Odpad - recenze dobrodružnější verze Milionáře s chatrče

3. 1. 2015 - 18:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Odpad - recenze dobrodružnější verze Milionáře s chatrče zdroj: tisková zpráva

Příběh tří kluků, kteří živoří na okraji brazilské společnosti a na obživu si vydělávají tím, že se hrabou v odpadcích na skládce v brazilském Riu, je do jisté míry další kýčovitou podívanou o tom, jak žijí ti nejchudší na této planetě. Režisér Daldry se nálepky sociálního filmu pokusil zbavit tím, že hlavní postavy Rato, Gardo a Rafael na skladce objeví něco, co je vrhne do víru (téměř) klasického konspirativního thrilleru.

Jenže to od začátku nefunguje. Chvílemi máte pocit, že budete plakat. A že se to od vás vlastně očekává. To když propadnete mistrovsky naservírovaným emocím, které následně vystřídá vztek. Ten se dostane ke slovu ve chvíli, kdy pochopíte, že tři malí kluci stojí proti zlému systému, který je ovládán těmi bohatými. Chudí kluci se ryjou v odpadcích a zaslouží si lepší život. Vzlyk. A bohatí by jim měli pomáhat a ne je chtít zabít. Vzlyk.

Dva skoro puberťáci najdou na skládce peněženku, v níž objeví nějaké ty papíry, ale také klíč. Skutečný klíč! V tu chvíli se rozjede klasická honička mezi hodnými kluky, kteří nalezenou věc odmítnou vrátit, protože tuší, že se za tím vším zájmem skrývá něco víc a policií zastupující ty zlé. Že z tohoto poměřování trojice dorostenců vychází také jako zlodějská chátra, tvůrcům příliš nevadí. Když krade chudina ze slumů, lze říci, že za to přeci může systém a je to dovoleno.

zdroj: Cinemart

Stephen Daldry od začátku zjevně netušil, co vlastně filmuje. Evidentně se pokusil urputně "thrillerovou" zápletkou zbavit náplasti, že je to jen další Milionář z chatrče. Nebo prostě jen dal scénáristovi Richardu Curtisovi příliš volnou ruku. Právě jméno tohoto pána je velmi důležité. Curtis patří mezi výborné autory romantických komedií a jeho talent stříká z plátná i teď. Jen u špatného žánru. A ona nerozhodnost, co vlastně chci lidem říkat a vyprávět, je patrná každým okamžikem, co jsem se na film díval. 

Na plátně se totiž odehrával naprosto šílený mix sociálně podkresleného levicového thrilleru, který nabízel občas dialogy jak z filmů pro děti a mládež filmového studia Gottwaldov. Pamatujete si na ty celovečerní šílenosti také? Osudy mladíků doplňují už jen zlí policajti a naprosto imbecilní dvojice bělochů v podání Rooney Mara a Martina Sheena, kteří jsou jejich dospělí pomocníci.

Odpad zdroj: tisková zpráva

Tolik zbytečného klišé a rádoby citlivých scének, které mají brát za srdéčka, to už se dlouho nevidělo. Na plátnech kin se odehrává jakýsi pomatený mix Milionáře s chatrče a Nepohodlného. Žánrová roztříštěnost je směšná a k naprostému nevkusu už chybí jen indické bollywoodské tanečky. A je fuk, že se to neodehrává v Indii.

Hodnocení: 30 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.