Lego Batman Film - recenze nové komiksové pecky

14. 2. 2017 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Lego Batman Film - recenze nové komiksové pecky zdroj: tisková zpráva

Batman má problém: Joker se nechal dobrovolně zavřít do Arkhamského blázince (spolu se všemi ostatními comicsovými záporáky), takže teď netopýří mstitel nemá s kým bojovat a je mu v Batcave ještě více smutno, než obvykle.

A k tomu omylem adoptoval chlapce jménem Dick Grayson...

Lego Batman Film je vlastně pokračování (nebo spin-off?) Lego příběhu a funguje a vypadá velmi podobně. To znamená, že všechno je složeno z Lego kostiček a Lego figurek, a celý film má zběsilé tempo, spoustu absurdních až dadaistických vtipů, spousta popkulturních odkazů (možné je opravdu VŠECHNO, budete zaručeně překvapeni) a trochu nějakého toho vážného poučení.

Bohužel, tento přístup je dnes už trochu ohraná písnička (protože ho známe z toho skvělého Lego příběhu), a také scénář není tak dokonalý a chybí mu pořádné emocionální završení jako bylo v Příběhu. K drobnějším vadám pak patří to, že hudba není podobně vydařená (chybí něco srovnatelného s "Everything is awesome") a některé akční scény jsou až příliš šílené a v trhané (záměrně) animaci poněkud nepřehledné.

zdroj: Vertical Entertainment

Přesto ale platí, že jde o nejlepší DC film od Nolanových Batmanů, což je strašlivě zvláštní.

Drahé, "důležité" filmy jako Sebevražedný oddíl nebo Batman v Superman dopadají nevalně a působí jako kdyby byly určené desetiletému divákovi s mírnou retardací.

A pak vznikne ve stejném studiu Lego Batman, animovaný, s několikrát nižším rozpočtem, a je mnohem lepší v téměř všech ohledech. Nejen vtipnější, ale také sofistikovanější, dojemnější, s reálnějšími emocemi, s lépe prokreslenými postavami a s mnoha vtipy, cílenými na lidi, kterým něco říká kultura nejen 80., ale třeba také 60. let (ve filmu je nejeden odkaz na starého televizního Batmana s Adamem Westem)! Jak se tohle proboha mohlo stát?!?

Jediná teorie, která mě napadá: Na co šéfové Warner Bros. studia sáhnou, to podělají, a při starostech s "významnými" filmy neměli dost času na to, aby se srali do "nedůležitého" Lego Batmana, takže ho nestihli podělat.

Film je (aspoň v Praze) uváděn i ve 2D titulkované verzi a je to moc dobře. U značné části kulometných vtipů jsem si vůbec nedokázal představit, že by mohly fungovat v českém dabingu.

Hodnocení: 80%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.