Mrtvá nevěsta Tima Burtona - preview

24. 11. 2005 - 8:22 | Téma | red

Mrtvá nevěsta Tima Burtona - preview zdroj: tisková zpráva

Victor (Johnny Depp) si má brát Victorii (Emily Watson), v lese však navlékne prsten na větvičku a tím oživí mrtvou nevěstu (Helena Bonham Carter). Animovaný film Tima Burtona na motivy staré ruské pověsti a jeho první upoutávka. + Fotogalerie. Je to sotva pár týdnů, kdy vyšla velice slibná upoutávka k chystanému hranému filmu Tima Burtona Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory)

Je to sotva pár týdnů, kdy vyšla velice slibná upoutávka k chystanému hranému filmu Tima Burtona Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory). Fanoušci tohoto lehce excentrického autora mohou nyní obdivovat už i trailer k animované Mrtvé nevěstě Tima Burtona (Corpse Bride).

Corpse Bride vzniká na motivy staré ruské pověsti. Mladík si má brát dívku z blízké vesnice. Pár dní před svatbou se hrdina se svým kamarádem vydávají na cestu za nevěstou. Večer nocují v lese, kde hrdina objeví větvičku, která vypadá jako kostřička prstu. Pro ukrácení dlouhé chvíle hrdina na prst navleče snubní prsten a provede tradiční svatební rituály. Tehdy se, k velkému překvapení obou mladíků, rozestoupí země a objeví se oživlá mrtvá nevěsta, která si na hrdinu začne dělat nároky. Mladíci utečou do nevěstiny vsi, kde hrdina prosí rabína o vyřešení situace – je ona lesní svatba s oživlou mrtvou nevěstou platná, nebo ne? Na rozhodnutí nečeká jenom on, ale i obě nevěsty…

Corpse Bride Pověst sama (zde k přečtení v angličtině) ve své původní podobě poněkud postrádá zvrat. Scénář Burtonovi napsaly Pamela Pettler a Caroline Thompson. Ta druhá s Burtonem spolupracovala už na Předvánoční noční můra (The Nightmare Before Christmas) i Střihorukém Edwardovi (Edward Scissorhands) a žánrově příbuzným byl i scénář k Addamsově rodině (Addams Family)).

Hlavního hrdinu Victora mluví Johnny Depp, jeho skutečnou snoubenku Victorii Emily Watson (Anne Sellersová v Životě a smrti Petera Sellerse (The Life and Death of Peter Sellers)) a oživlou mrtvou pak Burtonova partnerka Helena Bonham Carter (Velká ryba (Big Fish)). Další role dabovali Christopher Lee, či Albert Finney. Depp, Bonham Carter i Lee figurují také v hlavních rolích Burtonova zmiňovaného (předpokládaného) letního hitu Karlík a továrna na čokoládu.

Corpse Bride Tim Burton se sice proslavil hranými filmy, vstup do filmového světa mu ale zajistila právě animace - začínal jako animátor u Disneyho. Příjemně zvrácenou komikou a stylizovanými figurami na sebe Burton upozornil již v krátkém debutu Vincent z roku 1982. O 11 let později režisér stál za vznikem pohádkové Noční můry, v roce 1996 pak produkoval Jakuba a obří broskev (James and the Giant Peach).
O realizaci Corpse Bride padaly zmínky již od doby Noční můry, ale díky průtahům a práci na jiných projektech začalo londýnské natáčení až letos v lednu. Spolurežisérem snímku je Mike Johnson, který na Jakubovi a Noční můře pracoval jako animátor.
Corpse Bride Dvěma silnými tituly v jednom roce režisér připomíná double Stevena Soderbergha z let 2002 (Solaris, Hollywood, Hollywood (Full Frontal)) a 2000 (Traffic, Erin Brockovich). I tak má ale daleko k workoholikům typu Takashi Miikeho (8 filmů v roce 2002, nebo 5 v roce 2003 a to včetně silných Gozu a One Missed Call/ Chakushin ari).

Režisér zasadil Corpse Bride do prostředí evropského venkova 19. století. To jednak odpovídá původní předloze, pro Burtona jde však především o příležitost ke zpracování svébytné atmosféry s nezaměnitelným gotickým nádechem. Tyčkovitě protáhlé údy jsou pro Burtonův výtvarný styl typické. Oplácané tykvové obličeje z Noční můry tentokrát ale nahrazují protáhlé tváře a la Vincent. Dětská stylizace (velké oči, velká ústa) zůstává zachována.
Corpse Bride Výpravu má na starosti Alex McDowell, který zařídil nezaměnitelnou vizuální podobu Vráně (The Crow), Strachu a hnusu v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas), Klubu rváčů (Fight Club), Minority Report a pro Burtona pracuje i na Karlíkovi a továrně na čokoládu.

Pro množství atrakcí bude klíčový kontrast reálného světa a záhrobí. Už z úvodního klipu je jasný rozdíl mezi oběma Victorovými ženami – Victoria v hnědých šatech a s vlasy do drdolu je přehlédnutelnou puťkou, zatímco temperamentní oživlá mrtvola má oči jako výlohy a na rty spotřebuje dvě rtěnky najednou. Její vlající kadeře naznačují, že i přes vyhřezlá žebra a šrámy na tváři by s ní mohla být mnohem větší sranda, než s Victorií. Obávám se ale, že zvrácený humor Vincenta bude v Corpse Bride přibroušen do obecně přijatelnější roviny.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.