Leonardo DiCaprio

26. 1. 2009 - 19:03 | Téma | red

Leonardo DiCaprio Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Natočil vesměs úspěšné a zajímavé snímky. Přestože se po obrovské mánii kolem uvedení Titanicu stal mladý herec středem zájmu médií, bulváru a tisíců fanoušků, jen těžko jej lze považovat za teenagerovskou hvězdičku, která zhasne stejně rychle jako se na hollywoodském nebi objeví

DiCaprio

Přestože se po obrovské mánii kolem uvedení Titanicu stal mladý herec středem zájmu médií, bulváru a tisíců fanoušků, jen těžko jej lze považovat za teenagerovskou hvězdičku, která zhasne stejně rychle jako se na hollywoodském nebi objeví. Syn americko-italského otce a americko-německé matky přišel ke svému křestnímu jménu zcela prozaicky. Na jeho matku přišly porodní bolesti právě ve chvíli, kdy si prohlížela obraz Leonarda Da Vinciho. Jeho jméno (a fakt, že se narodil přímo v Hollywoodu) jej vlastně předurčily k dráze "umělce", na kterou se vydal již ve svých pěti letech v televizní show Romper Room (odkud byl kvůli svému chování vyhozen), kterou vystřídalo účinkování ve velice populární americké dětské show Mickey‘s Safety Club. Následující roky hostoval v různých seriálech, mezi nimiž byla například Santa Barbara nebo sitcom Roseanne, až se v roce 1991 konečně dočkal svého filmového debutu.

DiCaprio

V sedmnácti letech se objevil poprvé před filmovou kamerou v hororu Critters 3. Nedá se rozhodně mluvit o oslňujícím debutu, přeci jen vedlejší role v béčkovém hororu není úplně to pravé ořechové, ale již následujícího roku si zahrál v o trochu lepším filmu, jímž byl thriller Poison Ivy. Především jej ale čekalo setkání s Robertem De Nirem v uznávaném dramatu Dospívání po Americku. Poprvé mohl ukázat na plno své herecké vlohy a navíc se díky snímku spřátelil s Tobey Maguirem, který tu měl menší roli. S ním se později sešel v kontroverzním nezávislém snímku Don´s Plum Bar. Rok 1993 pro něj znamenal zásadní zlom v kariéře, na čemž mělo velký podíl Dospívání po Americku, ale ještě větší režisér Lasse Hallström a jeho vynikající drama Co žere Gilberta Grapea. Hlavní roli zde sice ztvárnil tehdejší herecký idol mladých Johnny Depp, ale největší pozornost na sebe strhl právě neznámý DiCaprio, coby jeho mentálně postižený bratr. Kritici i diváci si samozřejmě talentovaného mladíka a jeho přesvědčivého výkonu všimli a stejně tak i akademici, kteří jej neváhali nominovat na Oscara za vedlejší roli.

DiCaprio

Sošku si sice nakonec odnesl Tommy Lee Jones za roli v Uprchlíkovi, ale před DiCapriem se otevřely dveře hereckých možností dokořán. A devatenáctiletý mladík se nerozpakoval brát nejrůznější role, ať už v komerčních filmech, jako byl western Rychlejší než smrt Sama Raimiho, nebo nezávislých dramatech, mezi které patří například Basketbalový zápisník. Zde si zahrál budoucího spisovatele, který vypráví příběh svého "drogového" mládí. V této roli byl stejně strhující jako v roli prokletého básníka Artura Rimbauda v životopisném filmu Úplné zatmění. Výlet do světa velkých spisovatelů si zopakoval i v následujícím roce, v adaptaci Shakespearovy hry Romeo a Julie. Snímek natočil Baz Luhrmann, jenž se později proslavil muzikálem Moulin Rouge a klasickou látku se rozhodl zpracovat v moderním stylu a zasadit do současnosti. Díky roli Romea se DiCaprio definitivně zařadil mezi teenegerovské idoly a s touhle nálepkou se byl nucen vyrovnat a pokusit se ustát náhlý nával obrovské slávy. Pokud po svém dalším filmu Marvinův pokoj (kde se znovu setkal s Robertem De Nirem) zažíval alespoň trochu klidné období, vše se změnilo díky velkofilmu Titanic Jamese Camerona. Jeho tvář byla díky romantické postavě Jacka k vidění na obálce každého druhého časopisu a Leo figuroval na prvních příčkách téměř každé ankety o nejkrásnější muže a nejoblíbenější herce. Mladý herec byl na vrcholu slávy, ale zároveň pod velkým tlakem.

DiCaprio

Po své prozatím bezpochyby životní roli v jedenácti oscarovém hitu, se pustil do několika snímků, které příliš nezaujaly. Ať už to byl historický snímek Muž se železnou maskou, kde si zahrál hned dvojroli Ludvíka XIV. a jeho dvojčete nebo Pláž Dannyho Boylea. Výjimkou zůstala jeho kouzelná rolička slavného herce v Celebritách Woodyho Allena. Po téměř dvouleté pauze, kdy alespoň na čas zmizel ze stránek bulvárních plátků se vrací hned ve dvou ambiciózních snímcích. Martin Scorsese jej obsadil do svého historického snímku Gangy New Yorku, který budou mít čeští diváci možnost viděl letos v květnu. V našich kinech se poté DiCaprio objevil v retrokomedii Stevena Spielberga Chyť mě, když to dokážeš, kde si zahrál skutečnou postavu úspěšného podvodníka a opět se dá hovořit o vynikajícím výkonu. V dalším Scorseseho snímku Letec se pak představil v úloze magnáta Howarda Hughese a za tento životopis dokonce obdržel Zlatý glóbus. A do třetice všeho dobrého: po snímcích Gangy New Yorku a Letec připravil tým Scorsese-DiCaprio kriminální thriller Skrytá identita, v němž režisér opět navštěvuje své oblíbené prostředí - mafii. DiCaprio v tomto filmu ztělesnil mladého policistu Billyho Costigana, který se úspěšně infiltruje do bostonského podsvětí. Skutečně akčním - i když značně cynickým - hrdinou pak je DiCaprio v dobrodružném Krvavém diamantu. Postavám mladých, ale už ošlehaných mužů zůstává věrný i ve thrilleru Labyrint lží - hraje zde špiona-pěšáka Rogera Ferrise. Po dlouhých 11 letech se DiCaprio znovu sešel s Kate Winsletovou; v dramatu Nouzový východ představují manžele na prahu třicítky, kteří se zasní nad vidinou života v Paříži, ale stanou se součástí maloměstské reality.

Je producentem a vypravěčem ekologického dokumentu 11. hodina.

Leonardo DiCaprio patří bezesporu k nejtalentovanějším hercům své generace, což pravidelně potvrzuje přesvědčivými výkony ve filmech nejrůznějších žánrů. Doufejme, že humbuk, který se okolo jeho osoby často tvoří, jej nepohltí natolik, aby se pro něj herectví stalo jen rutinou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.