Místo u moře - recenze

1. 2. 2017 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Místo u moře - recenze zdroj: tisková zpráva

Casey Affleck žije depresivní osamocený život údržbáře v Bostonu a je nucen vypravit se do městečka, kde právě zemřel jeho bratr (také osamocený) a zanechal po sobě šestnáctiletého syna.

Sledujeme jeho snahu nějak si porozumět se synovcem i s ostatními obyvateli města, kde vyrůstal. Současně se prostřednictvím různých flashbacků vracíme do minulých let a zjišťujeme, jaké strašné věci se Affleckovi a jeho rodině v minulosti přihodily a zanechaly na nich stopy (např. že jeho bratr byl Batman)...

Film Místo u moře napsal a režíroval Kenneth Lonergan, který má především divadelní zkušenosti (napsal Gangy New Yorku a režíroval dva filmy, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli). A je to film, který velice připomíná ty nejlepší české filmy žánru "všichni jsou v prdeli" - jen je v něm o něco víc rybářů a něco méně Romů.

Lonergan od prvních sekund předpokládá, že před plátnem sedí inteligentní a pozorný divák, takže jen tak skáče časem vzad a vpřed, aniž by používal titulky "Před X lety" a "Současnost". Tudíž občas chvíli trvá, než se zorientujete, ve kterém roce přibližně jsme (Affleck vypadá pořád stejně) a kdo v tuto chvíli ještě žije. Ale když se po chvíli naladíte na správnou vlnu a přestanete si plést exmanželku Afflecka s exmanželkou jeho bratra (jedna z nich je Michelle Williamsová, druhá je jí trochu podobná), bude vše v pořádku...

zdroj: Falcon

Z čistě dějového hlediska je celá zápletka velmi jednoduchá. Ústředním (a vlastně jediným) motivem filmu je to, že Affleck je po ranách osudu zatvrzelý a není ochoten si nikoho za žádných okolností "pustit k tělu". Všechno, co ve filmu uvidíme, nás pouze utvrzuje v tomto faktu, a my čekáme, zda se hrdina chopí některé z nabízených šancí a přece jen "otevře své srdce". I kdyby to udělal jen malinko a na chvilku, je to v případě tohoto filmu happy end.

Jako autorka hudby je sice uvedena Lesley Barberová, ale nejvýraznějšími hudebními momenty (zdaleka) jsou dlouhé scény, podbarvené klasickou hudbou Handela a Albinoniho, za což byl tento soudtrack zcela správně diskvalifikován z Oscarů.

Rozhodně jsem v kině ocenil scénář, režii i většinu hereckých výkonů, ale nemohl jsem se zbavit dojmu, že jsem velmi podobné depresivní nízkorozpočtové dílo viděl v kině už mockrát. V Anglii jsou filmaři, kteří na tento styl mají víceméně patent, a i u nás se někdy (výjimečně) podaří něco podobně kvalitního natočit.

P.S: Z filmu samotného to není úplně jasné, ale původní název odkazuje na malé městečko (5000 obyvatel) jménem "Manchester-by-the-Sea", ve kterém se většina filmu odehrává, a které nemá nic společného s britským ani americkým Manchesterem.

Hodnocení: 80%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.