Paul Walker

30. 3. 2009 - 11:00 | Téma | red

Paul Walker zdroj: tisková zpráva

Míra popularity Paula Walkera zůstává záhadou. Nepříliš charismatický ani „zázračně“ pohledný blonďák v posledních letech patří mezi nejobsazovanější protagonisty akčních snímků

Paul Walker Míra popularity Paula Walkera zůstává záhadou. Nepříliš charismatický ani „zázračně“ pohledný blonďák v posledních letech patří mezi nejobsazovanější protagonisty akčních snímků. Hollywoodskou hvězdičku z Walkera učinil režisér Rob Cohen, když ho obsadil hned do dvou svých snímků, thrilleru Lebky (2000) a především akční jízdy Rychle a zběsile (2001). Z vlivu úlohy čestného detektiva Briana O'Connera ve druhém z obou snímků se Walker dosud nevymanil a dnes stále a znovu hraje hodné hochy, kteří se nepříliš nadšeně vrhají na dráhu dobrodruha.

Paul William Walker IV. se narodil 12. září 1973 v kalifornském Glendale. Byl vychováván v duchu konzervativních hodnot mormonské církve. Matka, bývalá fotomodelka, jej přitom už doslova od plenek uváděla do světa modelingu a herectví – Paul účinkoval v desítkách reklam, ta nejslavnější jej zachycuje coby „hrdinu“ propagujícího pleny Pampers. S filmovým herectvím začíná Walker koketovat jako teenager. Epizodně se objevuje v několika televizních sériích (Highway to Heaven, 1985-86; sitcom Throb, 1986-87). Lehkou múzu škádlí i v prvních titulech určených pro kina: objevil se například v dětské hororové parodii Monster in the Closet (1987) nebo v akční sci-fi Programmed to Kill (1987). Vrcholem pro něj v tomto směru bylo účinkování v nedobrovolně komediální sci-fi Tammy and the T-Rex (1994), kde se objevuje po boku Denise Richardsové. Od té doby však postupovala kariéra obou herců výrazně vzhůru. Walker se prosadil sice později, ale zato dnes má stále ještě šanci přiřadit se k těm skutečně velkým hvězdám.

Paul Walker ve filmu Osm statečných Na vzestupu Paula Walkera se výrazně podílel jeho návrat na televizní obrazovky. Jako už tolika hercům předním se i jemu zadařilo získat první obdivovatele zásluhou soap opery. Ta „jeho“ se jmenuje Mladí a neklidní a my ji známe i z tuzemských obrazovek. Vnitřní spor mezi odhodláním stát se hercem a univerzitní dráze studenta mořské biologie zdá se vyřešila až série „středoškolských“ úloh. Tak jako většina hereckých krasavců si totiž i Walker prošel obdobím teenagerských snímků. Osud k němu však byl celkem milostivý – za většinu těchto snímků se rozhodně stydět nemusí. Jakožto ideál kalifornského mladíka je Walker obsazován do rolí nafoukaných frajírků, o něhož se slečny rády poperou. V oblíbené variaci na Pygmalion Taková normální holka (1999) představoval namyšleného Deana, opovrhujícího spolustudenty, kteří nesplňují jeho vysoké estetické nároky. Nadprůměrné sportovní drama Varsity Blues (1999) jej zastihuje jako hvězdného fotbalistu Lance. Vidět jsme ho mohli také jako středoškolského basketbalistu Skipa, odhalujícího taje lásky, v originálním podobenství Pleasantville: Městečko zázraků (1998).

