Lucy - recenze nového filmu Luca Bessona

5. 8. 2014 - 22:00 | Recenze | František Fuka

Lucy - recenze nového filmu Luca Bessona zdroj: tisková zpráva

Jak jistě víte, lidé standardně používají pouhých 10 procent své mozkové kapacity. Mladé naivní Lucy (Scarlett Johanssonová) se nešťastnou náhodou dostane do krevního oběhu nová droga, která začne postupně zvyšovat využití jejího mozku, což vede k tomu, že se nejen stane geniální, ale také se u ní začnou projevovat stále výraznější "nadpřirozené schopnosti".

Co se stane, až její mozková kapacita dosáhne 100 procent? Zbývají jen hodiny času, takže se Lucy vydává z Taipei (kde ji to neštěstí potkalo) do Paříže, kde právě pobývá slavný vědec, mozkový specialista (Morgan Freeman). A v patách má asijské gangstery, kteří chtějí zpátky svou drogu.

zdroj: Cinemart

Tak především: Tento nejnovější film Luca Bessona (přímo jím režírovaný) je strašlivá blbost. Nemusíte ani vědět, že celá ta legenda s "10 procenty využité mozkové kapacity" je zcela nepravdivý, ale obecně rozšířený mýtus, zřejmě sloužící k tomu, aby se děti ve škole lépe učily. Stačí jen vidět třeba scénu, ve které droga v krevním oběhu způsobí, že Lucy po deseti sekundách zmodrají oči a začne lézt po stropě (což není eufemismus, ona skutečně začne lézt po stropě). A to je začátek. Dále následuje ovládání předmětů i lidí, libovolné změny svého těla, ovládnutí času i prostoru, a tak dále...

Lucy zdroj: tisková zpráva

Je ale důležité, že Lucy je velmi zábavná blbost! Je v ní opravdu velké množství dobře fungujícího humoru (kterého v traileru moc vidět není), slušné akční scény (automobilové honička, protože potřebujeme automobilovou honičku) a nemenší množství audiovizuálních nápadů, které sice často jsou WTF, ale zahánějí nudu! A celé to docela svižně šlape a není to zbytečně dlouhé.

Například když je titulní hrdinka na počátku filmu přemlouvána, aby pro milence udělala "úplně neškodnou službičku", je to prostříháváno záběry na myš, šmejdící kolem pastičky se sýrem.

Lucy zdroj: tisková zpráva

Když si psychopatický asijský boss (který vypadá překvapivě jako Gary Oldman) myje ruce, kterými právě někoho brutálně mučil, samozřejmě tuto očistu provádí minerálkami Evian.

I ten brutální product placemen Samsungu mě celkem bavil. Od Samsungu je úplně všechna elektronika v celém filmu. Včetně elektroniky ve scénách, kde elektronika nemá co dělat (policajt identifikuje podezřelého ne z fotky, ale ze Samsung tabletu, který s sebou nosí).

Citát z filmu: "Delfíni využívají svou mozkovou kapacitu na 20 procent, což je nejvíce na Zemi, a proto se jim v hlavě vyvinul sonar."

Přitom ta zábavnost většinou není ve stylu "vysmívám se režisérově neschopnosti", nýbrž spíše ve smyslu "Obdivuji režiséra, že měl odvahu natočit takovouhle magořinu". Jako kdyby byl najednou z Luca Bessona svěží mladý režisér, plný originálních nápadů (což příkře kontrastuje s jeho strašnými nedávnými filmy).

metal-hurlant zdroj: tisková zpráva

Znáte francouzské comicsy? Magazíny Metal Hurlant nebo Pilote? Trochu sofistikovanější, abstraktnější a ambicióznější, než ty americké, taky trochu více erotiky a brutality... A trochu víc WTF. Tak něco takového je Lucy.

Citát z filmu: "Mozek je tak úžasně výkonný, že dokáže zpracovat až tisíce bitů za sekundu".

Takže ve výsledku příjemné překvapení. Ovšem kdo v tom nalezne nějakou hloubku / filosofii, ten je blb, a co hůře, new age blb. A pokud si Luc Besson myslí, že je z něj na stará kolena Terrence Malick (viz. Strom života), tak se mýlí...

Hodnocení: 80 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.