Na karlovarský festival přijedou i Banderas, Huppertová a Malkovich

16. 7. 2009 - 9:10 | Téma | red

Na karlovarský festival přijedou i Banderas, Huppertová a Malkovich zdroj: tisková zpráva

Praha 23. června/3. července (ČTK/Tiscali) – 44. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční od 3

Praha 23. června/3. července (ČTK/Tiscali) – 44. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční od 3. do 11. července 2009.

V pátek odpoledne startují první festivalové projekce ve většině festivalových kin. Vůbec první projekcí festivalu je ve 13 hodin v Kongresovém sále Matka. Hlavní událostí prvního dne festivalu je slavnostní zahájení. Začíná v 19 hodin ve Velkém sále hotelu Thermal. Předcházet mu bude jízda kabrioletů s hvězdnými hosty od grandhotelu Pupp. Vyjede od Puppu kolem 18. hodiny, před 19. hodinou by měla dorazit k Thermalu. Bude v ní i režisérka Shana Festeová, která natočila zahajovací film Dar. Pro diváky je od 21.50 nad Thermalem připraven slavnostní ohňostroj.

Desperado Mezi hosty mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jehož 44. ročník začne 3. července, bude i španělský herec Antonio Banderas a francouzská herečka Isabelle Huppertová, která letos předsedala porotě na festivalu v Cannes. Osmačtyřicetiletý Banderas se proslavil mimo jiné snímky Desparado, Zorro: Tajemná tvář či Legenda o Zorrovi. Banderas převezme v Karlových Varech Cenu prezidenta festivalu. Čtyřiapadesátiletá Huppertová natočila již asi osmdesát filmů. Nejvyšší ocenění v Cannes získala v roce 1978 za roli mladistvé vražedkyně ve filmu Violette Nozierová a v roce 2001 za výkon ve filmu Pianistka, kde hrála ženu, jež hledá únik před zmarněným životem v trýznivých sexuálních perverzích.

John Malkovich Karlovy Vary letos přivítají také amerického herce, režiséra a producenta Johna Malkoviche. V rámci speciálních projekcí jeho politického thrilleru Tanečník seshora a dokumentu Which Way Home, pod nímž je podepsán jako jeden z producentů, převezme Malkovich Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Ocenění za dlouholetý umělecký přínos získají také Huppertová a český režisér Jan Švankmajer. Světovou premiéru bude mít ve Varech film Dobře placená procházka, který po uvedení této buffo opery v Národním divadle natočil Miloš Forman. Hosty k tomuto filmu mají být herci Tereza Hálová, Petr Píša, Petr Stach, Jiří Suchý a Dáša Zázvůrková.

Jiří Menzel a Andy Garcia hrají ve znělkách karlovarské přehlídky

Andy Garcia ve filmu Twisted S novou tradicí započali organizátoři festivalu loni. Rozhodli se totiž každoročně obměňovanou znělku nahradit novou dlouhodobou kolekcí, která by měla festival provázet řadu budoucích ročníků. Spojovacím momentem všech znělek je, že v nich účinkují domácí i zahraniční držitelé Křišťálových glóbů za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Loni hráli v jednotlivých verzích znělky držitelé Křišťálového glóbu Danny DeVito, Harvey Keitel, Věra Chytilová a Miloš Forman. Pro letošek jsou připraveny mikropříběhy, v nichž účinkuje oscarový režisér Jiří Menzel, laureát čestné festivalové ceny z roku 2003, a hollywoodský herec, režisér a producent Andy Garcia, který byl na MFF Karlovy Vary oceněn v roce 2006. I letos budou znělky uváděny před projekcí každého filmu formou náhodného výběru. Organizátoři festivalu, jehož 44. ročník se uskuteční 3. až 11. července, tak zároveň nabízejí divákům hru na překvapení, která z verzí je na konkrétní projekci čeká a zda už viděli všechny. Ivan Zachariáš bude letos členem hlavní festivalové poroty.

Sekce Otevřené oči uvede na karlovarském festivalu filmy z Cannes

Antikrist Především v druhé polovině filmového festivalu bude v sekci Otevřené oči představena v české premiéře řada snímků z letošního MFF v Cannes, včetně krvavého hororu Antichrist (Antikrist) dánského režiséra Larse von Triera. Za výkom v tomto filmu získala v Cannes ocenění francouzská herečka Charlotte Gainsbourgová. Objeví se i další filmy slavných režisérů z hlavní festivalové soutěže v Cannes. Pedro Almodóvar s Penélope Cruzovou jsou podčepsáni pod snímkem Rozervaná objetí, Pak Čan-uk natočil hororovou a notně krvavou Thirst (Žízeň), která si odnesla z Cannes cenu poroty dohromady s filmem Fish Tank (Nádrž na ryby) Britky Andrey Arnoldové. I ten bude na karlovarské projekci představen. Diováci uvidí i čerstvého nositele Zlaté palmy – snímek Das weisse Band (Bílá stuha) rakouského režiséra Michaela Hanekeho. „Pokládám Bílou stuhu za nejzávažnější film letošního Cannes a možná jeden z nejvýznamnějších filmů poslední doby vůbec,“ uvedla programová ředitelka festivalu Eva Zaoralová. V karlovarském výběru jsou i další zajímavé snímky z Cannes i dalších festivalů.

Zahajovacím snímkem, karlovarského festivalu bude (v mezinárodní premiéře) rodinný příběh Dar (The Greatest) režisérky Shany Festeové, hlavní role v něm ztvárnili Susan Sarandonová a Pierce Brosnan. Závěrečný festivalový večer bude patřit hudební komedii Piráti na vlnách scenáristy a režiséra Richarda Curtise.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.