Nový Batman je Affleck. Kdo nosil masku před ním?

29. 8. 2013 - 17:08 | Téma | Michal Polák

Nový Batman je Affleck. Kdo nosil masku před ním? Ben Affleck | zdroj: Profimedia

Ben Affleck bude nový Batman. Oznámila to v pátek společnost Warner Bros. Pod její hlavičkou vzniká pokračování Muže z oceli. Vzpomenete si na všechny herce, kteří doposud oblékli nebo měli obléknout netopýří masku?

Batman1 Michael Keaton v Batmanovi | zdroj: Profimedia

Prvním filmovým představitelem Batmana byl Michael Keaton. Keaton byl ale zaškatulkován do komediálních rolí, takže v roli Batmana si ho dokázal představit málokdo. Deník Variety nedávno napsal, že kdyby v roce 1988 fungoval twitter, tak by pravděpodobně explodoval z negativních reakcí na Keatonovo obsazení. Keaton se nezamlouval ani studiu, ani duchovnímu otci netopýřího muže Bobu Kanovi. Studio chtělo do role někoho z Hollywoodské elity. Mezi zamýšlenými herci byli Alec Baldwin, Jeff Bridges, Emilio Estevez, Matthew Broderick, Kevin Costner, Tom Cruise, Michael J. Fox, Harrison Ford, Robert Downey Jr., Kevin Spacey, Patrick Swayze, Dennis Quaid, Kurt Russell, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Charlie Sheen, Bill Murray, Pierce Brosnan, Tom Selleck, Daniel Day-Lewis, Tom Hanks, Kevin Kline a Bruce Willis. Burton si ale nakonec prosadil svou a odpůrci museli zmlknout.

Batman si v kinech vedl velmi dobře (Byl to první film, který vydělal 100 milionů dolarů za deset dní), takže pokračování Batman se vrací na sebe nenechalo dlouho čekat. Nečekaně se vrátil Tim Burton, ačkoli o to příliš neusiloval a s ním se vrátil i Keaton. Ten kývl až po razantním zvýšení honoráře. Spekuluje se o částce kolem 10 milionů dolarů. Druhý díl si vedl v kinech ještě o něco lépe, ale Warner Bros. s výsledkem spokojeni nebyli. Oba filmy se jim zdály příliš temné pro mainstreamové obecenstvo.

Batman2 Val Kilmer v Batman navždy | zdroj: Profimedia

Batman navždy skončil v rukách nadaného Joela Schumachera, který filmový svět zaujal výborným dramatem s Michaelem Douglasem Volný pád. Michael Keaton rozhodl, že se filmu nebude účastnit a údajně odmítl honorář 15 milionů dolarů. Schumacher měl prý předvybrané čtyři herce - Williama Baldwina, Daniela Day-Lewise, Vala Kilmera a Ralpha Fiennese. Sám si do role nejvíce přál právě Baldwina, ale nakonec dostal přednost Kilmer. Film vydělal více než jeho předchůdci, takže Schumacher dostal okamžitě zelenou k dalšímu dílu. Režiséra potěšilo, že se Kilmer nemohl v dalším díle vrátit kvůli závazkům na jiných projektech. Nechal se slyšet, že se představitel hlavní role choval na place naprosto nesnesitelně a dokonce s ním odmítal několik dní komunikovat.

Batman3 George Clooney v Batman a Robin | zdroj: Profimedia

Schumacher doufal, se se mu tentokrát podaří do role protlačit Williama Baldwina a dokonce mu to sám slíbil. O tři dny později však vyšlo najevo, že role připadla Georgi Clooneymu. Podle některých zdrojů byl prý velice blízko obsazení David Duchovny z populárního seriálu Akta X. Celé natáčení podle pamětníků probíhalo ve velmi stresujících podmínkách. Schumacher byl pod velkým tlakem ze strany Warner Bros., kteří si představovali, že Batman & Robin by měl být spíše dětský film. Chris O’Donnell, představitel Robina, později vzpomínal, že měl pocit jako by netočil film, ale reklamu na hračky pro děti. Film u amerického publika naprosto vyhořel a od titulu propadák ho zachránily slušné tržby ve zbytku světa. Okamžitě se zastavily přípravy pátého pokračování, které mělo nést název Batmanův triumf.

Batman4 Christian Bale ve film u Temný rytíř | zdroj: Profimedia

Batman se potom na mnoho let odmlčel, dokud se o kolem projektu nezačal motat, v té době ještě celkem neznámý, Christopher Nolan. S příchodem nového režiséra došlo na nový casting, do kterého bylo pozváno osm herců - Christian Bale, Joshua Jackson, Eion Bailey, Hugh Dancy, Billy Crudup, Cillian Murphy, Henry Cavill a Jake Gyllenhaal. Vítězem se nakonec stal Christian Bale. Nolan vysvětlil, že některým hercům šel výborně Bruce Wayne, jiným naopak Batman, ale jediný, kdo dokázal být přesvědčivý v obou rolích, byl právě Bale. Jako druhý v castingu skončil Cillian Murphy, který se Nolanovi líbil tak moc, že mu bylo líto ho neobsadit. Získal tedy hlavní zápornou roli Scarecrowa.

Bale je podle mnohých nejlepším představitelem Batmana vůbec a měřit se s ním může snad jen Michael Keaton. Ihned po dokončení filmu Temný rytíř povstal oznámil, že se do role Batmana už nechce vrátit. Podle interních zdrojů se hlavouni od Warnerů snažili herce přemluvit, ale Bale byl neoblomný.

 O novém představiteli Batmana po Christianovi Balovi se dlouze spekulovalo. Finále filmu Temný rytíř povstal naznačovalo, že by jím snad mohl být Joseph Gordon-Levitt, ale tato domněnka se nepotvrdila. Minulý týden překvapila fanoušky zpráva, že Christopher Nolan doporučil studiu, aby byl do role obsazen Wese Bentley, se kterým spolupracuje na svém novém filmu Interstellar. Poměrně neznámého Bentleyho si můžete pamatovat například jako podivného kamaráda dcery Kevina Spaceyho v Americké kráse. Warner Bros v pátek ukončili netrpělivá očekávání a veřejně oznámili, že se v novém filmu Batman vs. Superman jako Batman představí Ben Affleck. Fanoušci zprávu nepřijali vůbec dobře, takřka okamžitě ovládl twitter hash tag  #BetterBatmanThanBenAffleck. Většina z nich připomíná Affleckův neúspěšný pokus o vstup do světa komiksů filmem Daredevil. Za svůj výkon si odnesl slavnou anticenu Zlatou malinu.

Natáčení filmu v režii Zacka Snydera má začít v roce 2014 a s premiérou se počítá 17. července 2015.


Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.