Prosincové herečky: Nymfomanka i elfka

9. 12. 2013 - 19:30 | Téma | Ladislav Loukota

Prosincové herečky: Nymfomanka i elfka zdroj: tisková zpráva

První regulérní zimní měsíc je tradičním obdobím, kdy proud filmových novinek zamrzává vlivem události známé jako „Vánoce“. Přesto jsme vyhrabali šestici pozoruhodných filmů spolu s šesticí neméně pozoruhodných hereček, jimiž si můžete spravit náladu mezi přemýšlením nad dárky a plánováním novoroční kocoviny.

Charlotte Gainsbourg

A začneme rovnou od konce, anglofrancouzské "nymfomanky", herečky Charlotte Gainsbourg. Její letošní snímek Nymfomanka, část I přichází od známého režiséra Larse von Triera, který se vyžívá v nekomformním způsobu natáčení filmů, který oslňuje cinefily... a je vysloveným mučením pro tradiční diváky. Nymfomanka však bude jiná, už jen pro svou pověst "studie ženské sexuality" a s tím související množinou explicitních sexuálních scén.

Gainsbourg přitom v ranku artfilmů rozhodně nehraje poprvé - krom své prvotiny V záři reflektorů si ji můžete pamatovat ze snímků Nestoudnice (1985) nebo Betonová zahrada (1993), kriticky vysoce oceněných titulů. Krom nich třiačtyřicetiletá Charlotte rovněž zpívá - v roce 2000 se mihla i na albu Madonny.

Uvidíte v: Nymfomanka, v kinech od 26. prosince

Zajímavost: Její matka je britská herečka Jane Birkin (mmj. Zvětšenina), otec pak francouzský zpěvák Serge Gainsbourg.

charlotte_gainsbourg_wallpaper_8-wide zdroj: tisková zpráva

Evangeline Lilly

Evangeline zná každý divák kdysi velmi populárního seriálu Ztraceni pro roli kriminálnice Kate. Od konce seriálu jste ji mohli zaregistrovat ve filmech jako Smrt číhá všude nebo Ocelová pěst, nyní se představí jako elfka Tauriel v novém díle Hobita.

Pokud vám přijde líto, že svůj roztomilý kukuč neukazuje častěji, pak vězte, že máme štěstí. Evangeline po konci Ztracených hrozila koncem své kariéry s tím, že se chce více věnovat výchově svého syna a humanitární práci - která v minulosti obsahovala i misii na Filipíny a zisk financí pro filantropické účely.

Uvidíte v: Hobit: Šmakova dračí poušť, v kinech od 12. prosince

Zajímavost: Evangeline se řadí do ranku angažovaných hereček – letos se tak spolupodílela na natočení kritického dokumentu o sledování internetu agenturou NSA, zároveň již vydala (a dále pracuje) i na dětské knize jménem The Squickerwonkers.

Evangeline_Lilly zdroj: tisková zpráva

Elizabeth Olsen

Jsme v polovině našeho hubeného prosincového seznamu a naše další jméno může být pro někoho přímo šokantní - Elizabeth Olsen(ová) je totiž sestrou mnohem známějších (a poněkud otravných) dvojčat Mary-Kate a Ashley Olsen, které kdysi okupovaly každou podprůměrnou teenagerskou komedii. Elizabeth si zvolila trochu jinou kariéru a navzdory účinkování v nemalém počtu filmů, které neznáte (a je tomu dobře) se teprve nyní začíná objevovat v lepších titulech.

Nyní v prosinci se tak vyskytne v americkém remaku kultovního asijského snímku Oldboy o muži, který je z neznámých důvodů na dvacet let uvězněn v malém pokoji a pak stejně mysteriózně propuštěn. Ani následující rok kadence nepoleví, Elizabeth si totiž zahraje v rovněž v předělávce asijského kultu Godzilla.

Uvidíte v:  Oldboy, v kinech od 5. prosince

Zajímavost: Původně skoro hrála v dětské úchylnosti Spy Kids. Nakonec bylo zjevně dobře, že se tehdy sítem neprodrala…

Elizabeth-Olsen-10 zdroj: tisková zpráva

Juliette Binoche

Životopisný snímek Camille Claudel 1915 zřejme nebude titulem, který svou návštěvností zničí kasy multiplexů, už jen pro jméno představitelky hlavní postavy, duševně postižené sochařky Camille Claudel, však stojí za pozornost. Camille totiž ztvární hrubě nedoceněná francouzská herečka Juliette Binoche.

Ta zazářila v celé plejádě evropských filmů včetně zapanuvšího kouzelního snímku Čokoláda, rudé maliády Anglický pacient nebo povídkové romanťárně Paříži, miluji Tě (2006). Juliette je krom svého hereckého talentu a sympatického vzezření navíc i tak trochu spjatá s naší středoevropskou kotlinou - jedním z jejích prvních filmů byla totiž adaptace Nesnesitelné lehkosti bytí od "našeho" Milana Kundery.

Uvidíte v: Camille Claudel 1915, v kinech od 5. prosince

Zajímavost: I ona se vyskytne příští rok ve velkofilmu Godzilla. Neradi bychom zvedali palec předčasně, nicméně je třeba říct, že tato verze klasického popkornu přichází od režiséra Garetha Edwardse, který prakticky s nulovým rozpočtem natočil peckózní monstrdrama Monstra.

juliette-binoche-3 zdroj: tisková zpráva

Imogen Poots

Zřejmě nejmladší prosincovou vycházející hvězdou je britská kráska jménem Imogen Poots, kterou jste doposud mohli znát z filmů Jana Eyrová (2011), 28 týdnů poté (2007) nebo Noc hrůzy (2011). Imogen přitom zcela poprvé stále před kamerou nedávno, v adaptaci anarchistického komiksu Alana Moorea V jako Vendeta (2005), kde si střihla dětskou verzi postavy Natalie Portman.

