Ledové království - recenze

26. 11. 2013 - 12:15 | Recenze | František Fuka

Ledové království - recenze zdroj: tisková zpráva

Pod poměrně složitou zápletkou se skrývá jeden z nejslabších Disneyových filmů posledních 30 let. Je to 3D, je to počítačem animované, je to muzikál (s nejméně půl tuctem písniček) a já budu spoilerovat, protože je zajímavé se nad touhle zápletkou zamyslet.

Ledové království vznikalo u Disneyho snad 10 let a z původní adaptace Andersenovy "Ledové královny" nakonec nezůstalo skoro nic, co by klasickou pohádku připomínalo. Ale popořádku:

V království (neledovém, teplém, nicméně nordickém) mají král s královnou dvě dcerky: Mladší Annu a starší Elsu, která ovládá magii a dokáže silou myšlenky vyčarovat kusy ledu, chumelenici a tak podobně. Při hře svou sestru omylem magicky zraní, takže král je nucen vyhledat pomoc hodných trollů. Děda troll vyřeší problém tak, že Annu magicky uzdraví, vymaže jí z paměti jakékoliv vzpomínky na Elsinu magii a přesvědčí krále, aby onu magii před všemi zcela utajil, protože "s časem se její síla bude pouze zhoršovat". To z lesa náhodou pozoruje malý sirotek Kristoff se svým losem Svenem.

zdroj: Archiv



Následuje časová montáž, v průběhu které rodiče zemřou na moři a obě děvčata dospějí, přičemž celé roky stráví Elsa zavřená ve svém pokoji nebo s ochrannými rukavicemi, aby "mimoděk" nestřílela z rukou rampouchy - což se jí čím dál hůře kontroluje. A celou tu dobu je Anna (s vymazanou pamětí) nešťastná, proč že si s ní Elsa nechce hrát. Takhle to doklepou až do Elsiných 21. narozenin, kdy má být korunována královnou.

Už tady (tj. v prvních pěti minutách filmu) jsem začal mít mírný WTF pocit, protože mi nějak nedocházelo, co se tímhle vším vyřeší - protože není nijak naznačeno, že by Elsa měla při 21. narozeninách svou kouzelnou moc ztratit, naučit se ji kontrolovat, nebo něco jiného. Tzn. stejně bude muset nadále žít ve lži a vyhýbat se své milované sestře. Za zmínku také stojí, že o Elsině magii nikdo živý (kromě trollů v lese) neví, takže zřejmě muselo být popraveno i všechno původní zámecké služebnictvo, atd...

Nicméně, přijde korunovace a brány zámku se po mnoha letech poprvé otevřou veřejnosti. Na scéně se objeví padouch - vévoda ze sousedního království (jehož druhá nebo třetí věta zní "Jsem si jist, že nikomu nedojde, že je chci všechny okrást, muhahaha").

LED2 zdroj: tisková zpráva

Redakce se omlouvá za úroveň humoru na tomto obrázku.

Současně je Anna nadržená, že si konečně najde manžela, a v přístavu náhodou natrefí na prince z Jižních ostrovů jménem Hans. Je to fešák, má smysl pro humor, dokonale si s Annou rozumějí, takže není divu, že se ještě téhož dne rozhodnou, že se vezmou. A to nemyslím ironicky. Opravdu je to natočeno tak dobře, že jejich rozhodnutí nevypadá nijak divně, prostě se mají opravdu rádi a hodí se k sobě. (O to divnější je, co se stane o hodinu později, ale nepředbíhejme.)

Anna tedy představí Hanse Else, která jí zakáže se vdát, protože se přece s Hansem neznají (Proč? A co jí do toho vůbec má co mluvit?). Což Annu pochopitelně naštve, strhne (omylem) Else rukavici, a ta (omylem) přizabije několik lidí rampouchy, zmrazí (taky omylem) většinu království a uteče do divočiny, kde si kouzly vytvoří ledový zámek, vyčaruje si ledové šaty a sama si tam vegetuje, protože jí to tak vyhovuje.

Anna se vydává za svou sestrou, cestou náhodou najde Kristoffa (už dospělého) s losem (už dospělým a dělajícím humory) a zaplatí jim za to, že ji dovedou k ledovému zámku. Hanse nechá na zámku, aby zatím vládl království (kde ho do dneška nikdo neznal, ale stejně ho všichni hned milují). Hans vyšle do ledového zámku vlastní výpravu, jejímiž členy jsou i dva poskokové zlého vévody, kteří od něj dostanou instrukce, že mají Elsu zabít (tady mi uniklo, proč ji vlastně chce vévoda zabít a co si myslí, že tím získá - nicméně to je celkem jedno, je to prostě slizký magor, protože mu blbě drží příčesek).

