Michel Gondry

23. 1. 2008 - 14:26 | Téma | red

Michel Gondry zdroj: tisková zpráva

VĚČNÝ SVIT: Profil Michela Gondryho, nejslavnějšího režiséra videoklipů dneška, a tvůrce snímků SLEZ ZE STROMU a VĚČNÝ SVIT NEPOSKVRNĚNÉ MYSLI. Michel Gondry se narodil ve francouzských Versailles v roce 1963 do liberální rodiny, která žila populární hudbou – režisér často vzpomíná na otcovu zálibu v Dukovi Ellingtonovi

Michel Gondry se narodil ve francouzských Versailles v roce 1963 do liberální rodiny, která žila populární hudbou – režisér často vzpomíná na otcovu zálibu v Dukovi Ellingtonovi.
„Moje rodina byla trochu jako ‚Pop rodina‘ – víte, jako ty rodiny, které jste na konci šedesátých let mohli vidět v pokrokových učebnicích o sexu. Na první stránce je celá rodina někde v lese v džínách a na další stránce tam stojí nazí, aby dali najevo, jak dobře jim spolu je,“ vzpomíná Gondry v rozhovoru se Sjónem Sigurdssonem pro knihu Post o Björk.


Gondryho dědeček Constant Martin vynalezl syntezátor Clavioline a měl obchod s elektrickými varhany. Když podnik převzal Gondryho otec, objevily se v něm elektrické kytary. Gondry však chudým muzikantům nástroje víceméně rozdával, a tak obchod zkrachoval. Ještě předtím však otec svým synům věnoval bicí a baskytaru. Všestranně nadaný Michel tehdy založil svou první punkovou kapelu. Za studií na pařížské akademii Gondry potom zformoval skupinu Oui Oui, pro kterou zároveň začal točit klipy.

Věčný svit neposkvrněné mysli A právě šesté Gondryho video pro Oui Oui a 13.celkem - La Ville - přilákalo díky svému osobitému stylu pozornost islandské zpěvačky Björk. Tehdy v roce 1993 pak Michel Gondry natočil Björk její první sólový klip: Human Behaviour. Nejen, že se Human Behaviour proslavili oba umělci, ale Gondrymu se především podařilo obnovit zájem o videoklip jako uměleckou formu.

Human Behavior svým způsobem definuje Gondryho pracovní postupy. Sny a představy se míchají s realitou (pokud i ta není jen dalším snem). Z kombinace dětské estetiky a rafinovaných vizuálních efektů vyvěrá divoce hravá představivost.
V následujících letech Gondry spolupracuje s muzikanty tak rozdílných žánrů, jako Beck, Wyclef Jean i Kylie Minogue a skupinami Massive Attack, Rolling Stones, či Foo Fighters, nebo Chemical Brothers.
O Gondryho jedinečném postavení v branži hovoří i to, že v letošních nominacích na MTV Video Music Awards je Gondry jen v kategorii Nejlepší režie zastoupen hned dvakrát.

Michel Gondry Vedle klipů je Michel Gondry také úspěšným autorem televizních spotů a reklam pro značky jako Levi’s, Heineken, Smirnoff, BMW, Air France, Volvo, či Coca-Cola.

Po krátkém filmu La lettre z roku 1998 přichází o tři roky později Gondryho celovečerní debut. Film se jmenoval Slez ze stromu (Human Nature) a režisér tu spolupracoval s vyhlášeným scénáristou Charliem Kaufmanem (V kůži Johna Malkoviche (Being John Malkovich). Artově laděná komedie obsazená Patricií Arquetteovou a Rhysem Ifansem nezaznamenala téměř žádný komerční úspěch. Představila však Michela Gondryho těm divákům, kteří opovrhují MTV a videoklipem vůbec.

Stejného roku Gondry natočil také krátkou surrealistickou hříčku One Day…, ve které sám hraje chlapíka, kterého honí jeho vlastní výkal.
V roce 2003 přišly dvě DVD – The Works of Director Michel Gondry, kde jsou režisérovy klipy, krátké filmy i reklamy, a I've Been Twelve Forever, které pojednává o Gondryho inspiracích.
Z roku 2003 pochází i dvouminutová hudební komedie Pecan Pie, ve které si Jim Carrey zahrál chlapíka, jehož postel je mu i autem, a zatímco si zpívá „Pecan Pie“, dorazí k benzínce, kde mu pumpaři (komici Eric & Ramzy) vymění deku…

Jim Carrey posléze dostal hlavní roli v Gondryho celovečerní komedii Věčný svit neposkvrněné mysli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind). Dle Gondryho námětu ji napsal opět Charlie Kaufman. Hvězdné obsazení (Kate Winslet, Jim Carrey, Kirsten Dunst, Elijah Wood), masivní reklamní kampaň i přístupnější příběh udělaly Svitu velmi slušnou návštěvnost. Gondry se ukazuje jako mistr momentů a autor precizní obrazové techniky. Trošičku mizí jeho videoklipová nápaditost. Nejvíc se však obnažují Gondryho vypravěčské slabiny – kdyby byly oba jeho filmy krátkometrážními etudami, sklízely by nejspíš mnohá festivalová ocenění, ale v celovečerním formátu má režisér sklony k opakování a ztrátě tempa.

V současné době Michel Gondry v Paříži konečně natáčí The Science of Sleep, svůj první kompletně autorský projekt, který byl čtyři roky u ledu kvůli oběma předchozím snímkům.
Pro New York Times Gondry nastínil děj takto: „Je to o dobývání snů. (…) Hrdina se nedokáže probudit, protože lidé v jeho snech nechtějí, aby ten sen opustil, a tak ho unesou. V tom snu je chlápek, který spáchá vraždu holicím strojkem. Holicí strojek se zvětší a holí všechno v dohledu.“
V hlavních rolích opět Patricia Arquette a Rhys Ifans.

Příští rok by pak měl Michel Gondry segmentem 14th arrondissement přispět do povídkového pásma Paris, je t'aime, a to vedle takových tvůrců, jako bratři Coenové, Tom Tykwer, Mike Figgis, Mamoru Oshii, Vincenzo Natali, či Jean-Luc Godard.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.