Let - recenze

9. 2. 2013 - 10:00 | Recenze | Karel Drda

Let - recenze Denzel Washington ve filmu Let (Flight). | zdroj: Bontonfilm

Režisér Robert Zemeckis se vrátil k hranému filmu. Zemeckis si odskočil od digitálních pohádek. Takhle a ještě jinak novináři píší anotace k novince tvůrce, který má za sebou takové hity jako sérii Návrat do budoucnosti, či oscarový snímek Forest Gump. Senzační ohlášky většinou skončí v okamžiku, kdy publicista jeho poslední počin Let s Denzelem Washingtonem v hlavní roli shlédne.

Nedejte na názory kolem vás, nebojte se toho. Jen si pořádně rozmyslete, na co vlastně chcete do kina jít. Snímek Let totiž v anotacích nabízí především leteckou katastrofu a hrdinský čin pilota Whipa Whitakera, který v okamžiku, kdy se na jeho dopravním letadle objeví závada a řítí se k zemi, zareaguje a netradičním manévrem s letadlem spadne do polí. Zachrání tak životy mnoha desítek lidí a je hrdinou. Letecká katastrofa s dobrým koncem však tvoří jen úvodní část filmu a je jakousi předehrou k věcem následujícím.


Washington v roli opilce

Whip chlastá a šňupá kokain a s letadlem se bravurně řítil k zemi v situaci, kdy byl opilý pod obraz. Zemeckisův Let je filmem o jedné letecké katastrofě, jejím vyšetřování a hlavně o souboji jednoho celkem sympatického pilota s alkoholovými démony, vztahem s novou přítelkyní a snaze najít cestu k synovi. A ve všech těchto polohách je Denzel Washington skvělý. Jen jsme si všichni navykli, že skáče z vagónu na vagón, s revolverem v ruce hledá unesenou dceru mexického miliardáře, či vyjednává s únosci newyorského metra. Denzel Washington je naprosto úžasným a tvárným hercem. Je univerzálním talentem, který dokáže zahrát akčního hrdinu, rozpolceného ochránce, ale také drogového bosse a nyní i ožralého a démony posedlého pilota. Jen jsme to nikdo nečekali. Po dvaceti minutách adrenalinové jízdy, kdy se snaží svůj letoun dostat bezpečně k zemi, utečou jako voda. Když se Whip probere v nemocnici, kde se seznámí s nevyrovnanou feťačkou Nicole, bystřejší divák pochopí, že tady se velký režisér rozhodl hrát psychologii.

Let Nadine Velazquez, Tamara Tunie ve filmu Let | zdroj: Bontonfilm


Epizodka Goodmana? Good!

Zemeckis se naštěstí nesnaží křečovitě, přesto jím režírovaný příběh místy drhne. A to jen proto, aby v samotném závěru mohl s hlavním hrdinou předvést morální orgasmus. A tak nechá hrdinu popíjet, udělá z něj arogantního hajzlíka, ale divák jeho počínání trochu chápe. Navíc se všichni diví, proč pilotovi, který přeci zachránil pasažéry, hrozí vězení jen proto, že mu našli alkohol v krvi. Nesmyslná Amerika! Snímek Let je hereckým koncertem Denzela Washingtona, z něhož je i cítit, že si roli opravdu užíval. Vybočil totiž ze schématu jím hraných postav. Nudný výkon podává jeho přítelkyně v podání Kelly Reilly. Další tuctová, trochu vyžilá a hysterická ženská, která projde plátnem, za dva roky jí spatříte v jiném filmu a budete si říkat: „Tu už jsem někde viděl.“ Prostě, zapomeňte na ní. Za zmínku však stojí malá rolička psaná snad přímo pro Johna Goodmana, který se vizáží trochu vrátil k postavě z Big Lebowského, ale zde si zahrál bravurně drogového dealera. Jeho příchod na scénu, kdy se W3hip válí opilý na hotelovém pokoji, je jedním z mála dobrých okamžiků filmu.


Zemeckis s herci stále umí

Návrat Roberta Zemeckise se nepodařil. Od mistra tohoto kalibru čekáme něco jiného. A akčně natočená scéna s pádem letadla je prostě v kontextu s tím, co přijde, úplně zbytečná. Přes všechny tyto výtky však Let stojí za to vidět. A to prosím není ona alibistická tečka recenzenta na závěr. Zemeckis stále umí pracovat s herci, nevybral si dobré téma, ale dokázal z něj vykřesat celkem solidní psychologický snímek. A to se také počítá, nemyslíte?

Hodnocení: 50 %

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.