Král Artuš (King Arthur)

16. 8. 2004 - 13:53 | Téma | red

Král Artuš (King Arthur) zdroj: tisková zpráva

Demytizovaná legenda, čili Clive Owen, Keira Knightley a Stellan Skarsgård v hlavních rolích historického velkofilmu Antoina Fuquy. Slušný akční film, který se však sám shazuje tím, že sugeruje historickou přesnost, píše ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Král Artuš (King Arthur) režiséra Antoina Fuquy a producenta Jerryho Bruckheimera poutal od počátku pozornost díky tomu, že se oprostil od kouzel a hlásil návrat k realitě

Král Artuš (King Arthur) režiséra Antoina Fuquy a producenta Jerryho Bruckheimera poutal od počátku pozornost díky tomu, že se oprostil od kouzel a hlásil návrat k realitě. Může však na mýtu zbaveném magie zbýt ještě nějaké kouzlo?

Roku 452 n.l. se ocitáme na dnešním ukrajinském území, kde římští vojáci naverbují malého chlapce jménem Lancelot. Jednotka má namířeno do vzdálené Anglie.
Král Artuš Střihem překročíme 15 let římské služby. Artuš (Owen) a jeho sarmatská S.W.A.T. jednotka Rytířů kulatého stolu - Lancelot (Gruffudd), Tristan (Mikkelsen), Gawain (Edgerton), Galahad (Dancy), Bors (Winstone) a Dagonet (Stevenson) - mají dostat glejty o splnění služby a tradá domů. Proradný římský biskup Germanius však na rytíře líčí ještě jeden, zaručeně poslední úkol. Bezpečně odvézt VIP římskou rodinu Marca Honoria z jejich vily zpoza Hadriánova valu, kde je očekáván útok masivní saské přesily pod vedením nemilosrdného Cerdica (Skarsgård). Cerdic v Artušovi tuší protivníka hodného boje, a proto se s ním hodlá střetnout za každou cenu. V anglické divočině si na našich 7 statečných navíc brousí zuby zbojník a (prý) kouzelník Merlin. Artuše čeká doslovný sestup do jámy lvové.
V Honoriově vile Artuš objeví malé vězení a mučírnu pro pohany, jasné znamení, že řím hnije v základech. Z vězení je osvobozena i pohanka Guinevere (Knightley), která se zalíbí Artušovi, ale i Lancelotovi.

Král Artuš Jako akční letní (=jednoduchý) film funguje Fuquův Král Artuš rozhodně lépe, než Petersenova Troja (Troy). Příběh je vedený nejprověřenějšími z prověřených cest, přitom ale neztrácí spád a nabízí poměrně efektní atrakce: kamera Slawomira Idziaka je dostatečně velkolepá, hudba Hanse Zimmera dostatečně romantická, Artušovy proslovy dostatečně hrdinné, Borsův humor dostatečně vidlácký, Guineveverin půvab dostatečně současný a souboje dostatečně akční.

Král Artuš se však v úvodu holedbá tím, že následující podívaná je podložena vědeckými výzkumy.
Historické reálie jednoduše odpovídají spíše zhušťovací filozofii speciálních letních menu McDonalds, než obecně známým faktům. Ostatně podobně to probíhá u většiny velkofilmové produkce.
Král Artuš Krom Borse mají všechna rytířská jména francouzský základ. Skutečný Artuš žil zřejmě o 2 století později. Merlinovi Britové byli v Artušově době pokřesťanštění… Zbraně a vynálezy připomínají spíš on-line souboj hráčů Warcraftu, než reálnou Anglii 5.století. Spektrum sahá od dýk a mečů přes ultravýkonné luky, kuše, až po obří katapulty…
Divem světa by se pak mohla nazývat samozavírací brána římského opevnění. Ačkoli tedy Fuquův Král Artuš původní legendu popírá, nepřináší realitu, avšak vytváří legendu novou, bohužel nikoli lepší, než originál.

Scénář si z nejhoršího vypomáhá hojnými citacemi z Gibsonova Statečného srdce (Braveheart). Ke slovu se však dostane i taková klasika, jako Ejzenštejnův Alexander Něvský.
Král Artuš Owenův Artuš je ve tváři trošku ztuhlý, lze se však domnívat, že za to může hrdinova starost o soudruhy ve zbrani. Půvab Keiry Knightleyové prosvítá i pod válečným maskováním. Zcela suverénní je pak Stellan Skarsgård jako Cedric.
Se slabě rozvinutými charaktery Artušových rytířů si příliš nevěděli rady ani kostyméři a maskéři, a tak je obtížné jednotlivé borce rozlišit. Příště by mohli mít na brnění čísla.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.