Lásky a dramata mezi hrnci: Cooper hledá s vařečkou sebeúctu, Juliette Binoche provokovala

22. 10. 2015 - 10:00 | Téma | Šárka Novotná

Lásky a dramata mezi hrnci: Cooper hledá s vařečkou sebeúctu, Juliette Binoche provokovala zdroj: tisková zpráva

Vaření je sexy, a když se k němu připojí ještě nějaká fešná (nejen hollywoodská) star a zamilované koření, tak to platí dvojnásob. Na lákavý svět specialit nejnověji vsadili tvůrci snímku Dokonalý šéf, který započal svoji tůru českými kiny právě dnes. Dejte si ochutnávku a nalaďte se u sedmičky dalších snímků, kde hraje jídlo jednu z hlavních rolí. Dobrou chuť!

Dream Team

Delikatesy hotelové kuchyně vyměnil za chlast a drogy Adam Jones (Bradley Cooper) v říjnovém filmovém dramatu Dokonalý šéf. Kdysi parádnímu kuchaři s vlastní restaurací jedovatý koktejl téměř vylil mozek z hlavy a on se v poslední chvíli rozhodne dát nejen dohromady, ale vyvařit si zpátky svůj předchozí život. Cíl? Dát vale v Londýně, přivítat znovu sladkou Paříž – a postavit perfektní tým s nímž drapne (nejen) michelinské hvězdy! Neb tenhle film vypadá jako chuťovka nejen kvůli efektním baštám, ale i lákavému obsazení.

Vedle fešného Coopera si totiž role v šéfkuchařské komedii střihly třeba Sienna Miller, Uma Thurman a Emma Thompson či vycházející britská hvězda Lily James (Lady Rose z Panství Downton a nejnovější Popelka). Z mužského osazenstva pak stojí za zmínku třeba Daniel Brühl (Rivalové).

Krysa pod čepcem

Každému, alespoň trochu vlasatému kuchaři patrně vstanou vlasy hrůzou na hlavě, když ve svém království uvidí krysu. Ale co když je ta krysa lepší kuchař než sám kuchtík? Tak s touhle otázkou si hraje svižný, mezigenerační animák Ratatouille, který se stal před pár lety pořádnou pixarovskou hitovkou. Není pochyb, že kromě nálože gagů a vtípků přinesl i do řady tuzemských kuchyní touhu ten pro nás neobvyklý, ale ve Francii každým coulem klasický pokrm z názvu snímku vyzkoušet. Pokud se do něj chcete taky pustit, počkejte spíš na další léto, kdy je zelenina nejlepší. Každopádně pak, stejně jako obávaný animovaný kritik, uděláte patrně blažené aaach. Tedy pokud to není tak, že nesnášíte zeleninu stejně, jako představu krysy mezi plotýnkami.

Ratatouille HD Wallpapers 3 zdroj: tisková zpráva

Přísný Funès

Z pověsti francouzské kuchyně i nelítostných food kritiků těžila už téměř před 40 lety i, dnes už klasická, komedie Křidýlko nebo stehýnko. Legendární Louis de Funès tu jako neúprosný kritik jídla sváděl bitvu proti odpůrci francouzské kvality Tricatelovi i vlastnímu synovi, jenž dal místo profesionálnímu labužnictví přednost práci v cirkusu.

Snímek měl údajně ukazovat střet francouzské a americké kultury, do dějin francouzské komedie se však bezpochyby zapsal hlavně díky pořádné náloži zábavných scén. Pro Louise de Funèse to byl navíc velký filmový návrat po infarktu, který utrpěl v roce 1974.

Pocta čokoládě

A ve francouzském duchu bude i malý dezert. Dáme si klasiku – Čokoládu. Komedie, v níž září Juliette Binoche je navíc pokušení, po kterém rozhodně nepřiberete. Úsměv na tváři však budete mít minimálně stejně blažený. Neb se namlsáte očima – a to jak luxusních pralinek, které vznikají pod rukama cukrářce Vianne, tak i divácky vděčné padesátkové stylizace. O ústřední dvojce Juliette BinocheJohnny Depp nemluvě.

Uši tu pak v téhle komedii o rebelce, která obrátí francouzskou vísku vzhůru nohama, hladí jeden z nej soundtracků z pera Rachel Portman. A pozor, pokud jste fandové filmové turistiky! Flavigny-sur-Ozerain a Beynac-et-Cazenac, kde se tahle rozkošná záležitost natáčela, patří k nejkrásnějším vesnicím Francie. Z prvně zmíněné burgundské obce se navíc do celého světa vyváží anýzové bonbony, které můžete mlsat ze stylových krabiček zdobených historickými obrázky. Prostě sladká Francie!

