Miluj souseda svého - Bill Murray v roli nerudného dědka, recenze nové komedie

6. 1. 2015 - 18:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Miluj souseda svého - Bill Murray v roli nerudného dědka, recenze nové komedie zdroj: tisková zpráva

Stačí si pořádně přečíst titulek a každému filmovému divákovi dojde, že jde o další snímek na téma, jak nepříjemný morousovitý chlap začal být hodným a vtipným pánem, který se začne přátelit s dítětem od sousedství. Bill Murray podává opět výborný výkon a vlastně vůbec nevadí, že film je předvídatelný jako roční období.

Bill Murray už dávno není tím mladým romanticky uvažujícím mladíkem Dr. Venkmanem z prvních Krotitelů duchů. Jeho herecký talent i vzhled jej posunuly k mnohem složitějším a méně jednoznačným postavám, jako byl Bob Harris ve Ztraceno v překladu, či mnohem zábavnější oceánograf Steve Zissou v Životu pod vodou. Jeho nerudný Vincent rozhodně není chlápkem, který nenávidí malé děti a nepřeje jim prostor, tak jak to dělal Walter Matthau v Denisovi - postrachu okolí. Rozhodně však ani není nenápadným hrdinou, který se strašlivě naštve a pomůže korejské menšině jako to udělal Clint Eastwood v Gran Torinu.

zdroj: Falcon

Vincent je spíš obyčejným starším chlápkem, který žije v dost zoufalém baráčku ve čtvrti, kam se stěhuje nižší střední vrstva za relativním klidem. Volný čas tráví  buď spánkem, nebo po hospodách. Občas také využije služeb prostitutky Daky (Naomi Watts). Jinak je to celkem vtipná postavička, která v mnohém připomíná bohémského Ignácia ze Spolčení hlupců. Tato postava nebyla nikdy zfilmována, ale jeho hubenější verzí je určitě Vincent.

Sledovat Vincenta, jak leží a poslouchá muziku ze starého walkmana se žlutými molitanovými sluchátky, je prostě vtipné samo o sobě. Ten chlap je samorost, co systému vzdoruje ve svých trenkách a s muzikou na uších.

Poklidné žití tohoto bohéma důchodcovského věku naruší dvě události. Nemá ani floka a do sousedního domu se nastěhuje rozvedená a trochu vlezlá matka s malým chlapcem. První zkušenost navíc není nijak šťastná, při stěhování mu auto poničí spadlou větví.

Milujte souseda svého zdroj: tisková zpráva

Od tohoto okamžiku se začne odvíjet klasický příběh o napraveném hříšníkovi. Oliver je typickým odstrkovaným klukem z rozvedené rodiny, o něhož se stará divná obézní ženská. Ve škole jej ne vyloženě šikanují, ale kouř od spolužáků stejně dostává. Brzy po nastěhování už musí požádat Vincenta o azyl, protože nemá klíče a nemůže se dostat domů. Z počátku to vypadá beznadějně, ale každému soudnému divákovi je jasné, že Vincent svoji pomyslnou bitvu o to, jak získat svoje srdce zpět, vyhraje. Malý kluk je pro něj výtahem k životu.

Milujte souseda svého zdroj: tisková zpráva

Celkem neuvěřitelný příběh, ale jinak to šlape jako hodinky a spousta dialogů je vtipná nejen při prvním poslechu, ale získává další rozměr při další podívané. Coby rodinný film je Miluj souseda svého pohodovým plagiátem mnoha jiných snímků. O tom nijak nediskutuji a nepopírám, že jsem sám v příběhu našel dalších pět filmů, které mi nový biják režiséra Theodora Melfiho připomínal.

Jenže ono to nevadilo. Bill Murray byl opět excelentní a jeho nerudný dědek mne bavil od začátku do konce.

Hodnocení: 80 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.