Mladí muži za pultem (Clerks.)

20. 8. 2004 - 3:24 | Téma | red

Mladí muži za pultem (Clerks.) zdroj: tisková zpráva

Táta na plný úvazek: Téměř bezrozpočtový debut Kevina Smithe (Dogma, Táta na plný úvazek) o jedné nudné sobotě a dvou mladých prodavačích, kteří nenávidí svoje zákazníky. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Černobílý debut Kevina Smithe Clerks (v ČR buď Podvodníci z New Jersey nebo Mladí muži za pultem ) z roku 1994 byl jedním z těch, které definovaly americkou nezávislou vlnu první 90

Černobílý debut Kevina Smithe Clerks (v ČR buď Podvodníci z New Jersey nebo Mladí muži za pultem ) z roku 1994 byl jedním z těch, které definovaly americkou nezávislou vlnu první 90.let: Probuzení z teenagerských snů. Odkaz Jima Jarmusche, návrat do reálu, válečné natáčecí podmínky. Smith si v Clerks. všímá především ideálů ztracených v nudě každodenní rutiny.

Odvíjí se o jedné líné sobotě v New Jersey.
Dantemu (O'Halloran) ráno volají z práce, aby vzal záskok, alespoň na dopoledne. Dantemu je 22, chodí s Veronicou (Ghigliotti) a miluje svou ex Caitlin (Spoonhauer), o které si v novinách právě přečetl, že se má vdávat. Dante se živí jako prodavač v koloniálu a sobotní šichta mu škrtá plány – odpoledne měl jít hrát hokej. To ještě Dante neví, že celý den bude tak trošku jiný, plný improvizací a překvapivých zvratů.
Mladí muži za pultem Přes ulici je videopůjčovna, kde dělá Randal (Anderson). Dante je jeho nejlepší kámoš, a tak co chvíli půjčovnu zavře a jde si s Dantem pokecat. Jestli Dante se řídí nějakým kodexem, nemá rád problémy a snaží se být „slušný člověk“, pak Randal je pravým opakem. Otravné zákazníky uráží, střetům se nevyhýbá a snaží se je dohrát ve svůj prospěch.
Svojí práci ale nenávidí oba stejně. Však i slogan snímku zní „To, že vám slouží ještě neznamená, že vás mají rádi.“
Na ulici mezitím zevluje famózní dvojka dealerů Jay a Mlčenlivý Bob (Mewes a Smith), maskoti všech režisérových filmů a hlavní hrdinové komedie Jay a Mlčenlivý Bob vrací úder (Jay and Silent Bob Strike Back).

clerks Clerks. ubíhají volným tempem v kapitolách, které Smith pointuje jako drobné anekdoty. Staví je pečlivě, s příjemným sklonem k absurditě: když si Dante dělá starost, že zavřel krám, Randal ho uklidňuje otázkou: „Kolik lidí tam v sobotu ve 4 máš?“ Následuje střih - na dveře buší desítka koupěchtivců.
Podobně moment, kdy se kluci trumfují ve vypočítávání nejapných otázek svých zákazníků.
Vrchol Smithovy zakřivené komiky však přichází, když Caitlin navštíví toaletu v Danteho obchůdku.
Kapitoly mají názvy jak ze scénáristické učebnice, což oponuje titěrným dějům a Smith zde dociluje osvěžující ironie. Většina snů je pryč, hrdinové ale film neopouštějí jako zakyslí vládci své pokladny a okolních 10 m2.

Mladí muži za pultem Herecké výkony jsou přesvědčivé, svou živelností si ale o pozornost říká především Jason Mewes.
Kamera je jednoduchá. Dialogy snímá v dlouhých tichých záběrech. Nejhlučnější je švenkování v automobilu. Hovořící hrdiny sledujeme ze zadního sedadla, a tak právě energický pohyb kamery nahrazuje hýbající se obličeje.
Clerks. jsou Smithovou autorskou výpovědí a bezpochyby jeho nejsilnějším dílem. Určitou slabotu pozdějších bijáků jako Dogma, Jay a Mlčenlivý Bob vrací úder (Jay and Silent Bob Strike Back), nebo Táta na plný úvazek (Jersey Girl) možná zapřičiňuje dočasná ztráta inspirace, za úspěchem Clerks. ale stojí i autorova osobní zkušenost a dokonalý odhad mentálních pochodů mladých ne-rebelů s příčinou.

Randal Graves: „No co, co je s tebou, vole? Si nic neřek, už nějakejch dvacet minut. Co máš sakra za problém?“
Dante Hicks: „Tenhle život.“
Randal Graves: „Tenhle život?“
Dante Hicks: „Co z něj mám?“
Randal Graves: „Vem si chipsy, uleví se ti.“
Dante Hicks: „Jsem zaseklej v týhle díře, dělám za míň, než otrockou mzdu. Makám v den svýho volna, zatracený rolety jsou stažený, musím vyjít s každým sráčem na planetě. Smrdím jak lak na boty. Moje ex dostala katatonii, když ošukala mrtvolu. A moje holka vykouřila 36 ptáků.“
Randal Graves: „37“

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.