Někdy v tuto chvíli objeví Anna s Kristoffem legračního sněhuláka, kterého Elsa magicky stvořila (omylem), on se k nim přidá a celý zbytek filmu dělá dementní humory.

Všichni zmínění se postupně dostanou k ledovému zámku, odkud je Elsa zahání ledovými kouzly a sněhovým golemem, přičemž omylem zasáhne Annu do srdce, takže ta začne umrzat a před proměnou v led ji může zachránit pouze polibek z pravé lásky. Což Anně a Kristoffovi vysvětlí trollové, kteří si buď nepamatují, že jde o tu samou holku, kterou z podobného prokletí léčili před 10 lety, nebo si to pamatují, a záměrně trollují, protože kdyby řekli všechno, co se před lety stalo, film by skončil mnohem dřív. Je divné, že ani při této konfrontaci Elsa Anně nevysvětlí, proč se s ní poslední léta nekamarádila - i když v tuto chvíli je úplně všem (včetně Anny) jasné, že Elsa má magické schopnosti, tudíž už nemá nejmenší smysl tajit cokoliv z toho, co se před lety stalo.

Kristoff tedy uhání s Annou zpět na zámek, aby jí její snoubenec Hans dal polibek z pravé lásky.

Mezitím je Elsa polapena a uvězněna, ale uteče z vězení a začne dělat dobu megaledovou,

V tuto chvíli (tj. asi ve třech čtvrtinách filmu) dochází k největšímu mindtwistu, kdy Hans na zámku Annu nepolíbí, nýbrž jí vysvětlí, že ji nikdy nemiloval a šlo mu pouze o trůn, načež se s démonickým smíchem odebere pryč a Annu nechá (živou) zamčenou v zámecké komnatě v očekávání toho, že zde brzy umře následkem zmrzlého srdce.

V tuto chvíli jednak přestane dávat smysl mnoho scén z předchozí hodiny filmu (protože si nyní máme myslet, že všechny ty hezké romantické spontánní věci, co s Annou prožil, měl Hans zákeřně precizně naskriptované a měl ji předem pečlivě prolustrovanou, včetně jejích oblíbených jídel, barev atd...). A hlavně se ukáže, jak nezkušený padouch Hans je, protože kdyby Anně nic neříkal a políbil ji, tak by ona zemřela (protože polibek by nebyl z lásky) a Hans by se stal bez problémů plnohodnotným králem země a vládcem poddaných (kteří ho stále milují), aniž by na něj padl stín jakéhokoliv podezření. Což ale samozřejmě neudělá, protože by pak film byl kratší.

Takže Anna nezavolá nejbližší služebnictvo, aby ji laskavě pustilo ze zamčeného pokoje, nýbrž počká si, až ji najde vtipný sněhulák a vysvětlí jí, že její pravá láska je ve skutečnosti Kristoff, což ona okamžitě akceptuje, aniž bychom kdykoliv předtím viděli z její nebo Kristoffovy strany cokoliv, co by vypadalo jako zamilovanost. (Za zmínku stojí, že Kristoff, los i sněhulák v tuto chvíli mizí z děje a až do happyendu se zápletky nijak neúčastní.)

Elsa mezitím generuje sněhová tornáda uprostřed zamrzlého jezera, kde ji najde Hans a chce ji zabít. V tuto chvíli ostatně Elsu chtějí zabít úplně všichni obyvatelé země jako zlou čarodějku - i když si film dává velice trapným způsobem záležet na tom, aby všechna zranění, která kdy ostatním způsobila, byly vlastně nešťastné náhody (asi jako když se rozruší Carrie).

Umrzající Anna tedy najde Elsu uprostřed jezera, zrovna když se ji snaží Hans seknout svým mečem. Anna mu vstoupí do cesty a v tom okamžiku zrovna vyprší její čas a ona skokově změní své skupenství na led, následkem čehož meč, který do ní praští, vybuchne a odhodí Hanse někam pryč, aby několik příštích minut nebyl v ději.

Smutná Elsa se opře o svou zamrzlou sestru, načež tato roztaje, protože šlo o projev sesterské lásky! Nejsem si úplně jist, ale myslím, že pusu jí nedala, tudíž trollové celou dobu trollovali.

V tuto chvíli také všechno kolem rozmrzne, protože láska mimo rušení kouzel také hřeje. Tím se také globálně vyřeší celé prokletí s ledovou magií, protože Else pouze stačí mít radost, a všechno opět rozmrzne. S ošidností globálního supertání když hrdinové stojí uprostřed zamrzlého jezera se tvůrci filmu vypořádali tak, že pod hrdiny pod ledem shodou okolností byla plně funkční loď, která se jim po roztání ledu vynoří pod nohama, takže oni se neutopí.

