Nejvyšší nabídka - recenze

13. 9. 2013 - 20:45 | Recenze | Karel Drda

Nejvyšší nabídka - recenze zdroj: tisková zpráva

Nesnášíte takové ty fráze o filmech, které jsou pro celou rodinu? Máte pocit, že vás vždycky někdo napíná a utahuje si z vás? Další kategorií filmové lži jsou pak romantické filmy, které si prý užijí dámy i pánové. Nesmysl! Tedy až do okamžiku, kdy si dáte nejnovější snímek v Itálii velmi ceněného režiséra Giuseppe Tarnatoreho nazvaný Nejvyšší nabídka.

Málokdy se podaří natočit romantický film, který muže a ženy spojuje. A také lze říci, že se jen málokdy podaří natočit romantický film, který má úroveň, glanc a baví velmi inteligentními dialogy a nabízí parádní příběh. Nejvyšší nabídka všechny tyto atributy neexistujícího snímku naplňuje. Příběh stárnoucího kunsthistorika Virgila (Geoffrey Rush), který žije obklopeném svými asistenty, starým nábytkem a především pak paranoidními představami.

zdroj: Archiv


Citlvý a láskyplný příběh

Možná vám ten chlapík bude vzdáleně připomínat Melvina Udalla z Lepší už to nebude, ale nenechte se hned mýlit. Zatímco hrdina filmu Lepší už to nebude byl chlapíkem na zabití, Virgila od začátku litujete. Je možná trochu směšný s tím svým sociálním problémem, ale nemáte pocit, že je to vypočítavý prevít. Svoji výstřednost Virgil soustředí směrem k umění a historii. Je ponořen jen v tom svém světě a jediným skutečným přítelem je mu pouze mladý restaurátor Robert. Vztahy s ženami navíc nepatří k hlavním schopnostem a život tak dělí mezi dobu dávno zašlou a Roberta (Jim Sturgess) a Billyho Whistlera (Donald Sutherland).

Život plný stereotypů je narušen v den jeho 63. narozenin, kdy mu zavolá Claire. Neznámá žena v podání Sylvie Hoeks chce odhadnout dědictví a starý introvert její nabídku po krátkém váhání přijme. V tu chvíli se začne rozvíjet velmi zajímavý a citlivý příběh, který ukazuje, že láska může mít opravdu mnoho podob. Claire totiž na schůzku nedorazí. Postupně se ukáže, že dotyčná je také trochu mešuge a skrývá se před okolním světem, protože má ze vztahů a vůbec z kontaktu s lidmi panickou hrůzu. Začne velmi zvláštní hra na kočku s myší, která by asi v případě jiného obsazení totálně pohořela, protože nemá valnějšího smyslu.

Tornateroho love story

Virgil je hnán touhou poznat neznámou ženu a chodí na jednu schůzku za druhou, aby uspokojil svůj hlad po neznámu. Tornatore začne rozvíjet možná až příliš přitažený příběh, který funguje především díky hlavním protagonistům. Upřímně, snad nikdo nevěří, že by se toto mohlo dít, ale na druhou stranu romantičnost příběhu není v tom zvláštním stopování a možná trochu nenaplněném šmírování, ale především v prostředí, které je před námi postaveno jako neexistující kulisa světa, kterému nelze věřit. Je to jako žít v renesanci v současném světě. K příběhu musíme přistupovat velmi obezřetně, protože pointa je velmi jednoduchá a stejně naivní jako příběh sám, ale funguje a neuráží.

Snímek se tak vlastně skrze krásné artefakty minulosti propracovává k triviálnímu oznámení, že jde vlastně o love story na sklonku života a že v tom nic víc není. Ale vadí to někomu? Režisér se svými hlavními protagonisty navíc dokázal, že natočit romantický příběh určený pro muže i ženy opravdu jde. Navíc všichni svorně držíme palce těm dvěma, aby překonali svoje fobie, potkali se a zamilovali. Nebojte, je to opravdu film o lásce, takže dojde i na … Hádejte.

Hodnocení: 80 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.