Paul Walker ve filmu Do hlubiny Do hlavních rolí se Paul Walker vyšvihl díky režiséru Robu Cohenovi. Tento druhořadý specialista na akční žánr jen málokdy přijde s něčím originálním, jeho odvozeniny však zhusta slaví úspěch u diváků. K Walkerově štěstí se to týkalo i dvou Cohenových snímků z počátku tohoto desetiletí. Vysokoškolská historka Lebky (2000) byla vlastně jen průměrným thrillerem o chlapci, který prozřel a odhalil pravdu o šikaně v elitářském kolejním společenství (Walker se objevuje jako zhýčkaný zlatý chlapec, soupeřící s hlavním hrdinou). Rychle a zběsile (2001) si zase vypůjčilo děj z thrilleru Bod zlomu (1991) a nabídlo příběh o naivním policistovi Brianu O'Connerovi (Walker), jemuž se zalíbí v gangu zlodějů aut. Jednoho dne však bude muset volit mezi přátelstvím a loajalitě k zákonu. Oba efektně natočené tituly ale dokázaly oslovit mladé publikum a zabodovat na žebříčcích návštěvnosti. Ostatní filmoví producenti zbystřili: na scéně se objevil nový mladý herec, u něhož je šance, že by na své jméno a svou tvář mohl přivábit diváka do kin…

Paul Walker ve filmu Noel Jak se mělo ukázat, naděje to byly z velké části falešné. Už Rychle a zběsile 2 (2003), jež se muselo obejít bez hvězdy jedničky Vina Diesela, odhalilo, že samotný Walker na velký trhák nestačí. Nutno ale dodat, že odradit mohl i nezvládnutý scénář o náhle zcyničtělém detektivu O'Connerovi, který je opět zatažen do prostředí ilegálních automobilových závodů. Série akčních thrillerů pak Walkera postupně zastihuje: jako studentíka „na cestě“, bojujícího s útoky šíleného řidiče náklaďáku (Jízda do pekel, 2001), potápěče, jehož do problémů dostane nález letadla plného drog, (Do hlubiny, 2005), mafiánského přisluhovače, který se ocitá v centru pátrání po vrahovi policisty (Zběsilý útěk, 2006). Jako jeden ze studentů cestujících do Francie 14. století pak byl Walker přibrán k protagonistům dobrodužné sci-fi Timeline – proud času (2004). Snad s výjimkou Zběsilého útěku však žádný z těchto titulů svými kvalitami nepřesvědčil a Walkera k zářným zítřkům příliš nepopostrčil.

Paul Walker Walkerův pracovní diář ale nenaplňují jen akční thrillery – stále častěji se pokouší zaujmout v herecky slibnějších žánrech. Ve své filmografii si tak začíná vytvářet jakousi pateticko-vlasteneckou linii. Na city hrálo vánoční melodrama Dárek z lásky (2004), jež propojovalo osudy pětice Newyorčanů. Walker představuje žárlivého policistu Mika, který od sebe odežene svou snoubenku Ninu (Penélope Cruzová). Podle skutečných osudů pak vznikl příběh psovoda Jerryho Sheparda, jenž se podílel na zpackané výpravě po Antarktidě; „disneyovsky“ zjednodušené drama Osm statečných (2006) se ale stalo terčem posměchů kritiky. Nejnověji se Paul Walker snaží prosadil ve válečném velkofilmu Clinta Eastwooda Vlajky našich otců (2006), jež se věnuje osudům šestice vojáků, kteří po vítězné bitvě o ostrov Iwo Jima vztyčili americkou vlajku na jeho vrcholu – a stali se tak objektem pro jednu z nejslavnějších fotek z druhé světové války.

Paul Walker dnes bývá přirovnáván k mladým Stevu McQueenovi anebo Paulu Newmanovi, pohříchu však postrádá kouzlo osobnosti, jímž oba tito herci překypovali. A díky tomu uspěli i v letech pozdějších, když jim začaly být úlohy prvoplánových krasavců těsné. Jestli se obdobně dokáže vymanit ze své škatulky dobrodružství vyhledávajícího fešáka také Walker, to je v tuto chvíli ve hvězdách. Že má ale v tomto směru naději, nasvědčují Rychlí a zběsilí (2009). Walkerův nejslavnější hrdina O'Conner při pátrání po losangelském narkobaronovi projevuje slušnou dávku rebelanského zhrubnutí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.