Nejvíce Českých lvů dostalo Štěstí

27. 2. 2006 - 12:07 | Téma | red

Nejvíce Českých lvů dostalo Štěstí zdroj: tisková zpráva

Český lev v jménu Štěstí Přehled udělených Českých lvů za rok 2005 Snímek Bohdana Slámy Štěstí se stal absolutním králem třináctého ročníku udílení filmových cen Český lev

Český lev v jménu Štěstí

Přehled udělených Českých lvů za rok 2005

FOTOGALERIE

Herbert Lom Snímek Bohdana Slámy Štěstí se stal absolutním králem třináctého ročníku udílení filmových cen Český lev. Magická třináctka přinesla do Českého lva nejen převahu filmu Štěstí, ale také hodně svěží vítr v podobě svižného programu.

Po Martinu Zbrožkovi převzal otěže moderátora galavečera Českého lva herec a zpěvák Jiří Macháček. Na rozdíl od svého předchůdce se Macháček nesnažil být vtipným, ale vtipným byl. To už se naopak nedá říct, o některých oceněných. Například Filip Renč, který převzal lva za nejnavštěvovanější film uplynulého roku (Román pro ženy shlédlo přes 300 tisíc diváků) si neodpustil předvolební agitku ve prospěch ODS.

Herbert Lom Stejně jako v uplynulém roce, měl také letošní ročník významného hosta ze zahraničí. Byl jím herec Herbert Lom. Populární britský herec českého původu se proslavil jako šílený komisař Dreyfus ve filmech o Růžovém panterovi. Herbert Lom předával cenu za nejlepší film roku. Na jevišti působil dnes takřka osmdesátiletý herec velmi svěže a hlavně překvapil skvělou češtinou, i přesto, že v Česku nežije od roku 1939, kdy odešel do Británie před nacisty.

Svou premiéru si na letošním lvu odbyl také úřadující ministr kultury Vítězslav Jandák. Šéfovi resortu kultury od počátku náleží čest předat Českého lva za celoživotní přínos českému filmu. Jiří Macháček uvítal Jandáka směsicí scén z Jandákových filmů, která byla zakončena vtipnou hláškou: „a neprorazím, a neprorazím...“ Ministr Jandák to glosoval slovy: „a prorazil...“ Česká filmová a televizní akademie v letošním roce usoudila, že lva za celoživotní dílo si nejvíce zaslouží Jan Němec, který režíroval takové skvosty jako jsou Démanty noci či O slavnosti a hostech. V posledních dvou letech se Němec prezentoval snímky Krajina mého srdce (první český film vyrobený pro internet) a monografickým snímkem Toyen.

Setkání rekordmanů Českého lva

Bohdan Sláma a Jiří Macháček I tak se dá nahlížet na některé letošní držitele Českých lvů, a to díky filmu Štěstí. Snímek zasazený do severočeského Mostu si odnesl celkem sedm sošek Českého lva. Konečně se svého dočkala herečka Tatiana Vilhelmová. Poprvé byla tato jedna z nejobsazovanějších hereček nominována již před deseti lety za film Šeptej. Pak následovaly nominace za Čas dluhů, Návrat idiota, Divoké včely a Duše jako kaviár. Po pěti neúspěšných nominacích přišel konečně úspěch. A zřejmě nejzaslouženější. Tatiana Vilhelmová je trošku smutným rekordmanem domácích prestižních cen. Naopak střihač Jiří Brožek si letos vychutnal popáté pocit vítěze. Českého lva letos získal za střih filmu Štěstí.

Pavel Liška Svým způsobem se výrazně do historie filmových cen zapsal také Bohdan Sláma. Za svůj snímek obdržel cenu v kategoriích nejlepší scénář, režie a film. Poslední dvě ocenění přidali herci Pavel Liška, který přišel do Lucerny přímo z divadla, v momentě, kdy za něj přebíral cenu právě Bohdan Sláma. A herečka Aňa Geislerová, která rozšířila svou lví farmu také na tři exempláře. Pavla Lišku více než cena samotná potěšilo, že k ceně obdržel od partnera Českého lva k doživotnímu užívání osobní automobil.

I přesto, že se do nominací vešlo celkem dvanáct snímků, během hlavního večera se vše točilo pouze kolem čtyř. Za Štěstím zůstaly daleko vzadu Sluneční stát a Příběhy obyčejného šílenství. Oba snímky získaly po dvou soškách. Jednu cenu si odnesla Veronika Hrubá, která přebírala cenu za sebe a zesnulou Evu Švankmajerovou. Oceněny byly za výtvarné ztvárnění filmu Šílení.

Začátečník získal lva...

Miroslav Krobot Asi nejpřekvapivějšího vítěze přinesla kategorie Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Vítězem se stal divadelní režisér Miroslav Krobot, který exceloval ve filmu Petra Zelenky Příběhy obyčejného šílenství. Svůj triumf okomentoval slovy: „On mi Bolek Polívka říkal, že Českého lva mohou získat i začátečníci.“ Krobot je zkušeným divadelním režisérem, ve filmu to však byl jeho debut a ještě herecký. Není to poprvé co se debutant stal držitelem Českého lva. Mezi herci je to Jan Budař, Klára Melíšková a Lenka Vlasáková. Mezi režiséry slavil úspěch jako debutant hned v úvodním ročníku s Šakalími léty Jan Hřebejk. Před dvěma lety zvítězila Nuda v Brně Vladimíra Morávka.

Během slavnostního večera, který ozdobil svým vystoupením zpěvák Matěj Rupert za klavírního doprovodu Karla Svobody (zazpíval motiv z filmu Tři oříšky pro popelku v angličtině) se udělila ještě Cena Sazky pro nejlepší nerealizovaný scénář. Ze šeku na 400 tisíc korun se raduje Irena Hejdová za scénář Děti noci. Mimo hlavní večer, který se volbou předávajících vrátil k tradici, že předávající držitelé z předchozích ročníků, byl udělen také tradiční Plyšový lev. Podle organizátorů to prý bylo naposledy. Sportovní terminologií řečeno čistý hattrick získal režisér Zdeněk Troška, který byl i za třetí díl komedie Kameňák oceněn touto anticenou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.