Chocolat-Poster-Wallpapers zdroj: tisková zpráva

Helen a kari

Bez lásky (nejen k vaření) se neobejde ani jeden z nejnovějších příspěvků k tomuto ranku filmů, pikantní Láska na kari. Podobně jako v Čokoládě tu navíc jde i o překonávání předsudků, neb majitelka michelinské restaurace Madame Mallory (opět perfektní Helen Mirren) opravdu neskáče nadšením z toho, že si naproti její chloubě otevře restauraci s exotickými specialitami indická rodina.

Jenže není těžké uhodnout, že se nakonec oba přístupy spojí v jednu velkou voňavou parádu, kde si přijdou na své klasici i fandové orientální kuchyně. Když se k tomu ještě přidá francouzská posila Charlotte Le Bon, tak je jasňačka, že tohle bude fajnová romantika třeba na sobotní večer. Nebo spíš odpoledne, ať pak ještě stihnete nějaký ten dhal nebo kari, protože po tomhle se vám na to určitě začnou sbíhat sliny.

Rok v kuchyni

Vaření jako osobní výzvu vidí Amy Adams ve svým způsobem životopisném snímku Julie a Julia. Aktuální hrdinka, začínající spisovatelka Julia Powell (Adams) chce utéct ze stereotypu a napadne jí neotřelý nápad – spojit obě své lásky: tu k jídlu a tu k psaní. Založí tedy internetový blog, kde dokumentuje svůj velkolepý projekt – rozhodnutí, že během jednoho jediného roku uvaří všech 524 receptů z ikonické kuchařky Julie Child Umění francouzské kuchyně. A aby se diváci ještě víc namlsali, je tu pro ně i Maryl Streep, jako sama slavná kuchařka žijící na přelomu 50. a 60. let v Paříži.

Tedy v době, kdy dávala slavnou kuchařku dohromady. Snímek částečně vychází ze skutečné zkušenosti spisovatelky Julie Powell, která právě zmíněný úspěšný blog provozovala a také života Child, jež v podstatě naservírovala Američanům francouzskou kuchyni v atraktivní formě a tuze ji tak zpopularizovala. Kromě řady lahodných pokrmů a hereckého koncertu obou bezvadných hereček je tu samozřejmě i nějaké to drama – ono je fajn žít s někým, kdo výborně a rád vaří, ale co je moc, to je moc.

Skutečnou Julii Child údajně přivedl k vaření a propagaci francouzského kuchařského umu mlsný jazyk jejího manžela. Dá se říct, že po návratu do USA se stala kuchařskou legendou americké televize. Dobrá strava jí zřejmě svědčila, zemřela dva dny před svými 92. narozeninami a i její muž se dožil vysokého věku. Juliíným posledním jídlem prý byla francouzská cibulačka.

Julie-Julia-Meryl-Streep zdroj: tisková zpráva

Úspěšný recept

A pozor, pozor, i v tomhle žánru máme remake! V roce 2001 okouzloval italský kuchař Mario (Maxime Foerste) workoholickou kuchařku Marthu v podání Martiny Gedeck (Baader Meinhof Komplex, Životy těch druhých). Ta se stará o osiřelou neteř a i přes rozdílnost povah a ztížené startovací podmínky je z toho láska jak trám.

Zdánlivě nenápadná německá komedie zdařile mixovala romantiku a humor, což zaujalo i za mořem. A tak už o šest let později vtrhl do kin hvězdně obsazený remake Koření života s Catherine Zeta-Jones a blonďatým, šviháckým Aaronem Eckhartem. To, která verze je zdařilejší, necháme na vás.

Něco pro fajnšmekry

Všechny zmíněné bonbonky spojuje radost z vaření a spousta lákavě naservírovaných specialit. A v podstatě u nich, či nejpozději po nich, začne člověku pořádně kručet v žaludku, pokud si už k rovnou k filmu něco neuvaří. Zcela odlišně ovšem k vášni pro jídlo přistupují Monty Python ve svém majstrštyku Smysl života. Neb nejslavnější „gurmánská“ scéna snímku vám spíš obrátí žaludek na ruby, než aby vás vehnala do spárů ledničky či restauratérů...

Pokud nakoukneme do televize, tak temnou stranu gurmánství aktuálně zpracovává (doslova) i Hannibal ve stejnojmenném seriálu. A úspěch má takový, že proslavil i jeho food specialistku a konzultantku. Ta totiž vede blog o tom, kde se dozvíte třeba to jak naaranžovat maso a vnitřnosti tak, aby vypadaly jako lidské. Ale o tomhle bizáru zas někdy příště.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.