Po Kapitánovi Americe 2 už Marvelovky nikdy nebudou jako dříve

3. 4. 2014 - 9:30 | Téma | Ladislav Loukota

Po Kapitánovi Americe 2 už Marvelovky nikdy nebudou jako dříve zdroj: tisková zpráva

Tvrdit, že komiksové filmy z produkce Marvelu platí za živou vodu dnešního Hollywoodu, by bylo nošením dříví do pralesa. Právě ze "seriálové" povahy marvelovek však možná bude většinu diváků po posledním záběru druhého dílu Kapitán America (v angličtině s podtitulem Winter Soldier, v čerštině s podtitulem Návrat prvního Avengera...) zajímat, co se od pána navlečeného v americké vlajce a Marvelovek dá očekávat v dalších letech – Kapitán America: Návrat prvního Avengera totiž platí za nejvýznamnější díl druhé fáze marveláckých komiksovek. 

Nejvíce se v poslední době namluvilo kolem potenciální výměny představitele Kapitána. Chris Evans totiž jasně řekl, že jeho smlouva vydrží pouze na tři další filmy (včetně Avengers 2), naproti tomu se odhalilo, že Sebastian Stan, představitel Buckyho/Winter Soldiera, má dohromady smlouvu na celých devět filmů. Vzhledem vyústění Winter Soldiera na konci poslední filmu se otevřeně očekává, že Sebastian Stan převezme kostým Kapitána Americy po Evansově odchodu – Bucky byl ostatně již v komiksu parťákem Steva Rogerse, a později i jednou z verzí Kapitána.

Že i scénáristé s něčím podobným otevřeně operují, naznačuje rovněž rozhovor se scénáristy Christopkerem Markusem a Stephenem McFeelym, autory obou filmových dílů Kapitána Americy. Ti sice ještě nemají ani rámcovou představu o čem by se třetí film zaměřený čistě na Kapitána měl být, je mimochodem zaměřený na květen 2016, za to však nabízejí inspirační zdroje z komiksové předlohy.

captain america_anim01 zdroj: tisková zpráva

Především se tak filmové vyvedení Kapitána má zaměřit na realističtější elementy komiksové světa (rozhodně se prý nemáme dočkat Kapitána bojujícího s dinosaury…), přičemž jedním ze zdrojů jsou komiksy zasazené do fiktivních 50. let. V těch byl sice Steve Rogers stále zamražen kdesi v Arktidě, jeho ikonickou roli však převzali jiní, a nedopadlo to s nimi zrovna nejlépe.

Mluví se přímo o inspiraci v komiksové postavě Williama Burnsida, který byl tak nadšeným fanouškem původního Steva Rogerse, že si sám píchl mutagenní sérum. Na čas sice Kapitána zastal, později se však z efektů séra zbláznil. 50. léta jsou přitom zajímavá i kvůli zdejšímu komiksovému výskytu HYDRY jakožto strůjců maccarthismu (v marvelovském světě mcrooterismu…). A to zní zvláště zajímavě právě po událostech kolem S.H.I.E.L.D.u v posledním filmu.

zdroj: Archiv

Třetí nebo čtvrtá fáze?

Na jeho konci je totiž jasné, že marvelovský svět čekají výrazné změny. Infiltrovaný S.H.I.E.L.D. již není důvěryhodnou organizací, Nick Fury je kdesi v trapu a Maria Hill sedí ve Stark Industries na detektoru lži. Vše naznačuje přechod do finále druhé fáze filmů, na jejímž konci by globální bezpečnost měli tak jako v komiksu převzít superhrdinové zastřešení v Avengers. Právě v (dočasné?) likvidaci S.H.I.E.L.D.u startuje nynější Kapitán America: Návrat prvního Avengera novou éru filmů.
Již nyní se odhaduje, že minimálně několik budoucích let se Marvelverse zaměří především na kosmické zápletky zaměřené na komiksového arcizáporáka Thanosem jehož úsměv mohl být vidět v posledních minutách prvních Avengers.

cap50sheader zdroj: tisková zpráva

 Vrcholem jeho zápletky by mohli být právě třetí Avengers. Zároveň však vznikají i odhady na éru po něm, konkrétněji se totiž už několik let spekuluje nad předělávkou komiksové série Civil War. V té proti sobě bojuje Iron Man a Kapitán America v ideové polemice, je-li správné, aby superhrdinové měli navždy svou svobodu, a zda-li by neměli být naopak pod zámkem (stejné téma bylo znát i z Watchmenů a občas třebas i seriálu Hrdinové).

