Příběh z Tokia (Tokyo monogatari)

14. 1. 2004 - 1:02 | Téma | red

Příběh z Tokia (Tokyo monogatari) zdroj: tisková zpráva

Projekt 100: Klasické rodinné drama od klasika japonské filmové školy Jasudžira Ozu. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK . Vše k Projektu 100. Jasudžiro Ozu je pro považován za „nejjaponštějšího“ ze všech japonských režisérů a jeho film Příběh z Tokia (Tokio monogatari) z roku 1953 pak za ten nejozuovštější

Jasudžiro Ozu je pro považován za „nejjaponštějšího“ ze všech japonských režisérů a jeho film Příběh z Tokia (Tokio monogatari) z roku 1953 pak za ten nejozuovštější. Když na to půjdu kapku od lesa, můžu říct, že je to dost nuda…

Japonsko pár let po válce. Staří manželé Hirayamovi opouštějí městečko Onomiči a jedou na návštěvu za svými dětmi. Až do vzdáleného, životem kypícího Tokia.

V metropoli jsou pokorní rodičové hned z první konfrontováni se svými sny o potomstvu. Měli představu, že potomci žijí lépe, blíž centru, a ne na periferii.
Syn i dcera nadto mají vlastní rodiny, práci, starosti a tihle staří jsou jim na obtíž už krátce po přivítání.
Hirayamovi pak ironicky dojdou největší přízně u vdovy od jejich syna zemřelého ve válce.
Nakonec rodiče sami pocítí, že nejlepší bude, když zvednou kotvy. V té chvíli začne Ozu sledovat určitou „předtuchu“ paní Hirayamové, která příběh natáhne na dlouhých 139 minut, aniž by přitom dnes už řekla cokoli nového.

Příběh z Tokia Příběh z Tokia reflektuje rozladění rodičů nad vlastními dětmi i naopak a střet tradice se změnou. To jsou Ozuova skalní témata.
Možná je to paradoxní, pro dobu hladovou po příběhu, ale myslím, že Ozuovi skvěle fungují ty pasáže, kde se zdánlivě neděje vůbec nic. Tam, kde je Ozu úporně úsporný, je možné narazit na až zenový klid před bouří. Tam, kde začne Ozu spekulovat, stává se jeho vystylizované vyprávění –alespoň pro dnešního diváka- zajatcem klišé. Při tom šnečím tempu a použitých modelových situací je totiž opravdu hračkou přijít na to, co se stane, kdy se to stane a jak se to stane.

Jestli zestárlo Ozuovo vyprávění, pak totéž dvojnásob by bylo možné říct o jeho stylu. Jednoduché kompozice, mluvící i tiché lidské tváře z en-face.
No jo! Ale ono to funguje. Jednak je tenhle přísný projev příbuzný Ozuově vyprávění, jednak jsou ty záběry ve své prostotě uhrančivější, než jakýkoli set Michaela Baye.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.