Muž v ohni (Man on Fire)

9. 8. 2004 - 13:49 | Téma | red

Muž v ohni (Man on Fire) zdroj: tisková zpráva

Denzel Washington jako neohrožený šutér zase jednou kosí nepřátele s grifem Iljy Muromce, tentokrát na území cizího suverénního státu. V dalších rolích: Christopher Walken, Mickey Rourke, Dakota Fanning. Režie: Tony Scott. + Fotogalerie. John Creasy (Washington) je bývalý agent CIA, nyní ochlasta. Nezbývá, než aby kámoš Rayburn (Walken) podal pomocnou ruku

John Creasy (Washington) je bývalý agent CIA, nyní ochlasta. Nezbývá, než aby kámoš Rayburn (Walken) podal pomocnou ruku. Přivede Creasyho do upoceného Mexico City, aby dělal osobního strážce devítileté Pitě Ramosové (Fanning), dcerce místních magnátů. Ti se o Pitu bojí právem, neboť ve městě bují únosy prominentních děcek. Creasy není dvakrát nadšený, ale novou roli přijme. Zatímco se pomalu sbližuje se zvědavou Pitou, okolo dítěte se stahují sítě. A když Pitu zločinci unesou, nezbývá Creasymu, než si to s nimi a s celým tímhle všivým světem rozdat na pěsti.

Muž v ohni Muž v ohni (Man on Fire) je akčním thrillerem Tonyho Scotta (Pravdivá romance (True Romance), Spy Game), který o zfilmování této látky stál již v 80.letech, avšak kvůli malým zkušenostem byl odmítnut. Originál Elieho Chouraquiho (Harrisonovy květy (Harrison’s Flowers spatřil světlo světa v roce 1987, kdy už měl Scott za sebou paradoxně trhák Top Gun.
Scott, mistr špionážně-akčního žánru, se v Muži v ohni snaží reflektovat kinematogrfické trendy, když používá kratičkých prostřihů a barevně tónovaných obrazů. Přitom zvolil podobnou paletu jako Soderbergh v Trafficu.

Muž v ohni Kameru měl na starost Paul Cameron (60 sekund (Gone in Sixty Seconds)). Se Scottem dělal na zajímavém kraťasu The Hire: Beat the Devil o Jamesi Brownovi, který prodal duši ďáblu, a teď by se z toho rád vyvlékl. Jamese Browna hraje James Brown, ďábla Gary Oldman, v dalších rolích se objeví sám Tony Scott, renegát Danny Trejo, či zpěvák Marylin Manson.

Scénář Muže v ohni adaptoval dle románu A.J.Quinnella Brian Helgeland. Ten je známý především scénáři pro (rádoby) tvrdá a chladná pozdní dramata Clinta Eastwooda Blood Work a Tajemná řeka (Mystic River). Jeho nejslavnějším scénářem však je L.A. – Přísně tajné (L.A. Confidential).

Muž v ohni Při obsazování Johna Crearyho se uvažovalo o hercích, kteří táhli předchozí Scottovy filmy: o Robertu Redfordovi a Willu Smithovi. Pak ale režisér potkal u doktora v čekárně Denzela Washingtona (v roce 1995 spolu točili Krvavý příliv (Crimson Tide) a bylo vymalováno. Podobně jako Scott i Washington má v poslední době podobné role. Po Oscarovi za Training Day a malém dramatu Antwone Fisher hrál v mstitelské krimi Presumpce viny (Out of Time) (2003), která má s Man on Fire téměř totožný plakát. Nedávno měl pak premiéru remake thrilleru Johna Frankenheimera od Jonathana Demmeho The Manchurian Candidate. Washington hraje majora americké armády, který začne mít podezření o své roli v operaci Pouštní bouře poté, co seržant Shaw kandiduje na viceprezidenta.
Muž v ohni Vedle menších pozic pro legendárního Christophera Walkena a Mickeyho Rourkeho, je nakonec objevem Muže v ohni desetiletá Dakota Fanning (Holka na roztrhání (Sweet Home Alabama), dabing v Můj soused Totoro (Tonari no Totoro)).

Muž v ohni stál 70 miliónů USD, které se snímku podařilo dostat zpátky během 6 týdnů, přičemž o prvním víkendu bral velmi slušných 23 miliónů (jen o málo méně než nyní podobný hit Collateral s Tomem Cruisem).
V ČR si to Washington a Muž v ohni rozdá 23.9. v lehce nadprůměrném počtu 17 kopií proti Halle Berry a Catwoman (19 kopií).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.