Niceland

8. 7. 2004 - 8:43 | Téma | red

Niceland zdroj: tisková zpráva

Islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson je už na festivalu v Karlových Varech jako doma. Tentokrát do hlavní soutěže přispěl filmem Niceland, v němž líčí hledání smyslu života několika nešťastných a/nebo mentálně postižených lidí

Islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson je už na festivalu v Karlových Varech jako doma. Tentokrát do hlavní soutěže přispěl filmem Niceland, v němž líčí hledání smyslu života několika nešťastných a/nebo mentálně postižených lidí.

Fridrikssonovi nelze vyčítat, že je jeho novinka maximálně schematická a co do symboliky primitivní: takový byl totiž jeho tvůrčí záměr a i oficiální materiály o Niceland ostatně mluví jako o "pohádce". A fakt, že ten film obsahuje motiv dysfunkční rodiny a postavu s Downovým syndromem, což jsou jedny z nejčastěji se vyskytujících prvků v letošní karlovarské nabídce, je zkrátka špatná náhoda. Větší roli hraje to, že Niceland do značné míry rozmělňuje materiál režisérových předchozích počinů (zejména Andělů všehomíra) a že není přes všechnu snahu schopen vyvolat emoce, které by šly byť jen kousek pod kůži.

Příběh se točí kolem Jeda a Chloe. Je jim sotva dvacet, pracují spolu v továrně kdesi ve Skotsku, jsou do sebe zamilovaní a taky lehce retardovaní. Chtějí se vzít a začít bydlet spolu, ale krátce poté, co se na tom dohodnou, Jed nepřímo zaviní, že Chloeinu milovanou kočku přejede auto. Chloe tak ztratí smysl života a skončí v nemocnici. Nešťastný Jed se upne na podivína Maxe, kterého viděl v televizi vykládat právě o smyslu žití, a vnutí se k němu na vrakoviště aut. Max si však své tajemství nechává pro sebe a ještě navíc se ukáže, že sám trpí bolestí ještě hlubší než je ta Chloeina. Mezi vedlejší postavy patří Alex, kamarád Jeda a Chloe s Downovým syndromem a fixací na předpověď počasí, a Jedovi rodiče, trávící večery u televize.

Niceland nejvíc trpí onou naprostou - a je jedno, že záměrnou - jednoduchostí. Lásku těch dvou mladých lidí tu například symbolizuje obrovská rudá svíce ve tvaru srdce - a jako by to nestačilo, musí navíc ve velkém předfinálním napětí zhasnout (ano, Chloe upadne do kómatu). Téma hledání smyslu života se prezentuje tak, že se o smyslu života prostě mluví, mluví a mluví, jak nejvíc explicitně to jde. Neméně po lopatě je podaný i tematický antipod, totiž utrácení zázraku žití skrze konzumní chování: filmem se jako červená nit vine leitmotiv televize. Nejenže jde o symbol velmi provařený, ale navíc ještě vyskakuje na plátno s pravidelností, která nejdřív nechtěně baví a posléze ubíjí. A když Fridriksson výjimečně vyklouzne z kolejí naprosté předvídatelnosti a divákovo srdce zaplesá, trvá to vždycky jen okamžik: třeba když Alex přijde Jedovi říct, že Chloe umřela, ukáže se, že šlo o vtip, načež Alex případný smích publika okamžitě utne seriózně řečeným dodatkem, že se dívka "přestala probouzet".

Dobrá je v Niceland příjemně, ale ne přeslazeně melancholická hudba, a hlavně herectví Garyho Lewise (Max) a Martina Compstona (Jed). Prvního jsme mohli vidět ve Scorseseho Ganzích New Yorku nebo slavném dramatu Jmenuji se Joe Kena Loache, druhý jmenovaný se představil v jiném Loachově snímku Sladkých šestnáct let. Oba dokáží hrát úsporně a dostat maximum sdělnosti do jediného výrazu, v čemž jim naštěstí laciný scénář nebrání.

Brání však sám v sobě v tom, o co usiluje nejvíc: ve vyvolávání silných emocí. Ocitá se v situaci, kdy je úplně jedno, jestli příběh skončí dobře nebo špatně, protože oba konce by byly stejně nucené a na tak modelových postavách v té chvíli už stejně málokomu záleží. Niceland je zkrátka filmem zrovna tak jednoduchým jako kýčovitým, laciným jako Jedovo loutkové divadlo s nožem a vidličkou a prázdným jako ty kanystry, které balí v práci. A navíc tím vším ani nepobouří.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.