Návštěva - recenze

5. 5. 2016 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Návštěva - recenze zdroj: tisková zpráva

Především se sluší upozornit, že tento film nemá nic společného se stejnojmenným nedávným hororem M. Nighta Shyamalana a že jeho režisér Michael Madsen nemá nic společného s hercem Michaelem Madsenem.

Návštěva je "dokumentární sci-fi", ve kterém různí lidé fabulují, jak by mohla probíhat komunikace s mimozemšťany, kteří přistanou na Zemi. Tedy, film předpokládá, že s teoretickými mimozemšťany budeme nějak komunikovat (technické detaily se vůbec neřeší), oni s námi budou chtít komunikovat a budou na přibližně stejné mentální úrovni.

Na plátně tedy vidíme různé odborníky i "odborníky" (např. kněze!), kteří jednak vyprávějí, co by se asi dělo při mimozemském kontaktu, a jednak to popisují, jako kdyby se to opravdu dělo "Vstupuji do lodě. Je tu tma, ale cítím něčí přítomnost."

Bohužel, většina zúčastněných nejsou příliš dobří vypravěči a nemají příliš rozvinutou fantazii, takže se především pořád opakuje, že "všechno se musí zabezpečit", "musí se zabránit panice mezi obyvatelstvem", "nesmíme návštěvníkům dát záminku ke strachu" a podobné velmi obecné proslovy, které IMHO dojdou naprosté většině lidí, i když nejsou placení mimozemšťanologové.

Při stříhání natočeného materiálu zřejmě tvůrcům došlo, že se divák nemá na co koukat, protože celý film pozůstává z toho, že lidé sedí za stolem a povídají. A to je u filmu docela problém (na rozdíl od rozhlasového pořadu).

Takže tvůrci dotočili pomocí vysokorychlostní kamery spousty efektně zpomalených záběrů, kterými monology a proložili. Například záběry na normální lidi na ulici, záběry na vojáky v kasárnách a na louce v plynových maskách, záběry na chlapíka ve skafandru, běhajícího nějakým muzeem / knihovnou (????). Některé z těch záběrů opravdu pěkně vypadají, ale z 99 procent nemají nic společného s tím, o čem se mluví. Tedy ve filmu není nic o kosmonautovi v muzeu, o mimozemšťanech ve městě nebo o nějakém biohazardu, který armáda řeší.

Michael Madsen se snaží dát artistní atmosféru fabulačnímu dokumentu, který není příliš zajímavý a a neumí fabulovat. Třeba taková Blízká setkání třetího druhu říkají o potenciálním kontaktu s mimozemšťany mnohem více a mnohem zajímavěji. A tím nemyslím skutečnost, že v BS3D mimozemšťany a létající talíře opravdu uvidíme. Ne. Tím myslím pouze to, že myšlenky, koncepty a fabulace Spielberga a spol. jsou mnohem zajímavější, než myšlenky lidí, kteří jsou za ně zřejmě placeni z EU peněz.

Nejlepší scéna je ta, ve které se tvůrce v roli mimozemšťana ptá nějakého generála, co že je to ta válka a proč se zabíjíme, z čehož je generál nervózní. Ta ale trvá jen pár desítek sekund.

Hodnocení: 40%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.