Ať už Civil War ve filmovém světě nadejde dříve či později, není bez zajímavosti, že Steve Rogers se dočkal (té nejvýznamnější, protože se z ní dle pravidel komiksu nakonec vykurýroval) smrti rukou zlosynů z HYDRA právě po událostech Civil War, stejně jako že autorem jeho komiksové smrti byl stejný autor (Ed Brubaker), který vymyslel rovněž postavu Winter Soldiera. Návrat HYDRA jako znovuoživených záporáků je tak dalším důležitým oslím můstkem v budoucím vývoji marvelovských filmů.

Plný přerod do komiksovek

Zbývá však ještě jeden důležitý bod, který nakopl druhý Kapitán, a to kradmý příchod „věku zázraků“, čili nával více postav se superhrdinskými schopnostmi do filmových Marvelovek. S uvedením postav Scarlet Witch a Quicksilvera v druhém díle Avengers totiž filmové universum naplno přechází do komiksových reálií plných postav s vpravdě nezemskými schopnostmi. Těch jsme se přímo v marvelovkách zatím nedočkali – Iron Man je machr hlavně díky své zbroji, Kapitán zase díky séru. Scarlet Witch a Quicksilver však v komiksu figurují jako děti Magneta ze série X-Men (jejíž filmová práva nevlastní Marvel) a nadlidské schopnosti jsou pro ně tak přirozené jako dýchání. 

captain1 zdroj: tisková zpráva

Jejich uvedením navíc marvelovskému světu výrazně hrozí přelidnění, přičemž cestou z něj se zdá být pouze omezení počtu hlavních postav skrze jejich postupné odumírání. Navíc lze jejich uvedením rovněž vidět i posun vstříc očekávané občanské válce superhrdinů…

Jisté je, že Marvel má materiálu ještě na dlouhé čerpání ledajakých zápletek a zvratů. Bude jenom zajímavé sledovat, jak se filmová verze odlišuje od komiksu, a to jak pro fanoušky původních kreslených verzí, tak i pro diváky komiksy nepolíbenými.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Po Avengers 2 čeká marvelovskou sérii zemětřesení

Po Avengers 2 čeká marvelovskou sérii zemětřesení

20. 4. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Když se z jara 2008 v kinech objevil první díl Iron Mana, málokdo skutečně věřil, že se mu podaří nastartovat filmovou ságu, která čtyři roky na to vyvrcholí "týmovou" Avengers. Nyní však o dobře šlapající továrně na filmové komiksy nikdo nepochybuje, dokonce je stále zjevnějším zdrojem inspirace pro konkurenční studia. 
Nejúspěšnějším filmům roku 2014 v USA zatím kralují Strážci Galaxie s hrdinou mývalem

Nejúspěšnějším filmům roku 2014 v USA zatím kralují Strážci Galaxie s hrdinou mývalem

31. 8. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Konec prázdnin nás přivedl na myšlenku podívat se za oceán, jak si stojí nejúspěšnější letošní hity. Nabízíme vám pohled na první desítku, která ukazuje, že americké publikum ze všeho nejvíc přitahují trikové filmy a komiksové adaptace. Do první desítky nepostoupil žádný thriller, či jakékoliv vážnější téma. 
Captain America - Návrat prvního Avengera - recenze komiksového filmu ze světa Avengers

Captain America - Návrat prvního Avengera - recenze komiksového filmu ze světa Avengers

5. 4. 2014 | Recenze | František Fuka

Další dobrodružství Stevea Rogerse / Captaina Americy (Chris Evans) - nebo jak se to správně píše / skloňuje - přímo navazuje na filmy Avengers a Thor 2, tzn. odehrává se ve světě, kde byl zdemolován New York a organizace SHIELD chrání všechny před zlem.
Druhý Thor je v kinech. Co čeká diváky marvelovek v budoucnu?

Druhý Thor je v kinech. Co čeká diváky marvelovek v budoucnu?

11. 11. 2013 | Recenze | Ladislav Loukota

Na plátna tento týden přichází další komiksový film z marvelovského světa, Thor: Temný svět. Můžeme od něho čekat návrat sympaticky znesvářené dvojice Thor a Loki, stejně jako zápletku šmrncnutou porcí sci-fi a fantasy. Zároveň opět platí, že se jedná jen o dílek skládačky z mnohem většího světa

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.