Kristin Scott Thomasová

14. 4. 2009 - 8:24 | Téma | red

Kristin Scott Thomasová zdroj: tisková zpráva

Britská herečka, která se během devadesátých let proslavila díky romantické komedii Čtyři svatby a jeden pohřeb či dramatu Anglický pacient

Kristin Scott Thomasová Britská herečka, která se během devadesátých let proslavila díky romantické komedii Čtyři svatby a jeden pohřeb či dramatu Anglický pacient. Často se představuje úlohami osamělých a životem zklamaných noblesních dam, které podléhají konvencemi zapovězeným citům. Takto jsme ji viděli například v dobovém dramatu Roberta Altmana Gosford Park.

Kristin Scott Thomasová se narodila 24. května 1960 v jihoanglickém Reduthu. Její dětství poznamenaly dvě velké tragédie, při leteckých neštěstích totiž zahynul nejprve v roce 1964 Kristinin biologický otec a o šest let později i její otčím, kteří oba působili jako armádní piloti. Ovdovělá matka snila o tom, že její nejstarší dcera vystuduje proslulou dívčí internátní školu v Cheltenhamu, Kristin však již od dětství toužila po herecké kariéře. Poté, co internát předčasně opustila, navštěvovala kurzy hraní při londýnské Central School of Speech and Drama. Brzy ale byla shledána neperspektivní a musela školu opustit. Osmnáctiletá Kristin se usídlila v Paříži, kde nejprve pracovala jako au-pair a později začala vysněná studia herectví na L'Ecole Nationale des Arts et Techniques de Theatres. Na Francii Scott Thomasová ostatně nikdy nezanevřela, dodnes tam žije převážně spolu s jejím manželem, porodníkem Françoisem Oliviennesem, a třemi dětmi. Do kinematografie své druhé vlasti však zasahuje spíše výjimečně a za prací převážně odjíždí do Anglie a do Spojených států.

Kristin Scott Thomasová První příležitost ve filmu dostala Kristin Scott Thomasová v nevydařeném hereckém a režijním pokusu zpěváka Prince, muzikálu Pod třešňovým měsícem (1986). Po několika menších úlohách ve francouzských snímcích pak Scott Thomasová získala v roce 1988 hlavní roli ve filmu Hrst plná prachu. V něm se představila v úloze pro sebe tolik typické, a totiž jako znuděná aristokratka podléhající okouzlujícímu mladíkovi. Ve stejném roce se objevila po boku Anthonyho Hopkinse ve válečném dramatu The Tenth Man. Po několika výrazných partech ve snímcích, které svým významem nepřesáhly hranice Evropy (nechybí mezi nimi například životopisné drama o autorovi Jamese Bonda, spisovateli Ianu Flemingovi, Ten, kdo stvořil špióna) se s celosvětovým ohlasem setkala dvojice filmů, v nichž společně s ní účinkoval Hugh Grant. Prvním z nich bylo erotické drama Hořký měsíc (1992), vyprávějící o osudové vášni mezi mladou Francouzskou (Emmanuelle Seignerová) a americkým spisovatelem (Peter Coyote). Druhým pak britská romance Čtyři svatby a jeden pohřeb, která byla jedním z nejúspěšnějších titulů roku 1994. Scott Thomasová se v ní představila v úloze zdánlivě cynické Fiony, tajně zamilované do zakřiknutého Charlese (Hugh Grant).

Kristin Scott Thomasová ve filmu Dům života I po dvou mezinárodních úspěších však Kristin Scott Thomasová zůstávala věrna spíše menším, avšak o to zajímavějším projektům, z nichž stojí za zmínku například shakespearovské drama Richard III (1995) s Ianem McKellenem v titulní úloze či rodinné drama z Anglie 19. století Andělé a hmyz (1995), které buduje nelichotivé paralely mezi hmyzem a světem lidí. V této souvislosti stojí také za zmínku, že Scott Thomasová rovněž namluvila komentář k celovečernímu dokumentu Mikrokosmos (1996). V Americe se poprvé Kristin pracovně objevila již v roce 1994, když v Kanadě natáčela hitchcockovské psychodrama Zpovědnice. Jejím hollywoodským debutem se stala až epizodní rolička v akční podívané Mission: Impossible (1996). Ještě v roce 1996 se Scott Thomasová představila v jedné ze svých nejvýraznějších rolí, a to v historickém melodramatu Anglický pacient. Za úlohu po boku Ralpha Fiennese jako vdaná žena nacházející během druhé světové války osudovou lásku v maďarském hraběti Laszlu Almásym, získala Scott Thomasová svou dosud jedinou oscarovou nominaci.

Kristin Scott Thomasová ve filmu Zaříkávač koní Od poloviny devadesátých let patří Scott Thomasová k nejoblíbenějším hollywoodským protagonistkám melodramat. Svědčí o tom její účinkování ve snímku Roberta Redforda Zaříkávač koní (1997) v roli ženy hledající novou chuť do života v horách daleko od civilizace, či v romantickém dramatu Náhodné setkání (1999), kde hraje společně s Harrisonem Fordem. V romanci Vila na kopci (2000), odehrávající se v Itálii v předvečer druhé světové války, pak mohla Scott Thomasová předvést osvědčený výkon v úloze osamělé anglické vdovy, která se zamiluje do šarmantního Američana (Sean Penn). V dalším kostýmním dramatu, tentokrát detektivně laděném Gosford Parku (2001) režiséra Roberta Altmana, se pak Scott Thomasová představila pro změnu v úloze znuděné Sylvie McCordlové, která svádí mladičkého sluhu.

Díky akční podívané Arsène Lupin – zloděj gentleman (2004) se Kristin opět objevuje ve francouzském snímku, a to jako intrikánská komtesa Joséphine de Cagliostro, pomáhající při lupičských eskapádách titulnímu hrdinovi. Hraje i v psychothrilleru Guillauma Caneta Nikomu to neříkej (2005). Přestože bývá v posledních letech Kristin Scott Thomasová obsazována spíše do stereotypních úloh, patří dnes k nejvýraznějším anglickým herečkám střední generace. Do Anglie se pak pracovně vrátila v bláznivé komedii Univerzální uklízečka (2005), kde se představila po boku Rowana Atkinsona. Ke svým historickým figurám přiřadila také Elisabeth Boleynová v historickém dramatu Králova přízeň (2008). I zde ji můžeme vidět jako zralou a na svou dobu nesmírně odhodlanou ženu, přesto se její rodinné štěstí stává obětí dvorské politiky. Představila se v romanci Báječný svět shopaholiků (2009) coby povýšená šéfredaktorka módního časopisu. Namluvila levhartici Stelmarii ve fantasy Zlatý kompas (2007).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.