Nejlepší military sci-fi - Predátor, Vetřelci a další

7. 6. 2014 - 14:00 | Téma | Ladislav Loukota

Nejlepší military sci-fi - Predátor, Vetřelci a další zdroj: tisková zpráva

Tom Cruise se už poněkolikáté za poslední roky vydal vstříc žánru sci-fi, tentokrát však oproti loňskému Nevědomí namísto tklivé záhady vstoupí do nepříliš početného subžánru military sci-fi. Byť je tenhle kříženec války a vědecké fantastiky velmi populární v literatuře i mezi videohrami, v kinematografie najdeme kvalitních zástupců výrazně méně. 

Predátor

A nelze začít krystalicky čistým příkladem z 80. let! Predátor,vykreslujíc souboj namakaného lidského suprkomanda proti titulnímu mimozemskému lovci, inspiroval pojetí řady her i pozdějších filmů. Dočkal se čtveřice pokračování proměnlivé kvality, přitom však už sám první Predátor dokonale funguje do dnešních dnů.

zdroj: YouTube.com

 

Obzvláště vypečený byl však snímek během hektické akční éry své dekády, která vyplodila kult Arnolda Schwarzeneggera, Sylvestera Stalloneho a jejich nekonečných zásobníků. Predátor tenhle trend výrazně nabořil – přišel s tím navíc jenom dva roky po Komandu. Právě jemu se Predátor hodně blíží, a původně měl ještě mnohem více. Originální námět na film totiž zněl „Arnold vs. mimozemský nimrod“, až Schwarzenegger přišel s tím, že by jeho postavu v bojích měla doprovodit dodnes populární, ač postupně ubývající jednotka.

Tajemná záře nad Pacifikem

Tohle je sice tak trochu podvod – v Tajemné záři nad Pacifikem totiž proti sobě vůbec nebojují dvě futuristické armády, naopak se v roli nezastavitelné hrozby ocitne americká letadlová loď teleportovaná čtyři dekády nazpět. A zrovna v předvečer útoku na Pearl Harbor!

zdroj: YouTube.com

Tajemná záře však disponuje echt hutnou a přitom veskrze realistickou vojenskou atmosférou, což je kvalita, o níž si sousta sci-fi vojsk může nechat jenom zdát. Navíc své hrdiny staví do pozice, která je v případě military sci-fi filmů vzácná jako šafrán – to oni jsou v pozici mohutnější síly a musejí se rozhodovat, jestli slabší protivníky vymažou, či zdali proti nim vůbec zasáhnou…

Vetřelci

Osmdesátkový bratříček Predátora si své místo mezi nejlepšími zasloužil po právu – ovlivnil ostatně i vítěze naší military sci-fi hitparády dole. Vliv Vetřelců na sci-fi je znát i po třech desetiletích, s čím jiným byl ostatně srovnáván Cameronův Avatar (krom Pocahontas a Tance s vlky…)? Perfektně tíživá atmosféra, opět bravurně vykreslená jednotka a především všudypřítomný étos koloniálních mariňáků jsou ingredience, které je stále obtížné replikovat.

zdroj: YouTube.com

Vetřelce však přece jenom trochu kalí skutečnost, že na sci-fi udělátka v nich dojde po čertech pomálu a omezují se vlastně jenom na kultovní smartgun (jehož ale ocenili až hráči videoherní mutace) a vystřižené sentry guny. Jinak jsou Vetřelci paradoxně fatálně zatížení snahou působit jako metafora na vietnamskou válku, a tomu odpovídá jak stylizace, tak bohužel i výzbroj...

Den nezávislosti

Ačkoliv je i Den nezávislosti plný i civilů a zrovna tak rovněž prapodivné taktiky (což by jinak bylo důvodem k diskvalifikaci, viz níže), snímek působící jako náborové video do Sjednocené pozemské armády (nebo alespoň do té americké), si troufl na skoro až absurdně vypečené vykreslení mimozemské invaze a oproti proti ní. Přitom si roky vyžíral kritiku pro přeplácanost nebo vehementní pro-američnost. Přesto stále vévodí oblíbeným žánrovým dílkům – a navíc, oproti tradici mnoha military sci-fi děl na jeho konci vyhrají lidi.

zdroj: YouTube.com

Při detailnější analýze se však nelze divit. Den nezávislosti je vlastně nepřiznaný moderní remake Války světů, jedné z prvních knih, která si vzala na paškál možný konflikt našeho a cizího světa, tentokrát však pojat jako katastrofický opus viděný řadou postaviček včetně prezidenta a chrabrých pilotů. Den nezávislosti tak obsahuje doslova jenom správně pojatý patos, zalitý sice omáčkou plnou klišé, ale stále donekonečna fungujících klišé. Nelze zkrátka nefandit filmu, v němž se i přes všudypřítomný americký patriotismus na konci spojí všechny národy světa do ultimativní ufounské vyhlazované…

Hvězdná pěchota

Lze snad zvolit čistější překlad skloubení války a sci-fi? Satirická Hvězdná pěchota je titulem, u něhož je samotná existence naprostou záhadou. Dvě hodiny trvající výprava do budoucnosti jako vystřižené z vlhkých snů fanoušků Třetí říše a Roberta Henleina, jejíž premisa odlákává davy diváků – ale zároveň vyžaduje hromady milionů dolarů. Nebýt jména režiséra, není pochyb, že by takto nekompromisní snímek mohl vůbec kdy vzniknout.

zdroj: YouTube.com

Zlí jazykové jistě vypíchnou, že vítězící Hvězdně pěchota je ještě méně logická než Den nezávislosti a ještě archaičtější než Vetřelci. Tahle parodie vojenského fašismu tak skrytá, že u ní neonacisté hýkají nadšením, má ale oproti zbylým filmům v seznamu obrovskou výhodu podobnou Dnu nezávislosti – vojáci klaďasové v ní na konci totálně zvítězí, a dokonce i bez podpory otravných eko-nerdů jako ve Dni nezávislosti!

zdroj: Warner Bros Pictures

Závěrem lze jenom říct, že ačkoliv je téma vojáků ve sci-fi poměrně rozšířené, čistá díla aby jeden pohledal lupu. Kde jsou třeba Hvězdné války? Inu, ty ke svému názvu paradoxně diskvalifikovala přemíra civilů a romantického pojetí jedné předaleké galaxie. Umístit by se mohly i některé filmové Star Treky, leč ocejchovat je pojmem military sci-fi by zřejmě donutilo rotovat mrtvolu Gena Roddenberryho, autora původního seriálu. A naopak snímky jako Bitevní loď, Transformers nebo Světová invaze sice platí za skoro čisté vojny, leč nemají na zbytek naplnění vymezujícího označení "nejlepší military sci-fi". Již od tohoto týdne můžeme posoudit, jak se do této úzké kategorie dostal i blockbuster Na hraně budoucnost.

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.