Pan - recenze nového zpracování klasické pohádky

16. 10. 2015 - 8:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Pan - recenze nového zpracování klasické pohádky zdroj: tisková zpráva

Nový příběh o Peteru Panovi je na rovinu hodně divný. U sledování máte pocit, že to není ta pohádka, co znáte z dřívějších dob. Navíc se potvrzuje, že snaha za každou cenu nějaké klasické dílo ozvláštnit a udělat jinak, ještě nemusí přinést své ovoce. Film nazvaný jednoduše Pan může klasiku od Jamese Matthewa Barrieho pro film pohřbít klidně na dalších dvacet let. No dobře, pět let!

Víc by vlastně asi nemělo smysl o novém snímku režiséra Joe Wrighta psát, kdyby tenhle chlapík před lety nenatočil skvělý thriller Hanna a ještě nějakou dobu dozadu nedal milovníkům klasiky jedno z nejlepších zpracování Pýchy a předsudku. Úcta ke klasice, respekt k žánru a celkem únosné modernistické přístupy z jeho filmů dělají zajímavou podívanou. Příliš nezmiňujeme třeba jeho Pokání. Pan je však prapodivnou nudnou slátaninou. Napsal bych expresivnější slovo, ale říkám si, že sem nepatří. Pan se nepovedl a každou minutu v kině jsem hledal důvody, proč neodejít. Nakonec jsem (prý v polovině) usnul.

zdroj: Vertical Entertainment

Pozor. Pan nepostrádá šmrnc a tempo. Pan je kluk, co mu koukají lumpárny z očí a je to hodně akční týpek, co cílí na dospívající holky. Wright se jej rozhodl naservírovat v duchu buď beru všechno nebo nic. Hlavní hrdina ještě není v Zemi nezemi, tam se jako teprve dostává, ale žije v Anglii v době druhé světové války. To mne, jako puristu klasických děl strašlivě naštvalo. Sakra, proč? Budeme teď řešit holokaust, nebo se podíváme na zoubek britským letcům? Nebo ti idioti, co psali scénář, prostě neměli nic lepšího na práci, než převorat klasiku? Ano, to druhé.

Ve filmu došlo k několika zcela zbytečným veletočům, které oproti klasice příběh nijak neposouvají, neozvláštňují a zjevně jen uspokojují ego pana režiséra, který teď může říci, že do klasického děje vnesl také něco ze sebe. 

jackman zdroj: tisková zpráva

Oproti knize je ve filmu několik zbytečných úprav, které nezavání ani tak snahou být jiný a moderní, ale regulérně se točí na faktu, že na filmu dělali pravděpodobně ubožáci. Peter Pan umí prostě jen tak létat. Kouzelný prášek omlazuje. Proč?

Takže tam všichni poskakují, nějak se rojí a zase bojují. Peter Pan hledá sám sebe a všichni svorně stojí proti Hugh Jackmanovi, co si zahrál Hooka. Na film rozhodně neberte děti, pokud jim někdy chcete číst Barrieho. Na film děti klidně vezměte, pokud vám jsou nějaké knihy šumafuk.

Hodnocení: 40 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.