Mělčiny - recenze

16. 8. 2016 - 10:09 | Recenze | František Fuka

Mělčiny - recenze zdroj: tisková zpráva

Mladá americká surferka (Blake Livelyová) si na opuštěné pláži v Mexiku vyrazí mezi vlny, aniž by tušila, že tam řádí lidožravý žralok.

Zanedlouho se hrdinka ocitne na maličkém ostrůvku nedaleko pevniny, s prokousnutou nohou, a bez šanci na záchranu, se žralokem kroužícím okolo...

Mělčiny jsou nejnovějším příspěvkem do podžánru "jedinec proti osudu" (viz např. Vše je ztraceno nebo Gravitace). Ve filmu se sice objeví několik dalších lidí, ale většinou jsou jen potravou / Deus Ex Machinou / symbolem traumatu z minulosti.

Většinu času Blake sama samotinká bojuje se žralokem a jinou přírodou.

Podobné filmy (odehrávající se v omezených kulisách s jedním hercem) vyžadují kvalitní scénář, kvalitní režii a kvalitní herecký výkon. Pokud je v nich něco, co se v reálu nedá zachytit (superinteligentní lidožravý žralok, vesmírná prázdnota), potřebují také bezchybné triky.

Mělčiny mají z výše vyjmenovaných aspektů pouze ty bezchybné triky. Žralok je super (pokud je vidět). Na druhou stranu, scénář, režie i herecký výkon hlavní představitelky mají k dokonalosti daleko. A všechno to spolu souvisí.

Hlavní problém spočívá pravděpodobně v tom, že film režíroval Jaume Collet-Serra, který dosud natáčel především poloakční poloblbosti s Liamem Neesonem (takové ty, co se vám všechny navzájem pletou). Umí videoklipově stříhat, umí udělat bububu, ale má velký problém s udržováním souvislého dramatického napětí a ještě více s psychologií postav.

V jeho režii si sice užijete dostatek zrychlených i zpomalených záběrů na ladné křivky hlavní představitelky a na litry krve, ale budete mít dost problém pochopit, o co se právě hrdinka snaží, jaké nebezpečí jí právě hrozí, nebo jak daleko od sebe vlastně jsou hlavní rekvizity a protagonisté. Nepomůže ani když Blake velmi debilně "nahlas přemýšlí", aby divák chápal, o co jí jde.

Hladina moře velmi stoupá a klesá úplně v rozporu s tím, jak se má blížit příliv a odliv (což má být zásadní prvek zápletky). Ze vteřiny na vteřinu se mořská hladina mění z naprostého klidu na vysokánské vlny a naopak. Ve zcela nepoškozené GoPro kameře je nalezen videozáznam, končící zničením této kamery (a obsahující v obraze "poskakující obdélníky" jako na magnetickém záznamu). A tak dále.

Efektní sekvence, jako surfování a jedení lidí, jsou ucházející, ale jakmile dojde na psychické strádání a vyrovnávání se s traumaty minulosti (čehož je ve filmu hodně), nedaří se.

Mělčiny jsou nesourodá směs Čelistí a Útoku z hlubin. Můžeme filmařům poděkovat aspoň za to, že nejde o oficiální remake / reboot Čelistí.

Hodnocení: 40%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.