Mikulášovy patálie na prázdninách - recenze letního filmu pro malé i velké kluky

12. 7. 2014 - 20:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Mikulášovy patálie na prázdninách - recenze letního filmu pro malé i velké kluky zdroj: tisková zpráva

Jako na typicky letní film můžete s celou rodinou vyrazit do kina za novým dobrodružstvím malého Mikuláše. Ve snímku Mikulášovy patálie na prázdninách se podívá malý nezbeda se svými rodiči a babičkou k moři, kde potká spoustu nových přátel. Novinka sice postrádá kouzlo předchozího dílu, ale stále vás bude dobře bavit. 

Na nového Mikuláše jsem se těšil. Knihu jsem četl jako malý kluk a Gosciniho knihy vyloženě zbožňoval. Bavil jsem se nad světem dospělých, který mi připadal zvláštně pokrytecký a miloval hlášky hlavních protagonistů. K tomu všemu pak byly báječné obrázky. Nedovedu posoudit, jak moc jsou příběhy Mikuláše čtené dnešní generací kluků, ale chápu, že pro Francouze je to národní poklad. Chápu také důvody, proč se tvůrci rozhodli natočit další díl. Ten první byl velmi úspěšný a pokračování mohou, vzhledem k množství knih, vznikat jako na běžícím pásu. Problémem nového filmu je, že on tak trochu jako z toho továrního pásu vypadá a působí. 

mikulasovypatalieprazdniny zdroj: tisková zpráva

Mikuláš vyrazí na prázdniny se svojí babičkou a rodiči do hotelu k moři, kde samozřejmě potká hned několik nových přátel, kteří nahrazují původní partičku dětí, současně však mají velmi podobné povahy. Freddy například všechno zbaští, podobně jako v původní sérii Alceste (u nás populární Vendelín). První díl Mikuláše nabízel divákům mnohem více rozvinutější příběh, současně však dokázal bavit všelijakými scénkami, které si znalci literárního díla mnohdy dokázali rychle zařadit ke správné knize. Dvojka je v tomto ohledu zaměřená více na situační humor a drobné scénky, z nichž se poskládáno více než 90 minut dětsky naivní zábavy. 

Nevadí to, ale kvalit prvního dílu tak prázdninové dobrodružství nedosahuje. Svět dospělých je však i zde popsán pohledem dětí a báječně funguje pozorovat všechna ta dobrodružství perspektivou opatrného Mikuláše, který zažívá skutečně zapeklitá dobrodružství. Filmařům nelze upřít výborné vizuální zpracování filmu, které evokuje šedesátá až sedmdesátá léta a to nejen kostýmní výpravou, ale také chováním a mluvou postav. Malým divákům to nevadí a dospělým dokonce vyhovuje. Ti se totiž řadí asi nejvíc mezi čtenáře Gosciniho knih.

mikulasovypatalieprazdniny zdroj: tisková zpráva

Je škoda, že i dětský film musí přijít na scénu převážně s průhledným a poněkud skečovitým humorem, který si nezadá mnohdy s obhroublými americkými komediemi. Zda je za tím nutné hledat snahu být alespoň zde více současný, či zda jde jen o nechuť nabídnout něco lepšího a chytřejšího, to nedokážu posoudit.

Uděláte však nejlépe, když na film půjdeme se svými ratolestmi. Od pěti let věku dítěte je Mikuláš lehce pochopitelný a opravdu dětské diváky baví. A smích dětí lehce strhne i dospělého. Za tuto vlastnost tak film dostává možná o trochu větší hodnocení, než by opravdu zasloužil.

Hodnocení: 70 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.