Nuda v Brně ovládla České lvy

24. 1. 2008 - 15:55 | Téma | red

Nuda v Brně ovládla České lvy zdroj: tisková zpráva

Reportáž z finálového večera v pražské Lucerně. Absolutním vítězem prestižních filmových cen Český lev se Velkém sále pražské Lucerny stal s pěti soškami lva ve skoku snímek režiséra Vladimíra Morávka Nuda v Brně


Český lev Absolutním vítězem prestižních filmových cen Český lev se Velkém sále pražské Lucerny stal s pěti soškami lva ve skoku snímek režiséra Vladimíra Morávka Nuda v Brně. Vzhledem k nedávné nominaci filmu Želary na Oscara se zdálo, že letošní Čeští lvy budou záležitostí právě snímku Ondřeje Trojana. Avšak doma není nikdo prorokem. Po nominacích očekávaný vyrovnaný souboj „titánů“ Želary, Pupendo, Nuda v Brně se nekonal. Letošní lvy zaznamenaly některé změny. Po dvou letech se opět sloučily výtvarné kategorie v jednu. Další změnou bylo nahrazení reprodukované hudby, resp. předělů, hudbou živou. O tu se postaral Okamžitý filmový orchestr pod taktovkou Varhana Bauera.

Jan Budař Český lev Slavnostní večer udílení Českého lva moderoval Martin Zbrožek, a to vlastní vinou, protože hned v úvodu se mu v rámci entrée podařilo „fyzicky“ odstranit všemi očekávaného moderátora Leopolda Šamila. Během přímého přenosu několikrát zapracovalo také ono pověstné kouzlo nechtěného. Nejefektnější to bylo v podání Vladimíra Morávka, jednoho z oceněných v kategorii nejlepší scénář. Ten svůj seskok z pódia zakončil několikametrovou jízdou po břiše zkrz polovinu sálu. Jak nám prozradil celou tu dobu si říkal: „Nesmíš rozbít toho lva“. Udílení prestižních filmových cen charakterizoval nejen překvapivý úspěch Nudy v Brně, ale také politická vyjádření některých předávajících či oceněných. Jednoduše řečeno. Čeho se vyvarovali při Oscarech, to se naplno projevilo na Českých lvech. Politika zastínila umění.

Při letošních lvech jsem vše mohl sledovat z ptačí perspektivy. Takže jsem pěkně viděl, kde sedí jednotlivé celebrity českého filmu. Dávno před vyhlášením ceny za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu mi bylo jasné, kdo bude letos tím vyvoleným. Byl jím držitel Oscara za kostýmní ztvárnění filmu Amadeus pan Teodor Pištěk. Dvacet let od zisku prestižního amerického ocenění se Teodoru Pištěkovi dostalo stejné pocty i doma.

Český lev Jestli se organizátorům letos něco opravdu povedlo, pak je to výběr osobností, které České lvy předávaly. Na podiu se vedle moderátora večera vystřídali například Miroslav Caban, první český horolezec, který zdolal Mount Everest bez kyslíkové bomby, přední česká houslistka Gabriela Demeterová (tu mimochodem na housle doprovodil sám Martin Zbrožek), nebo kapitán úřadujícího hokejové mistra Slavia Praha Josef Beránek. Největší hvězdou mezi předávajícími byla bezesporu česká topmodelka Eva Herzigová. Ale nešlo jen o výčet osobností, ale i o nápaditost. V tomto směru jednoznačně dominuje Karel Fiala, který přijel na jeviště na minikoníkovi jako Limonádový Joe.


Tradičně vegetariánskou párty po skončení slavnostního večera letos zpestřila charitativní aukce ve prospěch nadace Slunečnice, jejíž zakladatelkou je bývalá Miss ČR Helena Houdová, která nám o aukci, ale také nadaci řekla pár slov.

Letošní after party Českého lva zpestří aukce. Můžete přiblížit o co se jedná?
Naše nadace Slunečnice dostala od devíti lidí z filmové branže dárky, předměty, které jsou jejich srdci velmi blízké a ty se budou dražit. Výtěžek z této dražby půjde na dětský letní tábor, kde budou děti z dětských domovů, ale možná také děti s tělesnými vadami.

Říkala jste naše nadace Slunečnice, můžete jí trošku představit?
Slunečnici jsem založila já před čtyřmi lety. Cílem nadace je pomoc ve vzdělávání znevýhodněným dětem.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.