Její sláva však podobně jako v případě Elizabeth Olsen teprve začíná - v prosinci ji tak můžete sledovat ve vedlejší roli ve filmu Sviňák podle románu autora Trainspottingu, spisovatele Irvina Welsha. Napřesrok Imogen přitvrdí regulérní hollywoodskou hovadinkou Need for Speed na motivy stejnojmenné herní předlohy. Uvidíme, jestli ji americká látka prospěje, hádáme však, že Imogen bude ve filmu tím lepším obsahem.

Uvidíte v: Sviňák, v kinech od 5. prosince

Zajímavost: Do herecké dráhy nasedla tak trochu omylem – zatímco se rozhodovala stát se vegetariánkou, začala své soboty trávit na semináři herecké improvizace. Následně se rozhodla pro dráhu herectví poté, co zjistila, že by se jí jako veterinární ošetřovatelce dělalo špatně z pohledu na krev.

355983-imogen_poots_centurion_004 zdroj: tisková zpráva

Kristen Wiig

Prosinec pak zakončíme sympatickou komediantskou Kristen Carroll Wiig, jejíž obličej sice zřejmě znají jenom diváci skečů Saturday Night Live. Kristen se totiž vyskytla v několika nepříliš stěžejních komediích jako Zbouchnutá či Paul, a především v komediálních seriálech Portlandia, ale zároveň svůj hlas propůjčila i animovaným filmům jako Já padouch či Jak vycvičit draka. Ani omylem to však nesnižuje její mnohé talenty!

Její prosincový zářez, komedie (pro změnu) Bena Stillera jménem Walter Mitty a jeho tajný život, zřejmě nebude zrovna oscarovým trhákem... leč každý nějak musíme platit své hypotéky.

Uvidíte v: Walter Mitty a jeho tajný život, v kinech od 26. prosince

Zajímavost: Dle časopisu Entertainment Weekly je Kristen jednou ze současných 25 nejzábavnějších hereček, její skeče ze Saturday Night Live pak začadil mezi 15 nejlepších výstupů.

Photos-Kristen-Wiig-Wallpaper zdroj: tisková zpráva

ČLÁNKY O FILMU

Představitel Gandalfa odmítl roli Dumbledora v Harry Potterovi

Představitel Gandalfa odmítl roli Dumbledora v Harry Potterovi

18. 4. 2017 | Novinky | Adam Homola

Mnoho nechybělo a mohli jsme tu mít dvě velké série, se dvěma velkými čaroději, které by hrál jeden herec. Sir Ian McKellen je mainstreamovému publiku dobře známý jako kouzelník Gandalf z Pána Prstenů a Hobita, nebo jako Magneto ze série X-Men. Jenže skoro jsme tu měla Sira Iana McKellena i jako Dumbledora z Harry Pottera.
Blíží se třetí Hobit - Jaká je budoucnost Středozemě ve filmu? Nejistá!

Blíží se třetí Hobit - Jaká je budoucnost Středozemě ve filmu? Nejistá!

8. 12. 2014 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Hobit: Bitva pěti armád definitivně zakončuje filmové příběhy z fantaskní Středozemě. Prozatím. V minulém textu jsme rozvedli původní trilogii Pána prstenů a podívali se na zoubek i právě se blížícími velkému hobitímu finále. Nyní vám nabízíme zamyšlení nad tím, zda jsou ještě vůbec nějaké šance se do Středozemě vrátit.
Závěrečnou písničku k třetímu Hobitovi nazpíval hobit Pipin z Pána prstenů

Závěrečnou písničku k třetímu Hobitovi nazpíval hobit Pipin z Pána prstenů

24. 11. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

S blížící se premiérou třetího a závěrečného dílu Hobita na veřejnost pronikají správně cílené a dávkované zprávičky, kterými se producenti snaží diváky opět přilákat do kin. Hobit: Bitva pěti armád dorazí do kin 11. prosince. My vám nyní můžeme vyzradit, že závěrečnou písničku nazpíval hobit Peregril Bral zvaný Pipin.
Nejdivnější adaptace Hobita: sovětská pohádka i československý animák

Nejdivnější adaptace Hobita: sovětská pohádka i československý animák

14. 12. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Druhý díl Hobita s přízviskem Šmakova dračí poušť je tu a s ním přicházejí hody pro milovníky velkolepé filmové fantasy! Ohlasy fanoušků i kritiků snímek hodnotí, jako výrazné zlepší oproti Neočekávané cestě, zdá se tedy, že Tolkienova Středozemě se znovu vrátila v plné síle.
Hobit: Šmakova dračí poušť - recenze

Hobit: Šmakova dračí poušť - recenze

12. 12. 2013 | Recenze | Karel Drda

Budiž natočen dobrý film a kritici nechť se do něj všemi dostupný prostředky pustí a nenechají na něm nit suchou. Druhý díl Hobita razí do kin se pečetí filmu, který se prostě musí vyrovnat Pánovi prstenů. Musí! A když ne, tak je to špatný počin, který je po zásluze sestřelen.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.