý jméno?“ aniž by to znělo blbě. Lila z Protiproudu (Undertow) Davida Gordona Greena to umí. Protiproud je dusný jižanský thriller, ve kterém padají nezvyklá slova, a ve kterém Jamie Bell exceluje jako novodobý Huck Finn.

Oba dosavadní Greenovy snímky, George Washington a Všechny opravdové holky (All the Real Girls) se odehrávaly mezi dětmi (ten první), nebo mladými (ten druhý) na americkém venkově. Mezi harampádím, kde právě ten rezavějící šrot je jedinou zmínkou o tom, že nějaká univerzální naděje existuje, nebo a to spíš: existovala.
Protiproud Greenovi nedospělí hrdinové jsou tak akorát zralí na nějaký ten studený řez dospělosti. Jako kdybyste si hráli s oblíbeným autíčkem a najednou vám ho přímo před nosem přejel náklaďák. Tyto principy autor uplatňuje i v Protiproudu, který je však také ze všech Greenových filmů nejpřístupnější: je to v podstatě „jen“ variace na Night of the Hunter Charlese Laughtona, či příbuzný Zapadákova (Badlands) Terrence Malicka, jinak jednoho z producentů Protiproudu.

Chris (Jamie Bell) se pere s pubertou. Ve strhujícím úvodu se mu povede vysklít okno domu, v němž bydlí jeho holka Lila (Kristen Stewart). Ze dveří se vyřítí otec s puškou a psem. Chris Protiproud utíká, pes za ním. Při akrobatickém seskoku z chatrče dopadne Chris na hřebík trčící z pohozeného prkna. Ve spěchu čouhající hřeb zatluče okolo nártu, aby mohl běžet dál. Napůl ukřižovaný tak o jedné noze prchá dál, až ho chytí policajti. Po ambulantním zákroku mu prkno vrátí a Chris z něj vyřeže letadlo pro mladšího bráchu Tima (Devon Alan). Tim je neduživý prcek, asi od toho, jak se věčně láduje barvami a jiným svinstvem.
O děti se stará truchlící otec Johnem (Dermot Mulroney). Rodina bydlí na samotě u lesa kdesi v Georgii. Je to rovinatý zapadákov plný prašných cest, skomírajících přístavů, pošmourných dragstórů a smeťáků, kde jsou na sebe vraky aut naštosovány do podoby přízračných věžáků.
Scenérie i kulisy dokáže Greenův kameraman Tim Orr snímat s ohromným smyslem pro naturalismus. Tak jako v předchozích filmech, i v Protiproudu je obraz plný neskutečně intenzivní syrovosti a živosti.
Jako akcent některých obratů využívá Green mrtvolky a zatmívačky. Situace pak štědře podkresluje náladově osudová hudba Philipa Glasse. Oba prvky strhávají kurs kusu od běžného thrilleru k mementu.

Protiproud Čas dětských hrátek mezi vepříky končí, když na dveře zaklepe strýček Deel (Josh Lucas), Johnův bratr. Deel se vrací z vězení, a ačkoli se tak zprvu tváří, nepřijel sem okopávat mrkev.
John kdysi bráchu potopil a Deel mu to nezapoměl. A John má taky u sebe mít zlaté mince, které oba kluci kdysi dostali od otce. Jak k nim otec přišel je opředeno legendou, jíž John klukům připodobní k Cháronovi a přeplouvání řeky Styx.
Věci z minulosti režisér vůbec nechává v mytickém oparu vzpomínek a dohadů z druhého břehu – soustředí se plně na kluky, kteří k němu teprve míří.
Po očekávaném střetu mužných bratrů berou Chris s Timem mince a vyděšeně prchají pryč. Protloukají se jak se dá – od podivného černošského páru přes přístav plný kapitánů bez lodí až po squattery, kteří přežívají ve skleníku. Jejich hucklberryovské putování má jediný cíl - uniknout strýčkově chamtivosti.

Protiproud V poslední třetině sice vyrůstají rozpaky nad cílem cesty malých bratrů, avšak zrychlující se tempo drží Protiproud při síle až do finále. A tam vypne. Úplně. Poslední dvě minuty Protiproudu jsou velmi sporné.

Sporný ovšem není o Jamiem Bellovi v hlavní roli. Mladý Angličan, známý z dojáku Billy Elliot, předvádí v Chrisovi podobnou proměnu, jako Charlize Theron ve Zrůdě (Monster). Ohne hřbet, vystrčí bradu, přimhouří oči a místo baleťáka je tu výrostek s atomovou pěstí. Výrazově se Bell bravurně pohybuje na široké stupnici: od roztouženého puberťáka ke vzpurnému synkovi a zase zpět ke klukovi, který přemýšlí, co s tím, když má na krku brášku a v kapse ani vindru.
Hráčská přirozenost nechybí ani malému Devonovi Alanovi, i když Tim vlastně jenom baští barvu a je mu zle.
Mulroney s Lucasem možná trochu přetahují pózu mužných borců s koněmi na nohou i pod kapotou a s jizvou v srdci, ale nějak se do toho kraje faulknerovsky pokroucených postav hodí.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.