Parfém: Příběh vraha - preview

29. 9. 2008 - 12:53 | Téma | red

Parfém: Příběh vraha - preview zdroj: tisková zpráva

Parfém: Příběh vraha je adaptací stejnojmenného románu Patricka Süskinda, který režíruje Tom Tykwer s Benem Whishawem v hlavní roli

Parfém: Příběh vraha je adaptací stejnojmenného románu Patricka Süskinda, který režíruje Tom Tykwer s Benem Whishawem v hlavní roli.

SYNOPSE:
Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha se odehrává v polovině osmnáctého století ve Francii. Na pařížském rybím tržišti se narodí Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), kluk bez vlastního pachu. Na druhou stranu má Grenouille nesmírně vyvinutý čich. Brzy se dá do učení k parfumáři Baldinimu (Dustin Hoffman) a doufá, že mu mistr poradí, jak zachytit a zachovat vůně. Baldini mladíkovi poví o tajemné anfleráži, kdy se silice z květů extrahují za pomoci tuků. Anfleráž ovládají voňavkáři v Grasse, a tak se tam Grenouille, okamžitě vydává. Mladík je posedlý touhou po dokonalém parfému, kterým by maskoval své tělo. Zároveň objevuje, že nejlepšími přísadami se skrývají v tělech mladých žen. A tak, zatímco Grenouille pečlivě skládá svůj drahocenný parfém, v okolí města záhadně mizí mladé ženy. Mezi obyvateli se šíří panika a Grenouilleův konkurent Antoine Richis (Alan Rickman) se začíná bát o svou sličnou dceru Lauru (Rachel Hurd-Woodová). Grenouille jí je už ale na stopě…

Parfém: Příběh vraha INSPIRACE:
Od svého vydání v roce 1985 se stal Parfém Patricka Süskinda mezinárodní senzací. O zfilmování látky měl zájem Stanley Kubrick, ale kvůli barvitým popisům nejrůznějších vůní a pachů, stejně jako komplikované zápletce, nakonec prohlásil, že Parfém je nezfilmovatelný. Román nicméně lákal další tvůrce: Martina Scorseseho, Miloše Formana, Tima Burtona, nebo Ridleyho Scotta. Román fascinoval i producenta Berndta Eichingera (Pád Třetí říše), který na něj nakonec získal filmová práva až v roce 2001, a to za zhruba 10 miliónů euro. Mimo filmu se Parfém otiskl i do světa hudby – v písni „Scentless Apprentice“ se jím nechala inspirovat skupina Nirvana.

UPOUTÁVKA:
Parfém: Příběh vraha Trailer představuje Parfém jako akční thriller s dráždivým podtextem, který vychází z Grenouillovy fascinace vůněmi lidského těla. Interiéry působí dusně a stísněně, barvy jsou ztemnělé potem, převládají odstíny hnědé. Klip už od prvního chytlavého záběru (doslova) pohání precizní střih a gradující akce. Mohlo by jít o překvapení sezóny.

OBSAZENÍ:
Grenouilla ztvárnil britský herec Ben Whishaw, který se v dobrém světle předvedl v Po krk v extázi (Layer Cake). Parfumáře Baldiniho hraje matador Dustin Hoffman, mezi jehož poslední dobré role patřily Hledání Země Nezemě a Půlnoční míle. Obchodníka Richise podává Alan Rickman. Ten je sice dnes známý především jako Severus Snape ze série Harry Potter, za sebou má ale mnohé pozoruhodné charakterové party, viz nedávný Snow Cake nebo naopak starší Zimní host (The Winter Guest). Hlavní ženskou úlohu dostala Rachel Hurd-Wood coby mladá Laure Richisová. Madame Arnulfiovou potom obsadila přední německá herečka Corinna Harfouch (Pád Třetí říše, Elementarteilchen)

TVŮRCI:
Parfém: Příběh vraha Na scénáři Pafrému se podíleli scénárista a režisér Andrew Birkin (Cementová zahrada), producent a scénárista Bernd Eichinger i Tom Tykwer. Tykwer způsosbil svým třetím celovečerním filmem Lola běží o život (1998) senzaci, kteoru v další – ač serióznější – tvorbě (Princezna a bojovník, Nebe) sotva překonal. Parfém snímá Tykwerův dvorní kameraman Frank Griebe. Zajímavě se jeví kombinace se střihačem Alexanderem Bernerem, jehož doménou jsou akční filmy jako Resident Evil, či AVP. Výpravu má na starosti Uli Hanisch, který vypravoval i dva poslední Tykwerovy filmy, dobové kostýmy chystá Pierre-Yves Gayraud (Indočína). Hudbu skládá skupina Pale 3, tedy trio Heil, Klimek, Tykwer.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.