V tu chvíli se na lodi objeví Hans a Anna mu dá ránu pěstí až sletí do vody, což vidí ze zámku poddaní a jásají. Což je zvláštní, protože naposled Hanse znali jako chrabrého snoubence Anny a nevědí o žádných událostech, které by je opravňovaly ke změně tohoto názoru.

Následuje happyend, kdy Elsa provádí magická kouzla, která ovšem má pod kontrolou (protože cítí lásku), vévoda i Hans jsou deportováni do svých vlastí, Anna zůstane bez manžela, Kristoff zůstane s losem (a je šťastný, to víte, člověk z divočiny), sněhulákovi je přičarován osobní sněhový mráček, aby neroztál, všichni jsou happy a následuje závěrečný song ve španělštině (protože multikulturnost).

No a teď zase chvíli vážně...

Je jasné, že v Disneyových filmech není logika děje až tak úplně zásadní věc a nesmysly jsou na denním pořádku (jak může v Krásce a zvířeti při taneční scéně v zámku být silueta Eiffelovky, která tehdy neexistovala, aha!?). Některé disneyovky, třeba Není král jako král nebo Robinsonovi, jsou groteskové šílenosti. Ale Ledové království se snaží většinu času být docela vážná záležitost, s hodně složitými motivacemi hlavních postav, a pokud ty motivace neexistují, respektive se různě náhodně mění, filmu to vadí hrozně moc.

Následkem toho mě velmi nudily všechny ty vážné pasáže (kterých je většina) a nejvíce jsem se těšil na blbé vtípky sněhuláka a losa. A nakonec je sněhulákova naivní touha po létě tou nejlepší zápletkou celého filmu...

Ani z technického a animačního hlediska mi film nepřipadal nijak extra zajímavý. Tvůrci se sice vytahují, jaké měli úžasné algoritmy na sníh...

...ale připadá mi poněkud kontraproduktivní, když se v takovém dokonale realistickém sněhu pohybují postavičky, které jsou velmi stylizované a velmi stylizovaně, nerealisticky animované.

Překvapivě mě příliš nezaujaly ani písničky (přestože jsou od autorů Avenue Q a Book of Mormon - podrobněji o tom viz dále) ani vizuální stránka filmu, která mi připomínala spíš nějakou z těch Zvonilek, co vycházejí přímo na DVD. Obě princezny jsou ovšem velmi hezky nadesignované a docela se těším, až s nimi někdo udělá CGI porno (samozřejmě lesbické, viz závěr filmu).

Je ještě nutné zdůraznit, že film hodnotím na základě projekce, které jsem se zúčastnil v pražském kině, ve 3D, a že bych tentýž film za jiných okolností možná hodnotil trochu lépe. Totiž:

A) V českém znění se mi nelíbily písničky. Nejen, že rýmy byly často VELMI kostrbaté a v textech chyběl humor originálu, ale ve sborových partech jsem místy vůbec nerozuměl textu a především občas song v češtině neměl tu atmosféru, kterou bych z aktuálního vývoje děje očekával (a to upozorňuji, že jsem NEJDŘÍV viděl českou verzi a až pak jsem si sehnal původní, protože mi ta česká připadala divná).

Nejmarkantnější je to při ústřední písničce Elsy, při které dojde k rozhodnutí, že se vykašle na lidi a bude žít sama v ledovém zámku v pustině. I z nekvalitního ripu původní verze je slyšet, že je to písnička sice vítězoslavná (protože konečně našla nějaký smysl existence), ale současně tragická - Elsa se při ní stává mrazivou ledovou královnou a už nikdy nechce vidět lidi. V české verzi je to stejná písnička, stejná melodie, přibližně stejná slova, ale je to zazpívané jako radostný popík, jako kdyby zpěvačka netušila, o čem její postava právě zpívá (což je docela dobře možné, že to netušila, protože písničky se běžně dabují zcela nezávisle na zbytku filmu).

A i tato sněhulácká hitovka mi přišla v češtině podstatně méně vtipná - a je to dáno téměř výhradně přednesem zpěváka. Jako kdyby mu bylo v češtině jedno, o čem zpívá:

B) Na 3D projekci s 3D brýlemi byla většina filmu příliš tmavá a barvy příliš vyblité (ještě posíleno skutečností, že se většina filmu odehrává v šeru nebo v noci). Například trailer a videoklip na této stránce jsou barevně o dosti zajímavější, než to, co jsem viděl v kině.

Hodnocení: 40 %


P.S: Před hlavním filmem je nový kraťas Get a Horse, který je naprosto úžasný: Začíná jako stará klasická Disneyova černobílá groteska z úplných začátků studia (kdy ještě Mickey vypadal úplně jinak), ale pak jeho postavičky "protrhnou plátnou", stanou se plastickými a barevnými a prohánějí se vevnitř "ve filmu" i mimo něj. Něco tak úžasného jsem skvěle hravého a technicky nápaditého jsem neviděl od Králíka Rogera.

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.