Music on Film-Film on Music 2006

21. 10. 2006 - 14:52 | Téma | red

Music on Film-Film on Music 2006 zdroj: tisková zpráva

18. až 20. října 2006 Na mezinárodním festivalu Music on Film-Film on Music je nejlákavější velkorysost, s níž přehlíží jakékoliv dělení do žánrů

Music on Film Na mezinárodním festivalu Music on Film-Film on Music je nejlákavější velkorysost, s níž přehlíží jakékoliv dělení do žánrů. Pojímá do své široké náruče dokumenty, klipy i celovečerní hrané filmy, stejně jako rock, klasiku či třeba klezmer. Letošní, již třetí ročník MOFFOM proběhne 18. až 20. října 2006. V pražských kinech Lucerna, Světozor, Ponrepo a Evald a v sálech Městské knihovny, Francouzského institutu a Španělské synagogy představí sto dvacet audiovizuálních děl.

Nejenže MOFFOM zavedené škatulky přehlíží – on je dokonce aktivně boří. Příkladem budiž společný koncert Jiřího Pavlici a folklórního moravského Hradišťanu se zulským kytaristou Madalou Kunene, který doprovodí sobotní projekci filmu Lví stopa. Dokument oceněný trofejí Emmy líčí osudy nejslavnější africké písně a jejího skladatele; zmíněný song znají dnešní diváci nejspíš jako Lion Sleeps Tonight ze Lvího krále. Hudbě Jihoafrické republiky MOFFOM věnoval celou sekci se šesti tituly.

Music on Film Dalšími probíranými regiony jsou letos Střední Asie (k vidění budou tři dokumenty uzbecké režisérky Saodat Ismailovové) a New Orleans, jehož tavicí kotel hudebních vlivů pokryjí čtyři filmy: Vždy pro radost a Chester Zardis: Duše New Orleansu zachycují zlatou éru hudební historie města, zatímco novější snímky Hudba New Orleansu ve vyhnanství a Zachraňte jazz se věnují dopadu hurikánu Katrina na tamní kulturní scénu.

Hudbě amerického Jihu se dlouhodobě věnuje William Ferris, jeden z festivalových hostů, který obdrží cenu za celoživotní přínos. Ferris, jehož filmy potěší zejména fanoušky blues z Mississippské delty, představí i výstavu svých fotografií a bude v Praze mít několik přednášek. Dalším oceněným se stane režisér Julien Temple, jenž kromě klipů pro Rolling Stones či Davida Bowieho natočil i Velký rokenrolový podvod o zákulisí úspěchu Sex Pistols, jazzový muzikál Úplní začátečníci či unikátní dokument mapující třicet let festivalu v Glastonbury; všechny tři filmy MOFFOM uvede. Pocty se dočká také Ladislav Rychman, autor tuzemských muzikálů Starci na chmelu a Dáma na kolejích, kromě nichž budou k vidění i neznámé Rychmanovy snímky o českém folklóru z padesátých let.

Music on Film Sekce jubilantů se zaměří na W. A. Mozarta (promítnou se například středometrážní Mozartovy kuličky, zachycující propletenec lidských příběhů poznamenaných Mozartovou hudbou, nebo Bergmanova Kouzelná flétna) a v rámci oslav stého výročí založení pražského Židovského muzea přinese několik výjimečných akcí. Tou nejzajímavější zřejmě bude projekce klasického němého Golema (1920), již mixem klezmeru, hiphopu a hudby z českých filmů o Golemovi doprovodí kanadský DJ Socalled. Projekce proběhne v netradičních prostorách Španělské synagogy.

Pro příznivce rockově orientované hudby je povinnou podívanou retro George Lucase Americké Graffiti, v němž příhody jedné noci v kalifornském maloměstě roku 1962 doprovázejí desítky raných rock'n'rollových hitů. Alexander Hacke s režisérkou Danielle de Piciotto přivezou film Na turné s Neubauten.org o fanoušcích industriálních Einstürzende Neubauten. Trojice snímků reflektuje rockovou scénu na pozadí širších událostí: Shuffle: Politika, kecy a rock'n'roll je vyprávěním šesti kapel o životě v Kosovu pod dohledem jednotek OSN, Live at the Kyttaro-Rock Scenes odkrývá roli undergroundové hudby v boji proti diktatuře v Řecku a Ozvěny z Jericha: Punk rock ve Svaté zemi zachycuje izraelskou punkovou scénu v atmosféře vleklého konfliktu. Lahůdkou pro milovníky alternativního rocku pak budou tituly nahlasPOTICHUnahlas: film o Pixies a We Jam Econo: Příběh The Minutemen, které jsou věnované dvěma výjimečným americkým skupinám, bez nichž by devadesátá léta v rocku neexistovala.

Jako každý rok MOFFOM přinese i doprovodný program v podobě živých koncertů, diskusí s hosty a dalších akcí. Více na www.moffom.org.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.